Mainos

Hanna Partanen kommentoi lihakohua: "Vaarat on tiedostettu"

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi Makuja.fi:lle, että WHO:n näkemys prosessoidusta lihasta suolistosyövälle altistavana ruoka-aineena ei tule ammattilaisille uutisena.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitua lihaa ollaan luokittelemassa suolistosyövälle altistavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on linkitetty syöpään samaan tapaan kuin asbesti, arsenikki ja tupakka. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistuttaa, että Suomessa tämä on tiedostettu jo pitkään.

TIESITKÖ? Prosessoidun ja punaisen lihan haitat on otettu huomioon myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kypsiä lihavalmisteita ja kypsää punaista lihaa tulisi käyttää enintään 500 grammaa viikossa. Syöpäjärjestöjen suosituksissa muistutetaan, että runsas lihan syönti lisää paksusuoli- sekä peräsuolisyövän riskiä. Haitallisena pidetään nimenomaan punaista lihaa, eli sian-, naudan- ja lampaanlihaa. Myös jalostetut lihavalmisteet, kuten makkarat, nakit, kinkut ja meetvursti lisäävät syöpäriskiä, koska valmistusprosesseissa syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

– Eipä tämä meille ammattilaisille uutisena tullut, tästä on jo pidemmän aikaa puhuttu, ja vaarat on tiedostettu, Partanen kertoo Makuja.fi:lle.

Partanen ei myöskään usko, että WHO:n näkemyksen vuoksi suomalaisia ravitsemussuosituksia tiukennettaisiin entisestään.

– En usko, että suosituksissa enää linjaa tiukennetaan. Nythän sitä jo tiukennettiin, että suositeltava määrä on maksimissaan puoli kiloa viikossa, Partanen toteaa.

Ravitsemusterapeutti muistuttaa ravintopyramidista, jonka huipulle sijoitettuja ruoka-aineita ei tulisi syödä runsain mitoin.

– Nythän punainen liha on jo siellä pyramiidin huipulla, ja sattumien puolelle laitettu makkara, Partanen huomauttaa.

 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja