Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihakohun mittasuhteet kohdilleen: Makkara ei yhtä vaarallista kuin tupakointi

Shutterstock
Julkaistu 27.10.2015 14:35

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Maailman terveysjärjestö WHO nostaa prosessoidun lihan syöpävaarallisten aineiden ylimpään luokkaan, josta löytyvät myös muun muassa tupakka ja asbesti.

Prosessoidut lihat, kuten makkarat, nakit, kinkut ja pekonit lisäävät paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä. WHO ilmoitti eilen nostavansa lihajalosteet syöpävaarallisten aineiden korkeimpaan luokkaan.

WHO:n luokittelu ei kuitenkaan tarkoita, että prosessoitujen lihajalosteiden käyttö olisi yhtä vaarallista kuin tupakointi tai asbesti, jotka molemmat löytyvät samasta luokasta.

WHO:n luokitus perustuu tutkimusnäyttöön eli varmuuteen siitä, kuinka vahvasti aineiden yhteys syöpiin on pystytty osoittamaan, ei siihen, miten suuri kunkin aineen syöpäriski on. Prosessoidun lihan kohdalla tutkimusnäyttö kasvaneeseen syöpäriskiin on vahva. 

Suomalaisten suositusten mukaan punaista lihaa ja lihajalosteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, ja ruokavaliossa olisi hyvä suosia vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja. 500 gramman maksimisuositusmäärä tarkoittaa kypsän lihan painoa. Raakana lihana määrä tarkoittaa noin 700–750 grammaa.

Prosessoiduksi lihaksi lasketaan lihatuotteet, jotka on säilötty suolaamalla, savustamalla tai muilla säilöntäaineilla, kuten nitriitillä.

Uusimpien Global Burden of Diseasen tekemien arvioiden mukaan prosessoitujen lihavalmisteiden käyttö saattaa aiheuttaa vuosittain noin 34 000 syöpäkuolemaa maailmanlaajuisesti. Punaisen lihan kohdalla yhteys ei ole yhtä yksiselitteinen. 

Lähde: The Guardian,

Suomalaiset ravitsemussuositukset

Lisää aiheesta:

Ultraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksilleNäin paljon kohuttuja lihatuotteita tarjotaan suomalaisissa päiväkodeissaTämän verran päivittäinen pekoniannos kasvattaa syöpäriskiä – katso havainnollistava kuvaHanna Partanen kommentoi lihakohua: "Vaarat on tiedostettu"Syötkö liikaa terveydelle vaarallisia lihajalosteita? Nämä kaikki lihat lasketaan prosessoiduiksiWHO: Makkara, pekoni ja kinkku altistavat suolistosyövälle tupakan tavoin
LihaMakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä