Mitä alkoholipitoiselle glögille tapahtuu, kun sitä keittää? Mihin asteeseen glögi kannattaa lämmittää? Otimme selvää.
Yle Tiede selvitti joulukuussa yhteistyössä Heurekan sekä Helsingin yliopiston kanssa, kuinka nopeasti alkoholi haihtuu glögistä, jos sitä keittää kattilassa. Tulokset olivat yllättävät: kun alkoholivahvuudeltaan 10-prosenttisen glögin antoi porista kattilassa 100 asteessa kiehuten, se muuttui alkoholittomaksi jo viidessä minuutissa.
Päätimme kysyä asian taustoista hieman enemmän. Vastaukset antoi Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen kemianluokka Gadolinin tutkimusavustaja Joona Kontinen.
Kauanko menee, että alkoholi haihtuu glögistä keittämällä?
Teoriassa kaiken etanolin poistaminen on mahdotonta, koska vesi ja etanoli muodostavat keskenään atseotrooppisen seoksen. Atseotrooppinen seos on kahden nesteen muodostama systeemi, jossa nesteet käyttäytyvät yhden aineen tavoin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että veden ja etanolin erottaminen täydellisesti on mahdotonta. Koska vesi ja etanoli muodostavat atseotrooppisen seoksen niin lämpötila nousee suoraan 100 asteeseen ja sekä vesi että etanoli alkavat haihtua. Etanoli toki huomattavasti nopeammin.
Siihen kuinka nopeasti etanoli glögistä haihtuu vaikuttaa lämmityksen ’’voimakkuus’’, eli kuinka suuri määrä energiaa glögiin saadaan syötettyä aikayksikköä kohden, sekä pinta-ala jossa haihtuminen tapahtuu. Nämä tekijät vaikuttavat toki myös veden haihtumiseen.
