Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Irtoaako Suomelle tänään maailmanmestaruus? Kokkikisoissa ennennäkemätön haaste: "Ei ehkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan"

Suomen kilpailupari Bocuse d'Orissa 2021: Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä. Tehtävänä on valmistaa muun muassa take away -ruokaa. Kuva: Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall
Suomen kilpailupari Bocuse d'Orissa 2021: Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä. Tehtävänä on valmistaa muun muassa take away -ruokaa. Kuva: Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri StenvallBocuse d'Or Academy Finland ry
Julkaistu 27.09.2021 09:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa 26.–27.9. Suomea edustava Mikko Kaukonen tavoittelee palkintosijaa viimeiseen saakka.

Maailman vaativimman ja arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d'Orin finaalihetki on viimein käsillä. Koronatilanteen takia kilpailuja jouduttiin siirtämään pariin otteeseen, mutta nyt eri maat pääsevät vihdoin ottamaan mittaa toisistaan keittiöissä työskennellen. Kisat järjestetään tuttuun tapaan gastronomian paaviksikin kutsutun Paul Bocusen kotikaupungissa, Ranskan Lyonissa. 

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Suomen kisavuoro on maanantaina 27.9. Suomi aikoo menestyä hiotuilla annoksilla ja visuaalisella teemalla, joka nostaa satokauden kulun ja pohjoiset raaka-aineet keskiöön.

 – Visuaalisuus on teknisten taitojen ja maun lisäksi kokkikilpailujen ytimessä. Tällä tasolla kilpailtaessa kaiken täytyy osua kohdalleen. Visuaalinen teema sitoo koko suorituksen yhteen annoksista suunnittelijoiden luomiin tarjoiluvateihin ja menukorttiin saakka, taustoittaa Eero Vottonen, Suomen tuomari ja Bocuse d’Or Team Finlandin presidentti.

Bocuse d'Or team Finland 2021 2
Suomen Bocuse d'Or -joukkue: Bocuse d’Or Team Finlandin presidentti Eero Vottonen, kisapari Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä sekä valmentaja Heikki Liekola. Kuva: Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri StenvallBocuse d'Or Academy Finland ry

Ennennäkemätön tehtävä: Take away -ruokaa laatikoineen päivineen

Takeaway - LaatikkoTässä on Suomen take away -laatikko annoksineen. Kuva: Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri StenvallBocuse d'Or Academy Finland ry

Tänä vuonna Bocuse d'Or -finaalissa nähdään ennennäkemätön tehtävä, sillä kisoissa maiden tehtävänä on tehdä viimeaikojen teemaan sopien take away -ruokaa. Toinen tehtävistä on siis kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti. Lisäksi annosten kylkeen piti suunnitella ja rakentaa myös take away -laatikko, johon ruoat voi pakata.

Suomen joukkueen take away -laatikoiden perustana on Iittalan Vakka-laatikko, josta suunnittelija ja pakkausten asiantuntija Heidi Uppa on työstänyt toimivan take away-kokonaisuuden kylmä- ja lämminelementteineen. Toinen kilpailutehtävä esitellään tuomaristolle uniikilla ja teemaa toistavalla suurella tarjoiluvadilla, jonka on suunnitellut ja toteuttanut suunnittelija Laura Meriluoto.

 – Materiaalina tuli olla jotain sellaista, joka on omalle maalle ominainen. Lisäksi bokseissa on selkeät mitat, mitä ne eivät saa ylittää. Boksien pitää olla kasattavissa päällekäin, eivätkä ne saa olla muovipohjaista materiaalia. Hyvin trendikkäästi mennään näinkin vanhakantaisissa kisoissa, Vottonen kertoo.

Vottosen mukaan haasteena on se, että take away -laatikossa tarjoillaan sekä kylmä alkuruoka, lämmin ruoka että jälkiruoka. Miten siis saada toimimaan yhdessä laatikossa eri lämpötilan vaativat annokset?

– Ei nämä nyt ehkä ihan sellaiset ole, mitkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan, Vottonen nauraa.

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasviksista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Aikaa koko kilpailusuoritukseen on 5 tuntia ja 30 minuuttia.

VatiSuomen joukkueen lihavati vuosimallia 2021.Kuva: Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri StenvallBocuse d'Or Academy Finland ry

Tavoitteena palkintosija

Suomi kuuluu vuodesta toiseen kilpailujen kärkimaihin, mutta palkintosija on vielä saavuttamatta. Mikko Kaukonen kertoi aiemmin keväällä, että tavoitteena on nousta tänä vuonna palkintosijoille.

– Bocuse d’Or -kilpailuihin osallistuminen on ollut pitkään ammatillinen unelmani, ja Suomen ensimmäinen palkintosija on henkilökohtainen tavoitteeni. Samalla näen sen jatkumona kaikille aiemmin kilpailleille Suomen joukkueille ja pitkäjänteiselle Bocuse d’Or -työlle. Suomen kilpailusuoritusten taso on ollut jo pitkään voittaja-ainesta, ja olemme jääneet palkintosijoista hyvin niukasti. Tähtäämme nyt tuon eron kiinni kuromiseen, Kaukonen totesi keväällä.

Kaukosen kilpailuparina on Anni Peräkylä ja kaksikkoa valmentaa Heikki Liekola.

Suomi kilpailee Bocuse d’Or -finaalissa maanantaina 27.9. Kilpailusuoritus alkaa Suomen aikaa klo 10.18, take away -tehtävä valmistuu klo 15.13 ja tarjoiluvati esitellään tuomaristolle klo 15.48. Palkintojenjako alkaa illalla.

Lisää aiheesta:

Suomen lopullinen sijoitus Bocuse d'Or -kokkikisoissa yllätti: "Kunhan saamme nähdäksemme tuomareiden antamat pisteet…"Mitä kokkaa Suomi? Arvostetuissa kokkikilpailuissa tehdään yllättäen take away -ruokaa: Yksi pakollinen raaka-aineSuomi viides kokkien Bocuse d'Or -mittelössä – useat maat sortuivat pääruoassa kikkailuun: "Ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä"Kokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia"Mikko Kaukonen edustaa Suomea maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussaKokkien MM-kisoissa luvassa todellinen haaste: Mikä on Suomen salainen ase?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"