Tämän verran päivittäinen pekoniannos kasvattaa syöpäriskiä – katso havainnollistava kuva

pekoni
Shutterstock

Prosessoidut lihajalosteet on yhdistetty kasvaneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin jo pidemmän aikaa. Aihe nousi jälleen julkisuuteen, kun WHO ilmoitti luokittelevansa prosessoidut lihat syövälle altistaviksi.

Paksusuolensyöpään sairastumisen riski elinaikana on noin 5 prosenttia. WHO:n mukaan päivittäinen 50 gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa paksusuolensyövän riskiä 18 prosenttia, eli kokonaisriski kasvaa 5,9 prosenttiin. 

50 gramman annos voi täyttyä ruokavaliossa helposti. Yksi grillimakkara painaa noin 100 grammaa, yksi kinkkusiivu puolestaan noin 12 grammaa. Nakkien paino vaihtelee yleensä noin 20–40 gramman välillä. 

Kuvan avulla näet, miten päivittäinen pekoniannos vaikuttaa syöpäriskin kasvuun. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.