Tämän hetken trendikkäimmän ruoan salaisuus piilee yksinkertaisuudessa: "Se on kuin taikuutta"

perulainen ruoka
Chilillä maustetut kalat ja äyriäiset ovat tyypillistä perulaista ruokaa. Shutterstock

Perulaisen keittiön herkut ovat viime vuosien aikana nousseet lähes tuntemattomuudesta maailmanlaajuiseksi trendiruoaksi. Perulaisen huippukokin mukaan suosio selittyy kolmella yksinkertaisella syyllä.

Chilejä, kalaa ja tuhteja keittoja. Perulaisen keittiön monipuolinen tarjonta on tällä hetkellä maailmalla todellista trendiruokaa. Makuja.fi kysyi perulaisen keittiön todelliselta ikonilta, Diego Muñozilta, mistä maailmanlaajuinen suosio oikein kumpuaa.

– Ihmiset ovat ryhtyneet olemaan yhä enemmän ylpeitä omasta kulttuuristaan ja ruoastaan. Vielä 50 vuotta sitten perulaiset häpesivät kulttuuriaan, Muñoz kertoo.

Kun huippukokki aloitteli uraansa 2000-luvun alussa, Perun pääkaupungissa Limassa ei miehen mukaan ollut lainkaan perulaisia ravintoloita, vaan ravintolatarjonta keskittyi täysin muiden maiden antimiin. Viime vuosikymmenen aikana asennemuutos omaa ruokakulttuuria kohtaan onkin ollut valtaisa.

– Ennen oli vain italialaista ja pikaruokapaikkoja, mutta nykyisin kaikki haluavat syödä perulaista ruokaa Limassa.

Maassa on Muñozin mukaan paljon hyviä tuottajia ja monipuolisesti raaka-aineita mikroilmastojensa ansiosta. Kun tähän lisää monikulttuurisen ympäristön, ravintolatarjonnan lisääntymisen ja perinteet, on suosio taattu.

Jokainen meistä voisi ottaa oppia perulaisilta

Perulaisessa ruokakulttuurissa vanhat perinteet ja maahanmuuttajilta saadut vaikutteet yhdistyvät. Ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet niin espanjalaiset valloittajat kuin Kaukoidästä ja Länsi-Afrikasta tulleet siirtolaisetkin.

– Perulainen kulttuuri on aivan ainutlaatuista, sillä se muodostuu monesta eri asiasta. Se on sekoitus espanjalaisia, afrikkalaisia, japanilaisia, kiinalaisia ja italialaisia makuja. Perulainen ruokakulttuuri on sitä, kun nämä asiat laitetaan samaan pataan.

Eri ruokakulttuurien yhdisteleminen onkin miehen mukaan asia, josta jokainen meistä voisi ottaa opikseen. Ruokia ja ravintoloita ei aina kannattaisi lokeroida pelkästään italialisiksi tai espanjalaisiksi, vaan luoda eri kulttuurien tarjonnasta herkullisia ja miehen sanojen mukaan kauniita yhdistelmiä.

Ylpeys ja ruokakulttuureiden yhdistäminen eivät ole suinkaan ainoita syitä perulaisen keittiön vahvaan nousuun. Muñoz uskoo, että suosion salaisuus piilee osaltaan myös yksinkertaisuudessa.

– Kun laitamme perunoita, chiliä ja juustoa, se on kuin taikuutta, Muñoz toteaa.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja