Suomalaiset himoitsevat nyt tätä viiniä – haastajaa on lähes mahdoton löytää

shutterstock_789177361
Riesling on suomalaisten suosikkirypäle. Shutterstock

Kysyimme viiniasiantuntijalta tämän hetken kuumimmista viinitrendeistä Suomessa. Suosikkirypäleen haastajaa ei ole vielä ilmoittautunut.

Millaista viiniä suomalaiset nyt juovat? Viiniasiantuntija ja master of wine Tuomas Meriluodon mukaan nähtävillä on ainakin tiettyjen rypälelajikkeiden suosio sekä muut yleisesti vallitsevat juomatrendit. Alko on nostanut omissa trendikatsauksissaan esiin muun muassa roseeviinien ja alkoholittomien juomien suosion kasvun ja nämä trendit allekirjoittaa myös Meriluoto.

– Tällä hetkellä kuluttaja haluaa, että viini edustaa voimakkaammin jotain kuin aiemmin. Halutaan ehkä todella kuivaa, todella täyteläistä tai tanniinista. Ääripäät kiinnostavat ja kiinnittävät paremmin huomion kuin ”vähän keskellä kaikkea” olevat viinit, Meriluoto sanoo. 

Katso myös video: Näin avaat viinitonkan oikein. Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16
Osaatko jo tämän kikan?

Riesling pitää pintansa ja haastajaa on lähes mahdotonta löytää

Rypäleistä suomalaisten selkeä suosikki on edelleen riesling. 

– Riesling jatkaa voimakasta voittokulkuaan, Meriluoto sanoo.

Rieslingin suosio näkyi vahvasti myös Viinilehden Vuoden valkoviini 2022 -kilpailussa.

– Maahantuojien kilpailuun ilmoittamista reilusta 260 viinistä yli puolet oli valmistettu rieslingistä. Seuraavaksi suosituimpia olivat sauvignon blanc -lajikeviinit, kilpailun tuomareina toimineet viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo kertoivat maaliskuussa.

Tuomas Meriluodon mukaan rieslingille ei oikein ole ”ilmoittautunut” haastajaa, jota voisi ottaa vakavasti.

–  Ehkä albariñö hieman puhuttaa, mutta sitä on huonosti saatavilla. Ei löydy riittävän kilpailukykyisen hintaisia, jotta ne voisivat oikeasti haastaa rieslingin. Ne alkavat helposti yli 15 eurosta ja saatavuusvolyymit ovat aika pieniä. 

Toisaalta monen rieslingin juojan makuhermoon iskevät Meriluodon mukaan myös laadukkaat vinho verdet albariñon lisäksi. Niistä on löydettävissä rieslingien tapaan kirpeyttä ja raikkautta.

– Joissain määrin se näkyy myös sauvignon blancin suosiossa. Ei voi ehkä trendistä puhua, kun se ei ole mikään uusi juttu, mutta nämä rypäleet kiinnostavat ihmisiä kuitenkin samassa nipussa. Raikkaustrendi siinä korostuu.

Rieslingroseelle kupliva seuraaja

Toissa kesänä markkinoille tullut rieslingrosee on myös ottanut paikkansa viinimarkkinoilta. Rieslinroseiden valikoima on kasvanut ja trendi levinnyt myös muihin Pohjoismaihin.

 Tänä keväänä rieslingrosee saa myös kuplivan seuraajan. Uusi hybridijuoma valmistetaan lisäämällä rieslingiin pieni määrä pinot noir -viiniä sekä frizzante-tyylistä pirskahtelevuutta.

– Juomassa on yhdistetty kuplajuoma ja roseeviini, mutta frizzante palvelee myös hyvin laajalla skaalalla vähemmän viinistä innostuvaa porukkaa. Se toimii kuohujuomana, mutta ei ole supervaahtoavaa. Juomassa on kierrekorkki, Meriluoto selventää uuden juoman ideologiaa.

Katso video: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini?

Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini? 5:43
Halpa vs kallis -sarjassa vertailtiin punaviinejä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!