Moni pitää tarjoilijan työtä yhä niin sanottuna läpikulkuammattina, pohtii Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.
Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomarina toimiva, itsekin tarjoilijana, hovimestarina ja ravintolapäällikkönä työskennellyt Janne Marin kertoi Makuja.fi-sivustolle hyvän tarjoilijan tunnusmerkit. Marinin mukaan Suomen ravintoloista löytyy runsaasti ammattitaitoista salihenkilökuntaa ja kiinnostus tarjoilijan ammattia kohtaan on kasvussa. Mutta arvostetaanko tarjoilijoiden ammattikuntaa kuitenkaan tarpeeksi?
– Aika yksikantaan voi sanoa tuohon, että ei. Ei arvosteta. Tarjoilija on ollut Suomessa ikään kuin läpikulkuammatti. Tarjoilijan työtä on tehty samalla, kun on opiskeltu jotain muuta. Valitettavasti tämä leima varjostaa ammattia edelleen.
Vuoden Tarjoilija -kilpailu nostaa ammatin arvostusta
Alaa opiskelevat joutuvatkin Marinin mukaan tekemään hartiavoimin töitä, jotta tarjoilijan ammattitutkintoa tai ylipäätään ammattia arvostettaisiin.
– Valitettavasti tällä hetkellä tarjoilijoiden arvostus on aika vähäistä, mutta se kuitenkin kasvaa koko ajan.
Yksi tärkeä yritys kasvattaa tarjoilijoiden näkyvyyttä ja lisätä kiinnostusta ammattia kohtaan on jo kolmatta vuotta järjestettävä Vuoden Tarjoilija -kilpailu. Messukeskuksessa Kevätmessujen yhteydessä järjestettävät ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut mittaavat osallistujien ammattitaidon ja avaavat väyliä ammatilliseen menestykseen. Kilpailut järjestää ELO-säätiö yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.
