10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?

Perjantaina 12. lokakuuta vietetään kansainvälistä kananmunapäivää. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa näitä proteiinipommeja, kuin valmistaa täydellinen munakokkeli.

VIDEO: Niksi mullistaa kananmunien paistamisen.

Suomen Siipikarjaliitto kertoo tiedotteessaan, että Suomessa vietettiin ”kananmunaviikkoa” jo 1930-luvulla. Kansainvälistä kananmunapäivääkin vietetään perjantaina jo 20. kerran.

10 ammattimaista kotikokkia kertoi Kitchnille omat vinkkinsä täydellisen munakokkelin valmistamiseen

Täydellistä munakokkelia etsimässä

Kaikilla on omat tapansa ja mieltymyksensä valmistaa perinteistä munakokkelia – osa käyttää paistamiseen voita, osa oliiviöljyä. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole, mutta näillä resepteillä saat taatusti maukkaan annoksen aikaiseksi.

1. Sekoita joukkoon ricottaa

Ruokatoimittaja Sheela Prakash neuvoo sekoittamaan pari reilua nokaretta ricottajuustoa munakokkeliin paistamisen loppuvaiheessa. Ricotta tekee ruoasta erityisen kermaista.

Kananmunat ovat terveellisiä ja edullisia elintarvikkeita. Valkuainen sisältää runsaasti proteiinia ja keltuainen taas luteiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle.

2. Jätä erilaisia tekstuureja

– Vaikka pidänkin munakokkelista hieman löysänä, haluan sekaan hieman kiinteämpiäkin osasia, ruokakirjailija Katie Workman kertoo.

Hän rikkoo ensiksi munien rakenteen kulhossa ja maustaa suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen hän sulattaa pannulle reilun määrän voita ja kaataa kananmunat keskilämpöiselle pannulle. Ideana on antaa pohjan kiinteytyä hieman ja sitten sekoittaa kunnolla ja toistaa tämä pari kertaa – riippuen siitä, montako munaa paistaa kerralla.

Kun suurin osa munista on paistunut, mutta seassa on vielä hieman löysempiä kohtia, Workman kippaa kokkelin lautaselle.

3. Paista valurautapannussa

Ruokatoimittaja Meghan Splawnin salaiset ainekset mehukkaaseen munakokkeliin ovat majoneesi ja kuuma valurautapannu. Pari teelusikallista majoneesia tekee munista kermaisia, ilman suurempia määriä voita.

4. Lisää tuorejuustoa

Ruokatoimittaja Lauren Masur kertoo oppineensa parhaan munakokkeli-reseptin isältään. Salaisuutena on sekoittaa munien joukkoon tuorejuustoa, jolla on samanlainen kermainen vaikutus kuin ricottajuustolla.

5. Kokkaa vesihauteessa

Storycooking.com-sivuston perustaja Ellie Markovitch sanoo, että paras munakokkeli, minkä hän on ikinä syönyt, valmistettiin hitaasti ja rakkaudella vesihauteessa.

6. Vispaa ja vatkaa!

Avain täydelliseen kokkeliin on toimittaja Patty Catalanon mukaan munien perusteellinen vispaaminen. Munia tulisi vispata kulhossa niin kauan, että seos on täysin keltainen.

Catalon neuvoo myös paistamaan kokkelin keskilämmöllä niin, ettei kokkareiden muodostumisessa mene liian kauaa, muttei niin kuumalla, että seoksesta muodostuu samantien munakas.

– Nappaa pannu pois hellalta, kun kokkeli näyttää vielä vähän löysältä, koska kypsyminen jatkuu vielä jälkilämmölläkin, Catalon neuvoo.

7. Viimeistele voilla

– Yksi vinkki, jota aina noudatan, on se, että otan pannun pois hellalta, kun kokkeli on 85–90-prosenttisesti valmis ja lisään hieman voita munien päälle, ruokatoimittaja Nick Evans kertoo.

Voi sulaa munien päälle ja jättää ne silkkisen pehmeiksi.

8. Anna levätä

Kokki Cara Mangini neuvoo vispaamaan munat, mutta antamaan niiden levätä kymmenestä minuutista varttiin ennen niiden paistamista. Tällöin munakokkelista tulee kuohkeampaa.

9. Riko munat suoraan pannuun

– Teen munakokkelia tavalla, joka ahdistaisi monia. En halua likastaa kulhoa vain sekoittaakseni kananmunat siinä, ruokakirjalija Marisa McClellan kertoo.

McClellan heittää kylmälle pannulle nokareen voita ja rikkoo kahdesta kolmeen munaa suoraan pannulle. Munien rakenne rikotaan pannulla paistolastalla ja vasta sitten väännetään hella päälle. Munakokkelia kannattaa sekoittaa useasti, jotta voi sekoittuu niihin tasaisesti.

Sitten vain maustetaan ja syödään. Maukasta kokkelia pienemmällä määrällä tiskiä!

10. Sotke joukkoon vuohenjuustoa

Kirjailija Kathryne Taylor kertoo rakastavansa sekoittaa valmiin munakokkelin joukkoon vuohenjuustoa, joka tekee siitä kermaista ja syntisen herkullista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja