"Taivaallisen hyvää!" – joko olet kokeillut koko internetin suosituinta reseptiä?

Koko internetin suosituin resepti on tavallisen perheenisän kehittelemä lasagne. Mikä tekee reseptistä niin erityisen?

Suomessa internetin suosituimpien reseptien joukkoon nousevat vuodesta toiseen perinteiset kotiruoat ja leivonnaiset. Muutaman vuoden ajan hittilistalle on noussut tietysti myös koko Suomen villinnyt avokadopasta.

Jos suosituimpia reseptejä tarkastellaan hieman isommalla mittakaavalla, nousee yksi erityinen kotiruoka ylitse muiden. Maailman suosituimmalta reseptisivustolta, Allrecipes.com:ilta löytyvä "Maailman paras lasagne" on nimittäin kerännyt viidessä vuodessä kymmeniä miljoonia katselukertoja ja saanut yli 10 000 arvostelua. Se onkin raportoidusti koko länsimaisen, englanninkielisen internetin suosituin yksittäinen resepti.

"Taivaallisen hyvää"

Mikä sitten tekee reseptistä niin suositun? Kyseinen lasagne ei ole huippukokin aikaansaannos, vaan tavallisen amerikkalaisen miehen John Chandlerin palveluun lataama herkku. Chandler on kahden lapsen isä ja myyntimies, joka päätti vuosia sitten ladata ystäväpiirissä kehutun lasagnereseptinsä palveluun tyttöystävänsä painostuksesta. Internetin puskaradion ja viiden tähden arvosteluiden ansiosta reseptistä kasvoi muutamassa vuodessa Allrecipes-palvelun ja samalla koko internetin suosituin.

– Täydellinen lasagne valmistuu, kun muistaa muutaman oleellisen seikan: yksi niistä on, että on varattava riittävästi aikaa. Mitä kauemmin annat lasagnen kypsyä, sitä paremmin ruoka saa makua. Toinen tärkeä seikka on mausteinen makkara, joka antaa mukavasti osaltaan makua, Chandler kommentoi Makuja.fi:lle vuonna 2014.

Reseptiä kehutaan Allrecipes-sivustolla muun muassa "taivaallisen hyväksi" ja autenttiseksi italialaiseksi lasagneksi.

Maailman paras lasagne:

Jauhelihakastike:

450 g possunlihasta tehtyä tuoremakkaraa
400 g vähärasvaista jauhelihaa
1 dl hienonnettua sipulia
2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
1 purkillinen tomaattimurskaa
2 pikkupurkkia tomaattipyrettä 
4 dl valmista tomaattikastiketta
1 dl vettä
2 rkl sokeria
1,5 tl basilikamaustetta
1,5 tl fenkolin siemeniä
1 tl italialaista mausteseosta (basilika, meirami, oregano, rosmariini, salvia, timjami, persilja)
1 rkl suolaa
1/4 tl mustapippuria
4 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa

12 lasagnelevyä
4 dl ricottajuustoa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
340 g mozzarellaa siivutettuna
1,5 dl parmesanjuustoa raastettuna

Tee näin:

Laita uuni lämpenemään 190 asteiseksi.

1. Lisää isoon kattilaan makkara, jauheliha, sipuli ja valkosipulimurska. Ruskista jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre, tomaattikastike ja vesi. Mausta sokerilla, basilikalla, fenkolin siemenillä, italialaisella mausteseoksella, suolalla, pippurilla ja 2 rkl persiljalla. Anna kiehua hiljalleen 1,5 tuntia ja sekoittele välillä.

2. Sekoita ricottajuusto ja kananmunat ja 2 rkl persiljaa sekä 0,5 tl suolaa.

3. Kokoa lasagne. Laita ison vuoan pohjalle ensin ohuesti jauhelihakastiketta, lado päälle lasagnelevyt ja voitele ne ricottajuustoseoksella. Lado päälle kolmannes mozzarella-siivuista. Laita päälle ohuelti jauhelihakastiketta ja 0,5 dl parmesaanijuustoa. Toista tässä järjestyksessä seuraava kerros. Laita päällimäisen kerroksen kuorrutukseksi mozzarella-juustoa ja parmesania. Laita vuoan päälle folio. Folio ei tarraa juustoon, jos voitelet sen öljyllä sisäpuolelta.

4. Paista lasagnea uunissa 25 minuuttia, foliolla peitettynä. Ota folio pois, ja paista vielä 25 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

***

Porkkanainen jauhelikastike 0:34

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.