Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
3:49Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöitä ei ole tarpeeksi – Mestarikoulu-kilpailu pyrkii palauttamaan ravintola-alan arvostuksen
Julkaistu 12.03.2020 14:19

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parhaillaan käynnissä olevilla Gastro Helsinki 2020 -messuilla järjestetään ensimmäistä kertaa Mestarikoulu-kilpailu. Kilpailun alulle pannut Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas kertoo MTV:n haastattelussa, mistä oikein on kyse. 

Ravintola-ala on Suomessa pienimuotoisessa kriisissä. Töitä kyllä olisi, mutta tekijöitä ei tarpeeksi. Tähän tosiasiaan heräsi myös Riikka Kannas, Food Camp Finlandin toimitusjohtaja, joka yhteistyössä ravintola-alan vaikuttajien, kuten yhtiökumppaninsa keittiömestari Pekka Terävän, kanssa ryhtyi ideoimaan Mestarikoulu-kilpailua.

Kilpailun esikarsinta on parhaillaan käynnissä. Esikarsintaan 15.12. mennessä osallistuneista valitaan ensin kahdeksan parasta semifinaaliin ja lopulta neljä parasta finaaliin Gastro-messuille. Kilpailu toteutetaan parikilpailuna ja yhdestä koulusta voi hakea useampi opiskelijapari. Kilpailun päätuomarina toimii keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävä. Tuomaristoon kuuluvat muun muassa keittiömestarit Eero Vottonen, Sasu Laukkonen, Harri Veckman ja Jari Vesivalo sekä myyntijohtaja Jerry Tiittala.

Mestarikoulu-kilpailun tarkoituksena on tuoda esille Suomen ravintola-alan oppilaitoksia ja niiden kokkiopiskelijoita sekä kasvattaa kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan.

– Mestarikoulu-kilpailu nostaa esille kaikkia Suomen ravintola- ja hospitality-alan oppilaitoksia ja opiskelijoita. Ravintola-alan tarjonta ja kysyntä eivät tällä hetkellä kohtaa. Uusia ravintoloita syntyy ennätystahtiin, mutta samaan aikaan osa ravintola-alan koulujen opiskelupaikoista jää täyttymättä. Töitä siis olisi, mutta tekijät jäävät puuttumaan. Kilpailulla tulemme lisäämään kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan sekä kasvattamaan alan opiskelijoiden ammattiylpeyttä, korostaa.

Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöistä on huutava pula – nyt palautetaan ravintola-alan ja kokin ammatin arvostus: "Mielestäni parasta, mitä maailmassa voi olla"

Riikka Kannas

Kannas toivoo, että kilpailun myötä nuoret innostuvat enemmän alasta. Hänen omasta mielestään hospitality-ala on parasta, mitä maailmassa voi olla.

"Kokin ammatti on supersuperrankka duuni"

Vielä viime vuosikymmenen alussa moni nuori suuntasi ravintola-alalle, koska innostui kokin ammatista esimerkiksi television ruokaohjelmien kautta. Nyt kokeista on kuitenkin Kannaksen mukaan huutava pula ja hakijoita alalle ei ole tarpeeksi.

– Tuli varmaan se ymmärrys, että se on aika kovaa duunia. Että sinne telkkariin ei hypätä ekana, vaan vasta myöhemmin. Osaamisen pitää karttua siellä keittiön lattialla. Kokin ammatti on supersuperrankka duuni. Sä olet jaloillasi ja tämä on käsityöläisammatti, Kannas sanoo ja jatkaa:

– Olemme saaneet tänne Suomen parhaat keittiömestarit tuomaroimaan, niin kyllä noi kundit on seissyt, pilkkonut ja tehneet sitä perustyötä ensin hurjasti ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että se naama on televisiossa.

Miten Mestarikoulu-kilpailu toteutetaan ja millaisia hakijoita kilpailuun tuli? Katso videolta Riikka Kannaksen haastattelu.

Lisää aiheesta:

Joonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään""Päivänselvä asia" voisi ratkaista ravintoloiden huutavan työvoimapulan Suomessa"Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii? Lari, 25, edustaa Suomea arvostetuissa kokkikisoissa – näin hän päätyi suoraan armeijasta Michelin-ravintolan keittiömestariksiTuhansia työtunteja, hikeä ja pettymyksiä – suomalaisen huippukokin arkea ei moni jaksaisi
RuokaRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin