Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulupöydän juustot kuntoon: Asiantuntija kertoo, miksi paksukaan homekerros ei aina ole vaarallinen

10:00Valitse nämä juustot ja lisukkeet joulun herkkupöytään!Mitkä juustot sopivat joulupöytään? Katso Laura "Juustominkki" Salosen vinkit.
Julkaistu 22.12.2025 15:13
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Mitä juustoja joulupöytään kannattaa valita? Asiantuntija antoi Huomenta Suomessa parhaat vinkkinsä – ja kertoi myös faktoja juuston säilyvyydestä.

Jos kaipaa kesää talven keskelle, sen voi tehdä vaikka juustovalinnalla. Esimerkiksi sveitsiläinen Gruyère d'Alpage -juusto on valmistettu kesänurmilla laiduntaneiden lehmien maidosta, kertoo Juustominkki-lempinimellä tunnettu juustomyyjä Laura Salonen. Sen ansiosta siinä on oma persoonallinen makunsa.

Myös kypsyttämisajalla on maun kannalta suuri merkitys. Esimerkisi Appenzeller Superioria kypsytetään noin yhdeksän kuukautta.

– Se on oma jouluklassikkoni, eli sitä löytyy aina minun joulupöydästäni, Salonen paljasti Huomenta Suomessa.

Kaikkia juustoja kannattaa ennen syömistä ehdottomasti haistella, koska se tekee nautinnosta entistäkin täydellisemmän.

Monet juustot sopivat myös laktoosi-intolerantikoille, koska ne ovat valmistusprosessin ansiosta luontaisesti laktoosittomia.

Lue myös: Tällaista on maailman kallein homejuusto

Paksukaan home ei estä syömästä

Jos juusto taas homehtuu, sitä ei Salosen mukaan tarvitse heittää pois.

– Juusto käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin esimerkiksi kala tai liha. Jos niihin tulee jokin bakteeri, koko tuote on pilalla, Salonen selvittää.

– Juustomassassa home ei pääse leviämään, eli sen voi siis tosi ohuesti vain leikata pois. 

– Minun isäni esimerkiksi osti kesällä meille kilon arkijuuston, jotain ihan perinteistä kermajuustoa, ja se unohtui jääkaappiin avattuna. Pari viikkoa sitten kaivoin sen esiin, ja se oli kauttaaltaan paksussa karvaisessa homeessa. Leikkasin ne pois, ja me käytimme loput.

Voiko homejuuston kuoren syödä, ja miten tehdään kaunis juustoruusuke juhlapöytään? Katso Laura "Juustominkki" Salosen jouluisat vinkit yllä olevalta videolta!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

JouluruokaJuustoRuokaJouluHuomenta SuomiMakuja
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen
MTV Uutiset

Kati Hyttinen työskentelee MTV Uutisissa uutistoimittajana. 

Hän tekee töitä MTV Uutisten verkkodeskissä ja Lifestyle-toimituksessa, joissa hän seuraa uutisia ja ilmiöitä laajasti. Hän on erikoistunut muun muassa ympäristö-, luonto- ja eläinaiheisiin. 

Kati Hyttinen ottaa mielellään vastaan juttuvinkkejä osoitteessa kati.hyttinen@mtv.fi.

Lisää aiheesta:

Tässä tapauksessa homeista juustoa voi vielä syödäSari keksi, miten juusto-ostoksilla voi säästää merkittävästiKuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimenHuoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?