Suomen yllättävä valttikortti arvostetussa kokkikisassa: "Maksaa enemmän kuin perus-BMW"

Bocuse d'Or -tarjottimen prototyyppi
Tältä näytti Suomen Bocuse d'Or -tarjottimen prototyyppi joulukuussa 2014. MTV

Maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa, Bocuse d’Orissa panostetaan paljon muuhunkin kuin näyttävään ja herkulliseen ruokaan.

Ranskan Lyonissa kilpaillaan 27.-28.1.2015 maailman parhaimman kokin tittelistä. Suomen edustaja, keittiömestari Matti Jämsén kertoi Makuja.fi-sivustolle yli vuoden mittaisesta valmistautumisestaan kisoihin. Jämsén paljasti myös, ettei ruokamittelössä kilpailla pelkästään ruoan maulla ja ulkonäöllä. Yksi tärkeimmistä elementeistä onkin yllättäen tarjoiluvati, jolla ruoat esitellään tuomaristolle.

– Kilpailussa on nähty melko övereitä tarjoiluvateja. Muistaakseni vuonna 2007 Espanjalla oli Fabergen munan muotoinen ja yli 1,5 metriä korkea vati, joka maksoi yli puoli miljoonaa euroa. Munavadissa oli koloja, jonne ruokia laitettiin. Se ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin leffoissa, koska kokit eivät saaneet ruokia pois eikä komponentteja lautaselle munasta.

Suomen tämänvuotinen vati kalliimpi kuin BMW

Myös Suomi on satsannut toden teolla vateihin, vaikka ihan puolen miljoonan euron investointeja meillä ei ole nähtykään. Jämsénin mukaan Suomen tarjoiluvati oli varmasti yksi vuoden 2011 kilpailun yliampuvimmista.

– Vadeissa oli Yhdysvaltojen armeijan tekniikalla toteutetut termostaattilämmittimet. Vadit myös pyörivät ja niissä soi samalla Esa Helasvuon säveltämä musiikki. Sellainen pieni haittapuoli tarjottimissa oli, että ne painoivat 50 kiloa – niitä oli hiukan vaikea kantaa, Jämsén nauraa.

Jämsénin tiimi sai jo Tukholman karsinnoissa viime keväänä kehut tämän vuotisesta tarjoiluvadista, joten mitään radikaaleja muutoksia keittiömestari ei halua Lyoniin tehdä.

– Emme halua ihan kaikkea muuttaa. Haluamme säilyttää vanhan vadin pohjan, johon tuomarit tykästyivät. Se ei ole ihan puolen miljoonan vati, mutta maksoi kyllä useamman kymppitonnin. Enemmän kuin perus BMW autokaupasta ostettuna, Jämsén virnuilee.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu järjestettiin Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 27.-28.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja