Huippukokki Diego Muñoz puhuu perulaisen ruoan puolesta: "Edullista ja yksinkertaista"

diego
Diego Muñoz piipahti kolmen päivän vierailulle helsinkiläiseen ravintola Pastoriin. MTV

Maailman arvostetuimpien huippukokkien joukkoon kuuluvan Diego Muñozin mukaan huippuravintoloita yhdistää intohimo, kuri ja hauskanpito.

Perulainen ruokakulttuuri on nostanut maailmanlaajuisesti suosiotaan, ja se on suurelta osin huippukokki Diego Muñozin ansiota. Muun muassa maailman parhaaksi valitussa ravintolassa, El Bullissa, työskennelleen miehen suurtekona perulaista ruokakulttuuria kohtaan pidetään Astrid y Gaston nostaminen maailman 50 parhaan ravintolan joukkoon listan sijalle 14.

Nyt lukuisia eri maita ja maanosia kierrellyt mies on taas tien päällä keräämässä tietotaitoa oman ravintolan avaamista varten. Muutamaksi päiväksi Helsinkiin piipahtanut mies jatkaa sunnuntaina matkaansa Kööpenhaminaan ja siitä edelleen Moskovaan. Tämänkertainen reissu käsittää kaiken kaikkiaan 11 erilaista keittiötä. Makuja.fi pääsi jututtamaan miestä hänen urastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Maukkaampaa, hauskempaa ja suunnitelmallisempaa

Toisin kuin monen muun kokin kohdalla, 39-vuotias Muñoz ei päätynyt ruoan pariin perheensä kannustamana, vaan täysin intuition johdattelemana.

– Emme käyneet lapsena ravintoloissa eikä isoäitini tehnyt ruokaa joka viikonloppu, ei mitään sellaista. Se oli todella henkilökohtainen tunne, jotenkin luonnollista, Muñoz kertoo.

Kun mieheltä kysyy milloin hän päätti kokin urasta, vastaus tulee nopeasti. Vuonna 1998. Kyseisenä vuonna mies opiskeli yliopistossa ja pohti kuumeisesti, mitä hän haluaisi tehdä ollakseen onnellinen. Ystävän innoittamana ranskalaiseen kokkikouluun päätynyt mies vakuuttui päätöksestään nähtyään kokkien intohimon työtään kohtaan.

Intohimo onkin asia, joka nostaa miehen mukaan hyvän ravintolan erinomaiselle tasolle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Ruoanlaiton täytyy olla intohimo. Sinun tulee todella haluta tehdä asiat kerta toisensa jälkeen paremmin ja paremmin. Ravintoloiden tulee haastaa itseään eteenpäin eikä vain seurata sivusta, mitä muut tekevät. Maukkaampaa, hauskempaa ja suunnitelmallisempaa.

– Kaikki ravintolat joissa olen työskennellyt, ovat haastaneet itsensä tekemään asioita kovemmin ja paremmin, mutta samaan aikaan tulee olla iloinen ympäristö.

Muñozin mukaan keittiön hyvä ilmapiiri onkin yksi huippuravintoloiden tärkeimmistä piirteistä. Parhaimmissa ravintoloissa yhdistyvät miehen mukaan kova kuri ja hauskanpito, sillä rankka työ vaatii myös vastapainoa.

Vaikuttavimmat ruokamuistot katuruoan parissa

Lukuisissa eri maanosissa ja tuhansissa ravintoloissa syönyt mies ei osaa antaa suoraviivaista vastausta siihen, mikä ravintola olisi hänen mielestään ylitse muiden. Miehen mukaan ravintoloita on hyvin vaikea laittaa järjestykseen, sillä jokainen ravintola on elämys omalla tavallaan. Muñozin mukaan jokainen annos tulisikin pyrkiä maistamaan niin kuin maistaisit ruokaa ensimmäisen kerran.

– Kun menen ravintoloihin, yritän asettaa itseni tilaan, jossa minulla ei ole odotuksia tai vertailukohtia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Ehkä juuri avoimesta mielestä johtuen mies kertoo kokeneensa mieleenpainuvimmat ruokamuistonsa perulaisen katuruoan parissa.

– Keittiössä voidaan käyttää lukemattomia tekniikoita, mutta esimerkiksi katuruoka Limassa on edullista ja yksinkertaista, täydellisiä annoksia. Sen ymmärtäminen oli todella shokeeraavaa.

Huippukokki keskittyy elämään hetkessä

Lähitulevaisuudessa mies aikoo keskittyä täysillä suuren haavensa toteuttamiseen. Ehkä jo ensi vuoden puolella voimme päästä nauttimaan Muñozin oman ravintolan herkuista. Vaikka avaamisajankohta ei ole vielä täysin selvä, sijainti ja ravintolan tyyli puolestaan ovat.

– En halua ravintolaani kaupunkiin, vaan ulkopuolelle niin lähelle rantaa kuin mahdollista. Siellä tulee olla myös hyvä puutarha ja kalaisat vedet. Haluan pitää ruoan todella yksinkertaisena. 

Muita tulevaisuuden suunnitelmia miehellä ei ole, sillä nyt hän aikoo keskittyä nauttimaan matkustelusta ja hyvästä ruoasta täysin rinnoin.

– Minulla on suunnitelma seuraavalle kolmelle päivälle! Aion nauttia Suomesta niin paljon kuin mahdollista, nauttia kokkaamisesta ja yrittää päästä käsiksi kulttuuriinne, Muñoz toteaa.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja