Suomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"

bocuse
Bocuse d'Or Academy Finland ry

Suomi sijoittui viidenneksi Euroopan Bocuse d’Or -karsinnoissa, jotka käyttiin Tallinnassa 15.-16.10. 

Maailman arvostettuimpien kokkikilpailujen, Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailuihin osallistui yhteensä 16 maata, joista 10 parasta valittiin kesäkuun 2021 alussa pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin.  Suomen edustaja Mikko Kaukonen ja assistentti Anni Peräkylä sijoittuivat viidenneksi ja ovat siten mukana loppukilpailuissa. Voiton vei Norja, toiseksi tuli Tanska ja kolmanneksi Ruotsi. Islannin neljäs sija sinetöi Pohjoismaiden menestyksen. Anni Peräkylä voitti myös parhaan assistentin palkinnon suorituksestaan.

Mikko Kaukonen kertoo joukkueen olevan tyytyväisiä erityisesti kala-annokseensa. 

–  Viiriäiset olivat suurempia kuin meille oli ilmoitettu, mikä aiheutti hiukan hankaluuksia. Kokonaisuudessaan olemme ihan tyytyväisiä, koko joukkue oli kuitenkin ensimmäistä kertaa Bocuse d’Or -kilpailuissa. Kilpailujen jälkeen käymme läpi koko harjoituksen ja suorituksen ja otamme opiksemme kohti Lyonia, Kaukonen kommentoi suoritusta.

Kilpailuissa valmistettiin kilpailuruoat virolaisesta viiriäisestä ja viiriäisen munasta sekä virolaisesta monnista. Monni tarjoiltiin tuomaristolle lautasilta ja viiriäinen kilpailua varten suunnitellulta tarjoiluvadilta. 20 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Suomen tuomarina toimi Sami Rekola. Tuomarina piti alun perin toimia keittiömestari Matti Jämsén, joka kuitenkin menehtyi yllättäen keskiviikkona 41-vuotiaana

"Useat maat sortuivat ylityöstämiseen"

Kaukosen monni-annos oli rapujuhlateemainen ja lisäkkeinä tarjoiltiin muun muassa akvaviitillä täytetty krustadi sekä omenaa ja fenkolia. Viiriäisannoksessa oli ripaus Suomea metsäsienien, savun ja pohjoisen syksyn makujen muodossa.

– Suomi teki tyylilleen uskollisesti selkeää, yksinkertaista ja tyylikästä. Suomi ja Norja olivat ainoat, jotka tarjosivat viiriäisenrinnan kokonaisena. Se oli selkeä etu; useat maat sortuivat ylityöstämiseen, josta ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä. Suomen joukkueen valmistustapa sopi viiriäiselle täydellisesti. Maun perusteella arvioin Suomen kolmen parhaan joukkoon ennen tulosten julkistamista, kertoo Suomen tuomari, liha-annokset maistellut Sami Rekola.

–  Maailman huippukilpailun tarkoitus on kehittää ja koetella huippugastronomian rajoja . Se korostuu erityisesti presentaatiossa ja tekniikoissa - tällä tasolla huippujen maut ovat aina poikkeuksetta kunnossa, Rekola sanoo.

Suomen matka jatkuu kohti Lyonissa kesäkuussa 2021 pidettäviä loppukilpailuja. Joukkue jatkaa kilpailukautta ja harjoittelua alkuvuodesta, kun loppukilpailun pakolliset raaka-aineet ilmoitetaan.


***

Videolla edesmennyt Matti Jämsén Bocuse d'Or -kisoissa. 

Matti Jämsen Ranskan Bocuse d'Or kilpailuissa helmikuussa 2020. 0:45

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.