Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tuhansia työtunteja, hikeä ja pettymyksiä – suomalaisen huippukokin arkea ei moni jaksaisi

Vottonen ja Manninen harjoittelevat ravintolakoulu Perhon keittiössä.
Vottonen ja Manninen harjoittelevat ravintolakoulu Perhon keittiössä. Lehtikuva
Julkaistu 30.11.2016 14:09
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

14 liha-annosta, 14 kala-annosta ja viisi tuntia 35 minuuttia aikaa. Kokit ympäri maailmaa valmistautuvat taas kilpailemaan maailman arvostetuimman ruoanlaittokilpailun voitosta. 

Kokki Eero Vottosella ja hänen assistenttinaan toimivalla Miikka Mannisella on noin viisikymmentä päivää aikaa hio osaamisensa huippukuntoon tammikuun lopulla järjestettäviä Bocuse d’Or-kisoja varten. Vaikka Vottonen on aina sanonut, että maku on hänelle kaikki kaikessa, tammikuun lopulla järjestettävissä kilpailuissa näin ei ole. Kisoissa maku tuo 40 prosenttia pisteistä, 60 prosenttia muodostuu kaikesta muusta, kuten visuaalisuudesta, ulkonäöstä, tekniikasta, yllätyksellisyydestä ja keittiötyöskentelystä.

Bocuse d’Or

On yksi maailman arvostetuimmista kansainvälisistä kokkikilpailuista, jota on järjestetty kahden vuoden välein Ranskan Lyonissa vuodesta 1987 lähtien.

Tänä vuonna 24 maata kisaa finaalissa 24.-25.1.2017. Suomen paras sijoitus on neljäs, ja sen saavutti Matti Jämsén kaudella 2013–2015. 

Viisi tuntia ja 35 minuuttia kestävässä kisassa valmistetaan 14 annosta lihaa ja 14 annosta kalaa. Liha-annokset valmistetaan klassiseen ranskalaiseen tapaan vadille, jonka suunnittelulla on myös oma vaikutuksensa kisan lopputulokseen. Vadin suunnittelijana toimii tänä vuonna Harri Koskinen.

– Siinä on tosi hyvä idea. Se on kaikkein kaunein vati mitä on koskaan tehty, katsoo nyt miltä se näyttää kun se siihen eteen tulee, Vottonen lupaa.

Kalaa ei vielä tiedetä, mutta liharuoat tulee valmistaa klassisesta ranskalaisesta raaka-aineesta, Brassen kanasta, jolla kisattiin myös ensimmäiset Bocuse d’Or-kisat vuonna 1987. Kilpailijoiden tulee yhdistää kanan kanssa yksi viidestä äyriäisvaihtoehdosta. Vottosen annoksiin valikoituu todennäköisimmin Euroopan hummeri.

Oma osaaminen voi tulla vastaan

Kaksipäiväisissä kisoissa Suomen kanssa samana päivänä kilpailevat kovat vastukset Ruotsi, Norja, Tanska, Unkari, Ranska ja Japani. Ennakkosuosikki Yhdysvallat kilpailee puolestaan toisena kilpailupäivänä. Yhdysvaltojen sijoittuminen toiselle kisapäivälle on Vottosen mukaa hieman huolestuttavaa, sillä kilpailun historiassa yksikään ensimmäisenä kisapäivänä otellut maa ei ole voittanut koko kisaa. Ehkä tänä vuonna kuitenkin on toisin.

– Tämä on siinä hauska kilpailu, että kyllä me osataan tehdä hyvää ruokaa, voitettiin jo yksi mestaruus Maailman Keittiömestariliiton järjestämässä Global Chef –kilpailussa. Mutta kun teet itsellesi kaiken vaikeaksi ja yrität nostaa tasoa joka kerta, sitten loppuu oma osaaminen. Joskus täytyisi uskaltaa vetää vähän iisimmin, Vottonen toteaa.

Vottosen mukaan hyväksi kokiksi ei synnytä, vaan taito tulee kovalla työllä.Lehtikuva

Ruoanlaiton lisäksi kokkien tulee osata työskennellä myös tuhatpäisen yleisön edessä. Koska kisa vaatii osallistujilta paljon, sitä varten on luonnollisesti myös harjoiteltu runsaasti. Tarkkoja tuntimääriä Vottonen ei osaa sanoa, mutta hän vitsailee uskovansa, ettei yhdelläkään kokilla ole yhtä huono tuntipalkka kuin heillä.

– Jos laskee 70 tuntia viikossa 47–48 viikkoa vuodessa ja sen kertoo kahdella, se on suunnilleen se missä mennään.

– Tämä on hyvä ammatti siinä, että voit tehdä vaikka sata vuotta, et voi koskaan sanoa osaavasi yhtään mitään. Koskaan et pääse lähellekään sitä, että voisit sanoa olevasi alasi paras, Vottonen toteaa.

Bocuse d’Or-kisat käydään Lyonissa 24. –25. tammikuuta 2017. 

Lisää aiheesta:

Irtoaako Suomelle tänään maailmanmestaruus? Kokkikisoissa ennennäkemätön haaste: "Ei ehkä voisi Wolt-kuskeille antaa mukaan"Mitä kokkaa Suomi? Arvostetuissa kokkikilpailuissa tehdään yllättäen take away -ruokaa: Yksi pakollinen raaka-aineKokkien MM-kisojen finaalipaikasta kamppaillaan erityisjärjestelyin – tällaisilla ruoilla Suomi tähtää kärkikolmikkoon: "Pakolliset raaka-aineet ovat kiinnostavia""Ihmiset saattavat ajatella, että kunhan ruoka näyttää ja maistuu hyvältä" – mitä valmistautuminen maailman arvostetuimpiin kokkikisoihin oikeasti vaatii? Tavoitteena kaikkien aikojen kisamenestys – näin Suomi treenaa kokkien MM-kisoihin: ”Aletaan tehdä pientä keittiötanssia”Kokkien MM-kisoissa luvassa todellinen haaste: Mikä on Suomen salainen ase?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"