Mainos

Lihakohun mittasuhteet kohdilleen: Makkara ei yhtä vaarallista kuin tupakointi

Maailman terveysjärjestö WHO nostaa prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden ylimpään luokkaan, josta löytyvät myös muun muassa tupakka ja asbesti.

Prosessoidut lihat, kuten makkarat, nakit, kinkut ja pekonit lisäävät paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä. WHO ilmoitti eilen nostavansa lihajalosteet syöpävaarallisten aineiden korkeimpaan luokkaan.

WHO:n luokittelu ei kuitenkaan tarkoita, että prosessoitujen lihajalosteiden käyttö olisi yhtä vaarallista kuin tupakointi tai asbesti, jotka molemmat löytyvät samasta luokasta.

WHO:n luokitus perustuu tutkimusnäyttöön eli varmuuteen siitä, kuinka vahvasti aineiden yhteys syöpiin on pystytty osoittamaan, ei siihen, miten suuri kunkin aineen syöpäriski on. Prosessoidun lihan kohdalla tutkimusnäyttö kasvaneeseen syöpäriskiin on vahva. 

Suomalaisten suositusten mukaan punaista lihaa ja lihajalosteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, ja ruokavaliossa olisi hyvä suosia vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. 500 gramman maksimisuositusmäärä tarkoittaa kypsän lihan painoa. Raakana lihana määrä tarkoittaa noin 700–750 grammaa.

Prosessoiduksi lihaksi lasketaan lihatuotteet, jotka on säilötty suolaamalla, savustamalla tai muilla säilöntäaineilla, kuten nitriitillä.

Uusimpien Global Burden of Diseasen tekemien arvioiden mukaan prosessoitujen lihavalmisteiden käyttö saattaa aiheuttaa vuosittain noin 34 000 syöpäkuolemaa maailmanlaajuisesti. Punaisen lihan kohdalla yhteys ei ole yhtä yksiselitteinen. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja