Ostatko sinäkin tällaisen joulukinkun? Suomalaisten ikisuosikki: "Ehdottomasti halutaan joulupöytään"

jouluruoka joulukinkku
Shutterstock

Vaikka ruokatrendit vaihtelevat vuodesta toiseen, tietyt joulupöydän perinteet säilyvät ennallaan. Joulukinkusta ei hevillä luovuta, vaikka se saattaakin silloin tällöin muuttaa hieman muotoaan.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, kinkku kuuluu oleellisena osana suomalaisten joulupöytään. Sekä S-ryhmä että Kesko kertoivat aiemmin joulukinkkujen hintojen nousseen viime vuodesta, mutta silti suurin osa kotitalouksista aikoo tänäkin jouluna ostaa kinkun pöytään.

Lihatiedotuksen teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan tänä vuonna joulukinkkua aikoo syödä 73 prosenttia vastaajista. Noin 20 prosenttia vastaajista ei aio syödä kinkkua ja vajaa kymmenen prosenttia vielä empii kantaansa.

Millaisia joulukinkkuja suomalaiset sitten tänä vuonna ostavat, ja vaikuttaako esimerkiksi yleinen hintojen nousu kinkun valintaan? Kysyimme asiaa suomalaisilta lihataloilta.

Pikkukinkut menevät kaupaksi 

Suomen suosituimmaksi kinkkuryhmäksi on HK:n mukaan viime vuosina noussut luuttomat 2–4 kiloiset juhlakinkut.

– Tämä luokka jatkaa kasvuaan tänäkin vuonna monesta syystä, joita ovat muun muassa joulupöytien monipuolistuminen, lyhyet joulunpyhät, talouksien koon pieneneminen, kertoo HKScanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen MTV Uutisille.

Kyseisessä kinkkuryhmässä on myös suurin valikoima tuotteita, mikä selittää niiden suurta menekkiä.

Viime vuonna kasvua nähtiin myös keskikokoisten kinkkujen, eli noin viiden kilon kinkkujen myynnissä, kun koronatilanteen lieventyminen mahdollisti paluun suurempiin joulupöytiin.

– Tämä suunta jatkuu tänäkin jouluna, kun joulupöytiin kokoonnutaan isommalla porukalla. Joulukinkun tulisi monen mielestä olla sopivan pienen kokonsa lisäksi helppo valmistaa, helppo viipaloida ja helppo säilyttää. Ennen kaikkea kinkussa arvostetaan herkullista makua, suomalaista alkuperää ja vastuullisuutta, Järvinen kertoo.

Yksi kinkku on ikisuosikki: "Ehdottomasti halutaan joulupöytään"

Atrian joulukinkun myyntivolyymit ovat pysyneet hyvin samalla tasolla vuodesta toiseen. Atria kertoi aiemmin tiedotteessaan toimittavansa myyntiin noin 2,5 miljoonaa kiloa kinkkua raakapakasteena, tuoresuolattuna tai kypsänä. Atrian myydyin joulukinkku on aiempien vuosien tapaan raakapakastettu viljaporsaan seitsemän kilon juhlakinkku. 

– Tänä jouluna suuremmat kinkut ovat nousemassa suosioon. Nyt uskalletaan todennäköisesti taas kokoontua isompina seurueina viettämään joulua ja kun kaikki pihistelevät energiasta, on mielekästä paistaa useammaksi päiväksi kinkkua kerralla, kertoi Atrian tuoteryhmäpäällikkö Eeva Juva aiemmin tiedotteessa.

Juva kertoo MTV Uutisille, että joulukinkut ovat erittäin perinteinen tuoteryhmä ja moni haluaa pitää kiinni aiempien vuosien kinkkuvalinnastaan.

– Sinällään huvittavaakin, että kuitenkin joulunviettoseurueet ovat vuosien saatossa pienentyneet, mutta edelleen tämä isompi kinkku on suosituin. Koska vaalitaan perinteitä, niin se potkallinen kinkku on se, mikä ehdottomasti halutaan joulupöytään.

Juva ei usko, että suomalaiset luopuvat joulukinkustaan, vaikka ruoan ja yleisen elämisen hinta onkin nyt kovasti tapetilla. 

– Luulen, että kinkusta ei tingitä. Juhlapöytä tehdään tavalla tai toisella. Possu pärjää myös hintavertailuissa lihalajien kesken tällä hetkellä, eikä joulukinkun hankkimisesta säästetä ensimmäisenä.

Katso myös video: Pienen joulukinkun paistaminen – näillä helpoilla ohjeilla onnistut

1:36
Joulukinkun paistaminen on helppoa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja