Maa-artisokkien käyttö ruoanlaitossa on helppoa, kun pitää mielessä muutamia niiden valmistukseen liittyviä seikkoja.
Muhkuraiset maa-artisokat ovat talven herkkuruokaa! Kotimaisen maa-artisokan satoa kerätään syys–marraskuussa, mutta varastoituna maa-artisokka on sesongissa aina maaliskuun loppuun saakka.
Maa-artisokan käyttö
Maa-artisokkaa voi käyttää keittiössä monipuolisesti: perinteisesti juureksesta valmistetaan esimerkiksi maukasta sosekeittoa, mutta se maistuu myös uunissa paahdettuna tai kermaperunoiden joukossa.
Satokausikalenterin mukaan maa-artisokkaa voi myös tarjota ohuina viipaleina kypsentämättömänä tai viipaleet voi uppopaistaa perunalastujen tapaan.
Pyreeksi soseutettua maa-artisokkaa voi käyttää esimerkiksi pastassa tai risotossa.
Tiesitkö? Maa-artisokka kuuluu samaan sukuun auringonkukkien kanssa. Kasvin syötävät osat ovat maan alla epäsäännöllisen muotoisina, haarakkeisina varsimukuloina.
Kokkaa samaan tapaan kuin perunaa
Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin kertonut MTV Uutisille, että tarjoaisi maa-artisokkaa itse sellaiselle ravintola-asiakkaalle, joka ei liiemmin koe pitävänsä juureksista.
