"Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii?

7:16 Mitä maailman kovin kokkikilpailu vaatii?

Kokki Mikko Kaukonen edustaa Suomea maailman arvostetuimmissa kokkikisoissa, Bocuse d'Orissa. Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa kertomassa, mitä kilpailuun valmistautuminen vaatii. Oman näkemyksensä aiheesta kertoi myös karsintojen lehdistötuomaristoon kuulunut, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Teresa Välimäki. 

Suomen 15. edustaja maailman vaativimpaan kokkikilpailuun Bocuse d’Oriin valittiin lauantaina Messukeskuksessa Ruoka & Viini -messuilla järjestetyissä karsinnoissa. Voittajaksi neljän kovan kokin joukosta selviytyi Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen.

Kaukonen vieraili maanantaina Huomenta Suomessa ja kertoi, mitä kokkikilpailuihin valmistautuminen vaatii. Bocuse d’Or -kilpailuihin valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan. Euroopan karsinnat pidetään kesäkuussa 2020 Tallinnassa ja loppukilpailut Ranskan Lyonissa tammikuussa 2021.

– Valmistautuminen alkaa nyt. Alamme kasaamaan tiimiä taustalle ja suunnittelemaan hyvissä ajoin vatia, koska se on aika iso projekti. Kilpailut on jo puolen vuoden päästä. Harjoittelu alkaa tammi-helmikuun vaihteessa. Tallinnan kisojen raaka-aineet saamme varmaan joulukuussa, Kaukonen kertoi Huomenta Suomessa.

Kaukonen kertoo, että kilpailussa valmistetaan yksi lautasannos, joka voi olla esimerkiksi kasvis- tai vegaaniruoka. Tämän lisäksi kisassa loihditaan lihavati. Pelkkä hyvännäköinen ja -makuinen ruoka ei kuitenkaan kilpailuissa riittä. 

– Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä, mutta kilpailuissa on hirveästi erilaisia kriteereitä. Tietyt raaka-aineet ovat määrättyjä, pitää olla oikeat kypsyydet ja käsitellä raaka-aineita oikein, lehdistötuomaristoon kuulunut ruokatoimittaja Teresa Välimäki kertoo. 

Kaukonen kuitenkin uskoo voittaneensa karsinnat erityisesti ruokansa hyvän maun ansiosta.

– Maku on se kaikkein tärkein kuitenkin. 

Miten Suomi aikoo päihittää Bocuse d'Or -kisoissa muut Pohjoismaat? Kuinka paljon budjetilla ja sponsoreilla on vaikutusta kisan lopputulokseen? Katso videolta Mikko Kaukosen ja Teresa Välimäen haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja