Tällaiset jouluruoat menevät nyt kaupaksi – asiantuntijoilta vinkki ruokaostoksille: "Avainasia, jos haluaa säästää"

Millaisia muutoksia näkyy suomalaisten joulun ruokalistalla? 8:36 Millaisia muutoksia näkyy suomalaisten joulun ruokalistalla?
KATSO VIDEO: Millaista jouluruokaa suomalaiset nyt ostavat, ja miten ruokaostoksilla voisi säästää?

Millaista ruokaa suomalaiset ostavat tänä jouluna, ja mitkä ovat hittireseptejä? Miten joulun ruokaostoksilla voi säästää? Asiantuntijat kertovat vinkkinsä.

Erilaiset jouluperinteet ovat suomalaisille tärkeitä ja tämä näkyy erityisesti joulun ruokavalinnoissa. Joulukinkusta ei hevillä luovuta ja myös kalaherkut ovat suomalaisten suosiossa vuodesta toiseen.

– Kyllä suomalaiset aika perinteisiä ovat. Siellä ovat ne tutut kinkut, laatikot, rosollit, hedelmät ja konvehdit. Se mikä nyt ehkä on ollut viime vuosina vähän muutosta, niin kinkut ovat vähän pienentyneet, K-Supermarketin ketjujohtaja Anne Hujala kertoi maanantaina Uutisaamussa.

Retroreseptit kasvattaneet suosiotaan

Valion sisältöpäällikkö Laura Saukkosen mukaan yrityksen reseptipankissa näkyy vahvasti perinteisten ruokaohjeiden suosio jouluna. Uusia, hieman yllättäviäkin joulutrendejä on kuitenkin myös nähtävillä

– Tällä hetkellä esimerkiksi kaikki helppo ja nopea on todella suosittua. Samoin tällaiset ehkä menneiltä vuosikymmeniltä tutut retrotyyliset ohjeet, kuten hyydykkeet ja uunijäätelö muun muassa. Säästäminen näkyy myös.

Joulupöydän antimet ovat monipuolistuneet vuosien saatossa ja erityisesti nuoremmat haluavat uusia ideoita sekä tarttuvat trendeihin. K-Supermarketin ketjujohtaja Anne Hujalan mukaan ei ole enää mikään ihmeellinen juttu valita joulupöytään vaikkapa meksikolaista ruokaa lanttulaatikon viereen.

"Suunnitelmallisuus on se avainasia, jos haluaa säästää jouluostoksilla"

Miten jouluruokaostokset kannattaa sitten tänä jouluna hoitaa? Hujalan mukaan moni jättää ruokahankinnat viimetippaan erityisesti pääkaupunkiseudulla. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin tänä jouluna aiempaa tarkempaa suunnitelmallisuutta.

– Kun nyt muutenkin ollaan havaittu, että ihmiset on suunnitelmallisia, niin tässä hetkessä on hyvä pohtia, että milloin hankkii mitäkin juttuja. Muuten saattaa tulla aika kiirus loppuviikosta. Kun suunnittelee, niin kyllä sieltä varmasti kaiken löytää, Hujala sanoo.

Valion Laura Saukkonen muistuttaa, että suunnitelmallisuudessa on toinenkin hyvä puoli.

– Suunnitelmallisuus on se avainasia, jos haluaa säästää jouluostoksilla. Miettii, mitä oikeasti tarvitsee. Samoin siinä sähkönsäästämisessäkin. Kun sen uunin kerran lämmittää, niin paistaa sitten mahdollisimman paljon samalla kertaa.

Miten ruoan hinnannousu näkyy jouluruoissa? Millaisia muita trendejä joulupöydässä tänä vuonna nähdään? Katso video jutun yltä.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.