Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämän hetken trendikkäimmän ruoan salaisuus piilee yksinkertaisuudessa: "Se on kuin taikuutta"

Chilillä maustetut kalat ja äyriäiset ovat tyypillistä perulaista ruokaa.
Chilillä maustetut kalat ja äyriäiset ovat tyypillistä perulaista ruokaa. Shutterstock
Julkaistu 07.10.2016 14:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Perulaisen keittiön herkut ovat viime vuosien aikana nousseet lähes tuntemattomuudesta maailmanlaajuiseksi trendiruoaksi. Perulaisen huippukokin mukaan suosio selittyy kolmella yksinkertaisella syyllä.

Chilejä, kalaa ja tuhteja keittoja. Perulaisen keittiön monipuolinen tarjonta on tällä hetkellä maailmalla todellista trendiruokaa. Makuja.fi kysyi perulaisen keittiön todelliselta ikonilta, Diego Muñozilta, mistä maailmanlaajuinen suosio oikein kumpuaa.

– Ihmiset ovat ryhtyneet olemaan yhä enemmän ylpeitä omasta kulttuuristaan ja ruoastaan. Vielä 50 vuotta sitten perulaiset häpesivät kulttuuriaan, Muñoz kertoo.

Kun huippukokki aloitteli uraansa 2000-luvun alussa, Perun pääkaupungissa Limassa ei miehen mukaan ollut lainkaan perulaisia ravintoloita, vaan ravintolatarjonta keskittyi täysin muiden maiden antimiin. Viime vuosikymmenen aikana asennemuutos omaa ruokakulttuuria kohtaan onkin ollut valtaisa.

diego1
Suomessa piipahtanut Diego Muñoz on perulaisen ruokakulttuurin sanansaattaja.MTV

– Ennen oli vain italialaista ja pikaruokapaikkoja, mutta nykyisin kaikki haluavat syödä perulaista ruokaa Limassa.

Maassa on Muñozin mukaan paljon hyviä tuottajia ja monipuolisesti raaka-aineita mikroilmastojensa ansiosta. Kun tähän lisää monikulttuurisen ympäristön, ravintolatarjonnan lisääntymisen ja perinteet, on suosio taattu.

Jokainen meistä voisi ottaa oppia perulaisilta

Perulaisessa ruokakulttuurissa vanhat perinteet ja maahanmuuttajilta saadut vaikutteet yhdistyvät. Ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet niin espanjalaiset valloittajat kuin Kaukoidästä ja Länsi-Afrikasta tulleet siirtolaisetkin.

– Perulainen kulttuuri on aivan ainutlaatuista, sillä se muodostuu monesta eri asiasta. Se on sekoitus espanjalaisia, afrikkalaisia, japanilaisia, kiinalaisia ja italialaisia makuja. Perulainen ruokakulttuuri on sitä, kun nämä asiat laitetaan samaan pataan.

chiliErilaiset chilit kuuluvat oleellisena osana perulaista keittiöön.Shutterstock

Eri ruokakulttuurien yhdisteleminen onkin miehen mukaan asia, josta jokainen meistä voisi ottaa opikseen. Ruokia ja ravintoloita ei aina kannattaisi lokeroida pelkästään italialisiksi tai espanjalaisiksi, vaan luoda eri kulttuurien tarjonnasta herkullisia ja miehen sanojen mukaan kauniita yhdistelmiä.

Ylpeys ja ruokakulttuureiden yhdistäminen eivät ole suinkaan ainoita syitä perulaisen keittiön vahvaan nousuun. Muñoz uskoo, että suosion salaisuus piilee osaltaan myös yksinkertaisuudessa.

– Kun laitamme perunoita, chiliä ja juustoa, se on kuin taikuutta, Muñoz toteaa.  

Lisää aiheesta:

Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärinAsia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"Maailmalla hehkutetaan suomalaista ruokakulttuuria – keittiömestari: "Kiinnostus ei ole koskaan ollut näin suurta"Suomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista Huippukokki Diego Muñoz puhuu perulaisen ruoan puolesta: "Edullista ja yksinkertaista"Ravintolaoppaan päätoimittaja hehkuttaa suomalaisravintoloita: Yksi selkeä etu Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna
RuokamatkailuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokamatkailu
  • 17.7.14:35
    Ravintolat

    Brittilehti listasi Helsingin parhaat ravintolat

  • 1.6.17:32
    Ruoka

    Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteille

  • 19.1.19:20
    Matkailu

    Suomen matkailu tarvitsee Taylor Swift -ilmiön: Vuodessa yli miljoonan matkailijan vaje, heistä 800 000 venäläisiä

  • 15.11.202412:32
    Ruoka

    Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään

  • 03.02.202409:43
    Ruoka

    Ruotsinlaivan listalle tuli vuonna 1990 mullistava ruokalaji, jonka perässä monet edelleen matkustavat