Tämän verran päivittäinen pekoniannos kasvattaa syöpäriskiä – katso havainnollistava kuva
Prosessoidut lihajalosteet on yhdistetty kasvaneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin jo pidemmän aikaa. Aihe nousi jälleen julkisuuteen, kun WHO ilmoitti luokittelevansa prosessoidut lihat syövälle altistaviksi.
Paksusuolensyöpään sairastumisen riski elinaikana on noin 5 prosenttia. WHO:n mukaan päivittäinen 50 gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa paksusuolensyövän riskiä 18 prosenttia, eli kokonaisriski kasvaa 5,9 prosenttiin.
50 gramman annos voi täyttyä ruokavaliossa helposti. Yksi grillimakkara painaa noin 100 grammaa, yksi kinkkusiivu puolestaan noin 12 grammaa. Nakkien paino vaihtelee yleensä noin 20–40 gramman välillä.
Kuvan avulla näet, miten päivittäinen pekoniannos vaikuttaa syöpäriskin kasvuun.
Lähde: Science Alert
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan