Tässä on paras tapa tehdä munakokkelia! Ruokatoimittajan simppelit vinkit takaavat supermehevän lopputuloksen

munakokkeli kananmuna aamiainen
Shutterstock

Täydellisen munakokkelin valmistus ei ole rakettitiedettä. Muutamaa perusohjetta noudattamalla syntyy maukas ja mehevä kokkeli. 

Munakokkeli voi helposti mennä pieleen, jos käyttää väärää tekniikkaa. Liian kuuma pannu tekee kokkelista kuivaa ja viskin käyttö voi rikkoa rakennetta liikaa.

Food & Wine -sivuston ruokatoimittaja Kelsey Youngman jakaa nyt parhaimman tavan valmistaa täydellistä munakokkelia. Ja se on todella yksinkertainen!

Tärkeimmät vinkit ennen paistamista

Kaikki mitä tarvitset, on kananmunia, suolaa, voita, maitoa ja muutaman minuutin. 

Kelseyn mukaan kahdelle hengelle kannattaa käyttää kuusi kananmunaa. Kanamunat kannattaa rikkoa tasaisella pinnalla, ennen kuin ne laitetaan kulhoon. Näin kananmunan kuoren palasia ei tipu mukaan kokkeliin.

Kelseyn mukaan maito ja etukäteen suolalla maustaminen tekevät kokkelista mehukkaan ja kostean. Suolaa voi käyttää oman maun mukaan, mutta noin teelusikallinen on hyvä perusohje.

Ei ole väliä, millainen maito on kyseessä. Niin rasvaton, kevyt kuin täysmaitokin sopivat munakokkeliin.

Pannun lämpötila ja haarukka ovat menestyksen avaintekijöitä

Kelsey kertoo, että paistamisvaiheessa tärkeintä ovat pannun lämpötila sekä haarukan käyttäminen.

Monet käyttävät vispilää kananmunien rakenteen rikkomiseen, mutta tämä keittiöväline itse asiassa tekee kokkelista löysän, eikä ilmavan. Sen takia Kelsey suosittelee käyttämään haarukkaa. Munamassaa kannattaa sekoittaa haarukalla pyörivin liikkein. 

Lisäksi Kelsey suosittelee käyttämään paistinpannua, jossa on tarttumaton pinta. Näin kanamunat eivät tartu kiinni pannuun, eikä paistamiseen tarvitse käyttää liikaa rasvaa.

Kelseyn mukaan onnistumisen tärkein salaisuus on laittaa kananmunat sekä voi suoraan kylmälle pannulle.

– Kananmunien laittaminen suoraan kuumalle pannulle aiheuttaa kananmunien proteiinin paistumisen reunoilta saman tien. Lopputuloksena on kokkeli, joka on kylmä sisältä ja pinta on kuin ”ihoa”. Ja kyllä, se on yhtä ällöttävä miltä se kuulostaa, Kelsey selittää.

– Sen sijaan, kokkelin paistumista voi itse kontrolloida, jos aloittaa paistamisen kylmällä pannulla. Näin saa aikaan pehmeän, kypsän ja kermaisen munakokkelin.  

Munakokkeli on maukas, helppo ja nopea 

Lämpö kannattaa Kelsey mukaan pitää matalana. Silikonisen lastan avulla kanamunia voi sekoittaa kunnolla ilman, että paistinpannun pinta naarmuttuu. Kunnollinen sekoittaminen takaa joka puolelta hyvin paistuneen kokkelin. 

Lopputuloksena on mehevä ja maukas munakokkeli. Päälle voi ripotella vähän ruohosipulia, kuten Kelsey itse tekee. 

Lähteet: Food & Wine 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja