Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suuri merkitys ravintolakokemukseen: "Tarjoilijoita ei arvosteta Suomessa tarpeeksi"

Lehtikuva
Julkaistu 24.03.2015 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni pitää tarjoilijan työtä yhä niin sanottuna läpikulkuammattina, pohtii Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomarina toimiva, itsekin tarjoilijana, hovimestarina ja ravintolapäällikkönä työskennellyt Janne Marin kertoi Makuja.fi-sivustolle hyvän tarjoilijan tunnusmerkit. Marinin mukaan Suomen ravintoloista löytyy runsaasti ammattitaitoista salihenkilökuntaa ja kiinnostus tarjoilijan ammattia kohtaan on kasvussa. Mutta arvostetaanko tarjoilijoiden ammattikuntaa kuitenkaan tarpeeksi?

– Aika yksikantaan voi sanoa tuohon, että ei. Ei arvosteta. Tarjoilija on ollut Suomessa ikään kuin läpikulkuammatti. Tarjoilijan työtä on tehty samalla, kun on opiskeltu jotain muuta. Valitettavasti tämä leima varjostaa ammattia edelleen.

Vuoden Tarjoilija -kilpailu nostaa ammatin arvostusta

Alaa opiskelevat joutuvatkin Marinin mukaan tekemään hartiavoimin töitä, jotta tarjoilijan ammattitutkintoa tai ylipäätään ammattia arvostettaisiin.

– Valitettavasti tällä hetkellä tarjoilijoiden arvostus on aika vähäistä, mutta se kuitenkin kasvaa koko ajan.

Yksi tärkeä yritys kasvattaa tarjoilijoiden näkyvyyttä ja lisätä kiinnostusta ammattia kohtaan on jo kolmatta vuotta järjestettävä Vuoden Tarjoilija -kilpailu. Messukeskuksessa Kevätmessujen yhteydessä järjestettävät ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut mittaavat osallistujien ammattitaidon ja avaavat väyliä ammatilliseen menestykseen. Kilpailut järjestää ELO-säätiö yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

– Nämä kilpailut herättävät ihmiset ajattelemaan, että tarjoilupuolellakin kilpaillaan ja vieläpä hyvistä palkinnoista. Haastamisen kautta pystytään nostamaan arvostusta ammattia kohtaan.

Tarjoilijan työ tärkeä osa ravintolakokemusta

Tarjoilutyön merkitystä osana ravintolakokemusta ei Marinin mukaan pidä vähätellä. Vaikka tarjoiltava ruoka olisikin kaikinpuolin täydellistä, voi huono palvelukokemus pilata tunnelman. 

– Ruoka on kaiken kaikkiaan se kulmakivi, mistä lähdetään. Tuotteen on oltava kunnossa. Mutta jos hyvän tuotteen lisäksi saa mitäänsanomatonta palvelua, tai ei palvelua lainkaan, niin kokemus jää vaisuksi.

Marinin mukaan ravintolaan lähdetäänkin usein ennen kaikkea sen kokonaiskokemuksen vuoksi.

– Varsinkin jos menet hieman korkeatasoisempaan ravintolaan, niin kyllähän se on se show, mitä menet katsomaan siellä. Hyvä tarjoilija on kuin näyttelijä teatterin lavalla. Koko salin henkilökunta luo ilmapiirin.  Sanoisin, että ruoan osuus kokonaiselämyksestä on noin 40-50 prosenttia ja hyvän salipalvelun vähintään puolet, Marin summaa.

Vuoden Tarjoilija on kolmivaiheinen asiakaspalvelun ja tarjoilutaitojen suomenmestaruuskilpailu. Kevämessuilla 26.-27.3. tittelistä taistelee 12 alan ammattilaista, joista 6 etenee finaaliin. Lue lisää kilpailusta ELO-säätiön sivuilta.

Äänestys

Lisää aiheesta:

Joonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taito"Päivänselvä asia" voisi ratkaista ravintoloiden huutavan työvoimapulan SuomessaTällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöistä on huutava pula – nyt palautetaan ravintola-alan ja kokin ammatin arvostus: "Mielestäni parasta, mitä maailmassa voi olla"Jyrki Sukula kertoo, miksi ravintoloita menee Suomessa nurin – tämä saa ulkomailla asuvan kokin huokailemaan HelsingissäRavintolayritys yllättää: Perustaa Suomeen ravintoloitsija-akatemian – mukana alan huippunimiä!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!