Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Raaka-aine, joka on nyt Suomessa suositumpaa kuin koskaan: "Terveysvaikutukset ovat todella merkittävä tekijä"

Kalan terveysvaikutuksista ollaan yhä tietoisempia.
Kalan terveysvaikutuksista ollaan yhä tietoisempia. Shutterstock
Julkaistu 23.09.2017 08:05
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Helppous ja terveellisyys ovat tärkeässä roolissa, kun puhutaan suomalaisten kalan kulutuksesta. 

Luonnonvarakeskus Luken tilastojen mukaan suomalaiset syövät noin 15 kiloa kalaa vuodessa fileepainona mitaten, ja määrä on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa. Kalatukku Erikssonin myyntipäällikkö Matti Karvosen mukaan kalan kysynnän kasvu selittyy pitkälti tietoisuuden lisääntymisellä.

– Terveysvaikutukset ovat todella merkittävä tekijä, Karvonen toteaa.

Kulutuksen lisäntyminen selittyy terveellisyyden lisäksi myös saatavuuden parantumisella ja helposti valmistettavien kalatuotteiden valikoiman laajentumisella.

– Tutkimusten mukaan ihmisillä on yhä vähemmän aikaa tehdä ruokaa kotona, vain noin 12 minuuttia päivässä, joten kalan pitää olla melko valmista fileetä, ruodotonta ja sellaista, että se on helppo ja nopea valmistaa, Karvonen. 

kirjolohiMoni suomalainen kaipaa kalan valmistukselta helppoutta.Lehtikuva

Kokonainen kala voikin jäädä monelta arkikiireiden kanssa painiskelevalta ostamatta, toisin kuin helposti valmistettavissa ja käsiteltävissä oleva kalatuote. 

Vastuullisuus ja kotimaisuus entistäkin tärkeämpään rooliin

Menekkien valossa viime vuosina myyntiä on Karvosen mukaan kasvattanut eniten hyvin saatavilla oleva kotimainen kirjolohi. Kirjolohen hinta on myös sellainen, että se sopii tavallisenkin kuluttajan kukkarolle.

Vaikka määräällisesti kalaa kulutetaan yhä enemmän, kotimaisen kalan osuus tuontikalaan verrattuna on edelleen valitettavan pieni, noin kolmasosa kokonaiskulutuksesta.

Tiesitkö, että suomalaiset kuluttavat siikaa vain 200 grammaa henkilöä kohti vuodessa? Lue tästä, minkä vuoksi juuri tämän kalan syömistä kannattaisi lisätä. 

– Ihmisten pitäisi ryhtyä vaan kiinnittämään huomiota siihen, että kala olisi kotimaista. Ja jos kala on ulkomaista, niin siihen, että se olisi vastuullista kalaa. Toivoisin, että vastuullisuus ja kotimaisuus olisivat ykkösjuttuja, tiedetään mitä syödään, Karvonen kertoo.

Kotimaisuutta pyritään koko ajan kasvattamaan tuomalla esimerkiksi norjalaisen lohen rinnalle kotimaista kasvatettua kirjolohta. Kotimainen kala tekee Karvosen mukaan hyvää paitsi kuluttajalle, myös taloudelle työpaikkojen muodossa. 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuRuoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä""Halvempaa kuin lohi" – kolme mahtavaa kalaa, joita kannattaa ostaa juuri nytSilakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakan
KalaRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen