Leipätiedotus ry kertoo, millaista leipää eri viljoista syntyy, ja mikä leivistä on kaikista terveellisin.
Leipätiedotus ry kertoi aiemmin tällä viikolla, että kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.
– Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.
Onko siis ihan samantekevää, mistä viljasta valmitettua leipää kaupasta valitsee? Leipätiedotus ry selventää eri viljalajien ominaisuudet ja erot. Esimerkikisi rukiilla ja kauralla on paljon hyviä terveysominaisuuksia. Molemmat ovat erittäin terveellisiä viljoja, mutta vatsavaivoista kärsiville kaura on usein parempi valinta. Täysjyvävehnä sen sijaan yllättää terveellisyydellään.
Vehnän huono maine on turha
Vehnä on maailman merkittävin leipävilja paitsi viljelyalan myös leivontaominaisuuksiensa vuoksi. Leipäviljan ainutlaatuisuus perustuu sen sitkoproteiineihin. Sitko muodostaa leipätaikinassa verkkomaisen kalvorakenteen, joka pidättää nostatusvaiheessa hiivan toiminnan seurauksena syntyvän kaasun. Näin leivästä tulee korkea ja kuohkea. Muut viljat eivät voi muodostaa vehnän kaltaista sitkoa erilaisen proteiinikoostumuksen vuoksi. Vehnän huono maine on turha, sillä täysjyväisenä sillä on samat hyvät terveysvaikutukset kuin muillakin täysjyväviljoilla.
