Mainos

Suomalaistutkimus paljasti juuri uutta tietoa ruisleivästä – yhdellä seikalla yllättävän suuri merkitys painonhallintaan

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemän tutkimuksen perusteella tietynlaiset ruistuotteet pitävät paremmin nälkää kuin toiset.

Kylläisyysvaikutuksen arvellaan olevan yksi tekijä rukiin käytön ja paremman painonhallinnan yhteyksien selittäjänä. Ruistuotteet pitävät tutkitusti paremmin nälkää esimerkiksi vehnätuotteisiin verrattuna.

Sadassa grammassa täysjyväruista on noin 15-20 grammaa ravintokuitua. Ruis sisältää erilaisia vesiliukoisia ja veteen liukenemattomia kuituja ja terveydelle edullisia bioaktiivisia yhdisteitä, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja fenolisia yhdisteitä. Jyvän rikas kuitukoostumus takaa monipuoliset terveyshyödyt niin painonhallinnan, sokeriaineenvaihdunnan kuin vatsan hyvinvoinninkin kannalta. Perinteisesti hyödynnetään rukiin koko jyvä, jolloin sen kaikki hyvät ominaisuudet saadaan käyttöön.

VTT:llä tutkittiin, millainen vaikutus ruoan rakenteella on kylläisyyden tunteen kehittymiselle: Voisiko esimerkiksi intensiivisemmän pureskeluprosessin vaativa kova rakenne aikaansaada paremman kylläisyyden? Tutkimuskeskuksen tekemien ateriakokeiden perusteella ruistuotteen rakenteella on yllättävän suuri merkitys: huokoiset, nestettä sitovat ruisleivät ja -naksut pitävät erityisen hyvin yllä kylläisyyden tunnetta.

Ruisleipä ja ruisnaksut pitävät kylläisenä paremmin

VTT:n tutkimukseen valittiin rakenteeltaan erilaisia, mutta koostumukseltaan identtisiä täysjyväruistuotteesta ja viinimarjamehusta koostettuja välipala-aterioita. Mehun kanssa tarjottiin täysjyväruisleipää tai täysjyväruisnaksuja tai -lastuja. Neljäs välipalakokonaisuus oli ruissmoothie, joka oli valmistettu sekoittamalla murskattuja täysjyväruislastuja mehuun. Kuudentoista koehenkilön tehtävä oli arvioida ateriakokeen aikana välipala-aterioiden vaikutuksia kylläisyyteen.

Ateriakoe osoitti, että ruoan rakenne vaikutti kylläisyyteen. Ensimmäisen tunnin aikana ruisleipää tai ruisnaksuja sisältävän aterian nauttimisen jälkeen kylläisyydentunne oli voimakkaampi kuin ruislastujen tai ruissmoothien nauttimisen jälkeen.

Ruisleipä ja ruisnaksut olivat rakenteeltaan hyvin erilaiset tuotteet. Ruisnaksut olivat kovia, rapeita ja rouskuvia ja leipä taas pehmeä tuote. Yhdistävänä tekijänä näiden tuotteiden rakenteissa oli huokoisuus. Huokoinen rakenne voi vaikuttaa ruoan kykyyn pidättää nestettä mahalaukussa. Tällöin mahalaukku venyy ja antaa elimistössä signaalin paremmasta kylläisyydestä

Tutkimustulokset on julkaistu Food Quality and Preference -lehdessä. 

Ruis on pohjoisen supervilja

VTT:n mukaan tutkimusnäyttö täysjyväviljan ja rukiin käytön ja terveyden välisistä yhteyksistä on vakuuttavaa. Runsas täysjyväviljatuotteiden käyttö pienentää sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, hengitystiesairauksiin, diabetekseen ja erilaisiin infektioihin kuolemista.

Pääosa rukiista kulutetaan leipänä, hiutaleina ja mysleinä. Uusi kasvava tuotekategoria ovat erilaiset välipala- ja napostelutuotteet. Mämmi on suomalainen erikoisuus ruistuotteiden joukossa.

VTT:n mukaan Suomessa ja maailmalla on vielä runsaasti tilaa uusille ruisinnovaatioille.

Lähde: VTT

***

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja