Kokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia"

6:02 Täydellisiä blinejä huippukokin ohjeella

Maailman vaativimpien Bocuse d'Or -kokkikilpailujen Euroopan osakilpailu järjestetään tällä viikolla Tallinnassa erityisjärjestelyn. Suomen edustajat ovat jo paikan päällä Tallinnassa ja valmistautuvat koitokseen.

Videolla Suomen Bocuse d'Or -edustaja Mikko Kaukonen vinkkaa, miten valmistuvat täydelliset blinit.

Mikko Kaukonen, Anni Peräkylä ja Heikki Liekola edustavat Suomea Tallinnassa järjestettävissä Bocuse d’Or -kilpailujen Euroopan osakilpailussa.  Lokakuun 15.–16. päivä järjestettävistä maailmalaajuisesti arvostetun kokkikilpailun karsinnoista jatkaa 10 joukkuetta kesäkuussa 2021 pidettävään finaaliin.

Suomen Bocuse d’Or -edustaja Kaukonen, assistentti Peräkylä ja valmentaja Liekola ovat valmistautuneet koitokseen epätavallisissa olosuhteissa. 

– Olemme päättäneet, että ei kannata stressata asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Olemme treenanneet hyvin ja olemme täysin valmiina kisaan. Tavoite on olla kolmen parhaan joukossa. Vastustajista voisi nostaa erityisesti esiin Ruotsin ja Norjan, joiden tämän kauden edustajat olivat jo viime kaudella palkintosijoilla, Mikko Kaukonen pohtii.

Näitä raaka-aineita annoksissa nähdään

Pakolliset raaka-aineet ovat virolainen viiriäinen ja viiriäisenmuna, joiden ympärille rakennetaan suomalaisella design-tarjoiluvadilla tuomaristolle esiteltävä kilpailuruoka. Vadin lisäkkeet viiriäisen munaa lukuun ottamatta on oltava vegaanisia. Lautasilla tarjoiltavissa annoksissa pääraaka-aineena on virolainen monni.

Mikko Kaukonen, Anni Peräkylä ja Heikki Liekola kilpailevat perjantaina 16.10. 8.50-15.10. Suomen kisa-annokset valmistuvat klo 13.50 ja 14.25. Tulokset julkistetaan 16.10. klo 17 alkaen. Kilpailuja voi seurata striimin välityksellä osoitteessa www.bocusedor.com. Kilpailuannokset ja kuvat julkistetaan 16.10. aamulla.

– Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia ja kivoja työstettäviä. Monniin piti aluksi hiukan tutustua, mutta senkin käsittelystä ja kypsennyksestä saimme nopeasti kiinni. Isoin haaste kilpailutehtävässä ovat olleet meille vegaaniset lisukkeet, Kaukonen kertoo.

– Suomi näkyy annosten raaka-aineissa, jotka on valikoitu syksyiseltä kasvimaalta, metsästä ja järvestä. Yleensä keväällä ja alkuvuonna järjestettävissä Bocuse d’Or -kilpailuissa ei ole päässyt käyttämään syksyn sesongin raaka-aineita. Nyt Suomen kisalautasille nostetaan muun muassa syksyinen ja rakastettu suomalainen äyriäinen: jokirapu, Kaukonen iloitsee.

Tallinnan Bocuse d'Or -osakilpailut järjestetään ilman kansainvälistä yleisöä. Paikalle saapuvat joukkueet seuraavat tiukkaa protokollaa, jonka tavoitteena on joukkueiden ja kilpailujärjestäjien turvallisuus. Kilpailuun osallistuvien joukkueiden kokoa on rajoitettu ja kilpailualueelle pääsee vasta kahden negatiivisen koronatestin jälkeen. Suomesta Tallinnaan matkustaa 10 henkeä.

Mikä Bocuse d'Or?

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Vuonna 2020 Euroopan-karsinnat oli määrä pitää Tallinnassa kesäkuun aikana, mutta koronan vuoksi ne siirtyivät syksyyn. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, mutta 2021 finaali on vasta kesäkuussa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja