Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin tietää, ettei tarjoilijan ammatti ole niin yksioikoista kuin usein luullaan.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut käydään tänä vuonna Kevätmessuilla, Helsingin Messukeskuksessa 26.-27.3. Ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut mittaavat osallistujien ammattitaidon ja avaavat väyliä ammatilliseen menestykseen.
Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomarina toimii Ravintolakoulu Perhon kasvatti ja tunnetuissa helsinkiläisravintoloissa useita vuosia tarjoilijana, hovimestarina sekä ravintolapäällikkönä työskennellyt Janne Marin.
– Vuosina 2001-2011 työskentelin Savoyssa ja Sundmansissa. Siinä tuli jonkun verran palkattua ja johdettua porukkaa salin puolella. Siltä pohjalta pystyn siis arvioimaan tarjoilijoita kilpailussa, Marin kertoo.
Millainen on hyvä tarjoilija?
Mistä sitten tunnistaa hyvän tarjoilijan? Marinin mukaan ammattitaitoinen tarjoilija on ennen kaikkea muuntautumiskykyinen.
– Hyvä tarjoilija osaa muuntautua ravintolan konseptin mukaiseen moodiin. Hyvä tarjoilija on ikään kuin kameleontti: hän on läsnäoleva palvelussa, mutta osaa lukea myös tilanteen. Jos asiakas tarvitsee tilaa, niin hyvä tarjoilija osaa antaa sitä. Tarpeen tullen tarjoilija osaa myös viihdyttää, Marin kuvailee.
Tarvitseeko hyvän tarjoilijan osata palvella suomeksi?
