Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöistä on huutava pula – nyt palautetaan ravintola-alan ja kokin ammatin arvostus: "Mielestäni parasta, mitä maailmassa voi olla"

Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöitä ei ole tarpeeksi – Mestarikoulu-kilpailu pyrkii palauttamaan ravintola-alan arvostuksen 3:49 Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöitä ei ole tarpeeksi – Mestarikoulu-kilpailu pyrkii palauttamaan ravintola-alan arvostuksen

Parhaillaan käynnissä olevilla Gastro Helsinki 2020 -messuilla järjestetään ensimmäistä kertaa Mestarikoulu-kilpailu. Kilpailun alulle pannut Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas kertoo MTV:n haastattelussa, mistä oikein on kyse. 

Ravintola-ala on Suomessa pienimuotoisessa kriisissä. Töitä kyllä olisi, mutta tekijöitä ei tarpeeksi. Tähän tosiasiaan heräsi myös Riikka Kannas, Food Camp Finlandin toimitusjohtaja, joka yhteistyössä ravintola-alan vaikuttajien, kuten yhtiökumppaninsa keittiömestari Pekka Terävän, kanssa ryhtyi ideoimaan Mestarikoulu-kilpailua.

Kilpailun esikarsinta on parhaillaan käynnissä. Esikarsintaan 15.12. mennessä osallistuneista valitaan ensin kahdeksan parasta semifinaaliin ja lopulta neljä parasta finaaliin Gastro-messuille. Kilpailu toteutetaan parikilpailuna ja yhdestä koulusta voi hakea useampi opiskelijapari. Kilpailun päätuomarina toimii keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävä. Tuomaristoon kuuluvat muun muassa keittiömestarit Eero VottonenSasu LaukkonenHarri Veckman ja Jari Vesivalo sekä myyntijohtaja Jerry Tiittala.

Mestarikoulu-kilpailun tarkoituksena on tuoda esille Suomen ravintola-alan oppilaitoksia ja niiden kokkiopiskelijoita sekä kasvattaa kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan.

– Mestarikoulu-kilpailu nostaa esille kaikkia Suomen ravintola- ja hospitality-alan oppilaitoksia ja opiskelijoita. Ravintola-alan tarjonta ja kysyntä eivät tällä hetkellä kohtaa. Uusia ravintoloita syntyy ennätystahtiin, mutta samaan aikaan osa ravintola-alan koulujen opiskelupaikoista jää täyttymättä. Töitä siis olisi, mutta tekijät jäävät puuttumaan. Kilpailulla tulemme lisäämään kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan sekä kasvattamaan alan opiskelijoiden ammattiylpeyttä, Riikka Kannas korostaa.

Kannas toivoo, että kilpailun myötä nuoret innostuvat enemmän alasta. Hänen omasta mielestään hospitality-ala on parasta, mitä maailmassa voi olla.

"Kokin ammatti on supersuperrankka duuni"

Vielä viime vuosikymmenen alussa moni nuori suuntasi ravintola-alalle, koska innostui kokin ammatista esimerkiksi television ruokaohjelmien kautta. Nyt kokeista on kuitenkin Kannaksen mukaan huutava pula ja hakijoita alalle ei ole tarpeeksi.

– Tuli varmaan se ymmärrys, että se on aika kovaa duunia. Että sinne telkkariin ei hypätä ekana, vaan vasta myöhemmin. Osaamisen pitää karttua siellä keittiön lattialla. Kokin ammatti on supersuperrankka duuni. Sä olet jaloillasi ja tämä on käsityöläisammatti, Kannas sanoo ja jatkaa:

– Olemme saaneet tänne Suomen parhaat keittiömestarit tuomaroimaan, niin kyllä noi kundit on seissyt, pilkkonut ja tehneet sitä perustyötä ensin hurjasti ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että se naama on televisiossa.

Miten Mestarikoulu-kilpailu toteutetaan ja millaisia hakijoita kilpailuun tuli? Katso videolta Riikka Kannaksen haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.