Älä koskaan tee näin glögille – rahasi voivat mennä minuuteissa hukkaan

Glögi
Ethän keitä glögiä? Shutterstock

Glögiä ei missään nimessä kannata lämmittää kiehuvan kuumaksi. Kiehauttamisella on negatiivisia vaikutuksia sekä alkoholittomaan että alkoholilliseen glögiin. 

Juot sitten alkoholipitoista tai alkoholitonta glögiä, juomaa ei kannata kiehauttaa.

Monissa glögipulloissa ja -tölkeissä onkin erikseen maininta siitä, ettei juomaa saa keittää. Vaarallista glögin keittäminen ei varsinaisesti ole, mutta se voi kuitenkin pilata makunautinnon.

Jos kyseessä on alkoholiton glögi, keittäminen voi heikentää tuotteen makua. Kiehuvaksi lämmitetystä glögistä haihtuu makua antavia aromeja. Glögin maku siis laimenee. Lisäksi hapan glögi saattaa irrottaa kiehuvana myös kattilasta epäpuhtauksia juomaan

Alkoholi haihtuu minuuteissa – glögistä tuleekin alkoholitonta

Sama sääntö pätee alkoholipitoiseen glögiin. Maun heikkenemisen lisäksi juoman keittäminen haihduttaa siitä myös alkoholia. Alkoholi alkaa höyrystyä juomasta itse asiassa jo alle 80 asteessa, joten lämpötilan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. 

Yle Tiede selvitti joulukuussa 2017 yhteistyössä Heurekan sekä Helsingin yliopiston kanssa, kuinka nopeasti alkoholi haihtuu glögistä, jos sitä keittää kattilassa. Tulokset olivat yllättävät: kun alkoholivahvuudeltaan 10-prosenttisen glögin antoi porista kattilassa 100 asteessa kiehuten, se muuttui alkoholittomaksi jo viidessä minuutissa.

Glögi on tarkoitus nauttia kuumana, mutta ei missään nimessä kiehuvan kuumana. Glögi kannattaa kuumentaa aina noin 70-asteiseksi. 

0:30

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja