Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokki Diego Muñoz puhuu perulaisen ruoan puolesta: "Edullista ja yksinkertaista"

Diego Muñoz piipahti kolmen päivän vierailulle helsinkiläiseen ravintola Pastoriin.
Diego Muñoz piipahti kolmen päivän vierailulle helsinkiläiseen ravintola Pastoriin. MTV
Julkaistu 08.10.2016 14:00
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Maailman arvostetuimpien huippukokkien joukkoon kuuluvan Diego Muñozin mukaan huippuravintoloita yhdistää intohimo, kuri ja hauskanpito.

Perulainen ruokakulttuuri on nostanut maailmanlaajuisesti suosiotaan, ja se on suurelta osin huippukokki Diego Muñozin ansiota. Muun muassa maailman parhaaksi valitussa ravintolassa, El Bullissa, työskennelleen miehen suurtekona perulaista ruokakulttuuria kohtaan pidetään Astrid y Gaston nostaminen maailman 50 parhaan ravintolan joukkoon listan sijalle 14.

Nyt lukuisia eri maita ja maanosia kierrellyt mies on taas tien päällä keräämässä tietotaitoa oman ravintolan avaamista varten. Muutamaksi päiväksi Helsinkiin piipahtanut mies jatkaa sunnuntaina matkaansa Kööpenhaminaan ja siitä edelleen Moskovaan. Tämänkertainen reissu käsittää kaiken kaikkiaan 11 erilaista keittiötä. Makuja.fi pääsi jututtamaan miestä hänen urastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Maukkaampaa, hauskempaa ja suunnitelmallisempaa

Toisin kuin monen muun kokin kohdalla, 39-vuotias Muñoz ei päätynyt ruoan pariin perheensä kannustamana, vaan täysin intuition johdattelemana.

– Emme käyneet lapsena ravintoloissa eikä isoäitini tehnyt ruokaa joka viikonloppu, ei mitään sellaista. Se oli todella henkilökohtainen tunne, jotenkin luonnollista, Muñoz kertoo.

Kun mieheltä kysyy milloin hän päätti kokin urasta, vastaus tulee nopeasti. Vuonna 1998. Kyseisenä vuonna mies opiskeli yliopistossa ja pohti kuumeisesti, mitä hän haluaisi tehdä ollakseen onnellinen. Ystävän innoittamana ranskalaiseen kokkikouluun päätynyt mies vakuuttui päätöksestään nähtyään kokkien intohimon työtään kohtaan.


Intohimo onkin asia, joka nostaa miehen mukaan hyvän ravintolan erinomaiselle tasolle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

– Ruoanlaiton täytyy olla intohimo. Sinun tulee todella haluta tehdä asiat kerta toisensa jälkeen paremmin ja paremmin. Ravintoloiden tulee haastaa itseään eteenpäin eikä vain seurata sivusta, mitä muut tekevät. Maukkaampaa, hauskempaa ja suunnitelmallisempaa.

– Kaikki ravintolat joissa olen työskennellyt, ovat haastaneet itsensä tekemään asioita kovemmin ja paremmin, mutta samaan aikaan tulee olla iloinen ympäristö.

Muñozin mukaan keittiön hyvä ilmapiiri onkin yksi huippuravintoloiden tärkeimmistä piirteistä. Parhaimmissa ravintoloissa yhdistyvät miehen mukaan kova kuri ja hauskanpito, sillä rankka työ vaatii myös vastapainoa.

Vaikuttavimmat ruokamuistot katuruoan parissa

Lukuisissa eri maanosissa ja tuhansissa ravintoloissa syönyt mies ei osaa antaa suoraviivaista vastausta siihen, mikä ravintola olisi hänen mielestään ylitse muiden. Miehen mukaan ravintoloita on hyvin vaikea laittaa järjestykseen, sillä jokainen ravintola on elämys omalla tavallaan. Muñozin mukaan jokainen annos tulisikin pyrkiä maistamaan niin kuin maistaisit ruokaa ensimmäisen kerran.

– Kun menen ravintoloihin, yritän asettaa itseni tilaan, jossa minulla ei ole odotuksia tai vertailukohtia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Ehkä juuri avoimesta mielestä johtuen mies kertoo kokeneensa mieleenpainuvimmat ruokamuistonsa perulaisen katuruoan parissa.

– Keittiössä voidaan käyttää lukemattomia tekniikoita, mutta esimerkiksi katuruoka Limassa on edullista ja yksinkertaista, täydellisiä annoksia. Sen ymmärtäminen oli todella shokeeraavaa.

Huippukokki keskittyy elämään hetkessä

Lähitulevaisuudessa mies aikoo keskittyä täysillä suuren haavensa toteuttamiseen. Ehkä jo ensi vuoden puolella voimme päästä nauttimaan Muñozin oman ravintolan herkuista. Vaikka avaamisajankohta ei ole vielä täysin selvä, sijainti ja ravintolan tyyli puolestaan ovat.

– En halua ravintolaani kaupunkiin, vaan ulkopuolelle niin lähelle rantaa kuin mahdollista. Siellä tulee olla myös hyvä puutarha ja kalaisat vedet. Haluan pitää ruoan todella yksinkertaisena. 

Muita tulevaisuuden suunnitelmia miehellä ei ole, sillä nyt hän aikoo keskittyä nauttimaan matkustelusta ja hyvästä ruoasta täysin rinnoin.

– Minulla on suunnitelma seuraavalle kolmelle päivälle! Aion nauttia Suomesta niin paljon kuin mahdollista, nauttia kokkaamisesta ja yrittää päästä käsiksi kulttuuriinne, Muñoz toteaa.  

Lisää aiheesta:

Hans Välimäeltä yllättävä peliliike: "Nyt tuntui, että oli oikea aika"He pääsivät jatkoon MasterChef Suomi -kisassa – tutustu kilpailijoihinMichelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"Helena Puolakka teki 18-tuntisia työpäiviä matkalla yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi keittiömestariksi – oppi ratkaisevan asian Gordon Ramsayn alaisuudessaTässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoon
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu