Suomalaisten yleinen glögimoka: Älä koskaan valmista juomaa näin!

Ethän valmista glögiä kiehuvan kuumaksi?

Glögikauden ollessa kuumimmillaan, on syytä muistuttaa muutamasta tärkeästä perussäännöstä juoman valmistamiseen liittyen.

Joulukuussa glögisesonki on Suomessa parhaimmillaan. Glögi nautitaan meillä perinteisesti lähes kiehuvan kuumana, ja juoman valmistuksessa täytyykin muistaa pari oleellista nyrkkisääntöä.

Älä koskaan keitä glögiä!

Alkoholipitoista glögiä ei saisi koskaan lämmittää kiehuvan kuumaksi. Alkoholi alkaa haihtua juomasta jo alle 80 celsiusasteessa ja alkoholittomankin glögin maku voi heikentyä keittäessä. Glögi on tarkoitus nauttia kuumana, mutta ei missään nimessä kiehuvan kuumana.

Älä lämmitä glögiä vedenkeittimessä tai alumiinikattilassa

Pahin virhe, minkä glöginvalmistuksessa saattaa tehdä on käyttää juoman lämmittäjänä vedenkeitintä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan vedenkeittimellä glögin lämmittäminen saattaa olla jopa vaarallista, sillä hapan glögi voi syövyttää keittimen vastuksista juomaan kuparia. Kuparin liukeneminen juomaan voi aiheuttaa kuparimyrkytyksen, josta seuraa epämukavia oireita kuten oksentelua, ripulia ja huonoa oloa. Oireet voivat olla erityisen haitallisia riskiryhmille, kuten esimerkiksi vanhuksille.

Vedenkeittimen kuparivastuksia ei välttämättä edes huomaa, sillä niiden suojana saattaa olla esimerkiksi teräslevy. Vastuksista voi kuitenkin tällöinkin liueta kuparia glögiin, joten vedenkeitintä ei saa käyttää muuhun kuin veden keittämiseen. Glögin kuumentamiseen ei myöskään pitäisi käyttää alumiinikattilaa, sillä hapan glögi voi irrottaa lämmitysastiasta myös alumiinia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.