Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä ikinä valmista glögiä näin – vaarallinen moka voi aiheuttaa jopa myrkytyksen

Älä käytä vedenkeitintä glögin lämmittämiseen.
Älä käytä vedenkeitintä glögin lämmittämiseen. Shutterstock
Julkaistu 25.12.2019 09:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Glögin vääränlainen lämmitystapa voi aiheuttaa ikäviä oireita ja jopa myrkytyksen.

Suomalaiset ovat erityisesti joulun aikaan todellista glögikansaa. Tilastojen mukaan me suomalaiset juomme glögiä vuosittain jopa rakkaita naapureitamme ruotsalaisia enemmän.

Glögi nautitaan useimmiten kuumana. Sen valmistuksessa täytyy muistaa pari nyrkkisääntöä: Alkoholipitoista glögiä ei kannta koskaan lämmittää kiehuvan kuumaksi. Alkoholi alkaa haihtua juomasta jo alle 80 asteessa. Glögi on tarkoitus nauttia kuumana, mutta ei missään nimessä kiehuvan kuumana.

Älä koskaan lämmitä glögiä vedenkeittimessä

Mahdollisesti vaarallisin virhe, minkä glöginkuumennuksessa saattaa tehdä on käyttää juoman lämmittäjänä vedenkeitintä. Suomen Ruokaviraston mukaan vedenkeittimellä glögin lämmittäminen saattaa olla vaarallista, sillä hapan glögi voi syövyttää keittimen vastuksista juomaan kuparia. Kuparin liukeneminen juomaan voi aiheuttaa kuparimyrkytyksen, josta seuraa epämukavia oireita kuten oksentelua, ripulia ja huonoa oloa. Oireet voivat olla erityisen haitallisia esimerkiksi vanhuksille.

Kuparikattilat tai kuparisia ja alumiinisia sisäosia sisältävät vedenkeittimet eivät sovellu happaman juoman kuumentamiseen. Niistä saattaa liueta myrkyllisiä raskasmetalleja juomaan.

Vedenkeittimen kuparivastuksia ei välttämättä edes huomaa, sillä niiden suojana saattaa olla esimerkiksi teräslevy. Vastuksista voi kuitenkin tällöinkin liueta kuparia glögiin, joten vedenkeitintä ei saa käyttää muuhun kuin veden keittämiseen.

Glögin lämmittämiseen ei myöskään saa käyttää alumiinikattilaa, sillä hapan glögi voi irrottaa lämmitysastiasta myös alumiinia.

Lähteet: Ruokavirasto (ent. Evira), Marli

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Muista tämä, jos terästät glögiä alkoholilla!HS: Ethän syö tällaisia säilykeruokia? Voi aiheuttaa pahimmillaan jopa hengenvaaranÄlä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!Älä koskaan tee näin glögille – rahasi voivat mennä minuuteissa hukkaanOnko väliä, lämmittääkö glögin mikrossa vai kattilassa? Asiantuntija antaa vastaukset joulun kiperimpiin glögikysymyksiinSuomalaisten yleinen glögimoka: Älä koskaan valmista juomaa näin!
JouluJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • 22.10.13:38
    Matkailu

    Suomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin Lapissa

  • 20.10.17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 18.10.13:17
    Anssi Kela

    Suomirokin "Vihreä kuula" sai järjettömän joulukalenterin: Anssi Kela kertoo, miten aikoo selvitä yli 50 kilon syöntiurakasta

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 8.10.07:58
    Lifestyle

    Mynämäellä tehtailtiin jo tonttulakkeja – "Meinaan lähteä tämän kanssa kauppaan"