Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemän tutkimuksen perusteella tietynlaiset ruistuotteet pitävät paremmin nälkää kuin toiset.
Kylläisyysvaikutuksen arvellaan olevan yksi tekijä rukiin käytön ja paremman painonhallinnan yhteyksien selittäjänä. Ruistuotteet pitävät tutkitusti paremmin nälkää esimerkiksi vehnätuotteisiin verrattuna.
Sadassa grammassa täysjyväruista on noin 15-20 grammaa ravintokuitua. Ruis sisältää erilaisia vesiliukoisia ja veteen liukenemattomia kuituja ja terveydelle edullisia bioaktiivisia yhdisteitä, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja fenolisia yhdisteitä. Jyvän rikas kuitukoostumus takaa monipuoliset terveyshyödyt niin painonhallinnan, sokeriaineenvaihdunnan kuin vatsan hyvinvoinninkin kannalta. Perinteisesti hyödynnetään rukiin koko jyvä, jolloin sen kaikki hyvät ominaisuudet saadaan käyttöön.
VTT:llä tutkittiin, millainen vaikutus ruoan rakenteella on kylläisyyden tunteen kehittymiselle: Voisiko esimerkiksi intensiivisemmän pureskeluprosessin vaativa kova rakenne aikaansaada paremman kylläisyyden? Tutkimuskeskuksen tekemien ateriakokeiden perusteella ruistuotteen rakenteella on yllättävän suuri merkitys: huokoiset, nestettä sitovat ruisleivät ja -naksut pitävät erityisen hyvin yllä kylläisyyden tunnetta.
Ruisleipä ja ruisnaksut pitävät kylläisenä paremmin
VTT:n tutkimukseen valittiin rakenteeltaan erilaisia, mutta koostumukseltaan identtisiä täysjyväruistuotteesta ja viinimarjamehusta koostettuja välipala-aterioita. Mehun kanssa tarjottiin täysjyväruisleipää tai täysjyväruisnaksuja tai -lastuja. Neljäs välipalakokonaisuus oli ruissmoothie, joka oli valmistettu sekoittamalla murskattuja täysjyväruislastuja mehuun. Kuudentoista koehenkilön tehtävä oli arvioida ateriakokeen aikana välipala-aterioiden vaikutuksia kylläisyyteen.
