Luulitko sinäkin, että roseeviinit valmistetaan näin? Asiantuntija murtaa myytit: "Täyttä puppua"

Tuomas Meriluoto Roseeviinit
Roseeviineihin liittyy monenlaisia uskomuksia, kertoo viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto. Shutterstock/Tuukka Ervasti

Roseeviini maistuu suomalaisille erityisesti kesäisin. Viiniasiantuntija tyrmää nyt muutamia yleisiä uskomuksia näistä suosikkiviineistä.

Roseeviinit ovat kasvattaneet suosiotaan meillä ja maailmalla jo useamman vuoden ajan. Alkon mukaan roseeviinien myynti on jopa 2,5-kertaistunut vuodesta 2015. Samalla tuotteiden määrä on moninkertaistunut.

– Roseeviinit ovat erityisen suosittuja­ kesäkaudella, jolloin niiden valikoima onkin laajimmillaan. Rosee on kuitenkin yhä enemmän myös ympärivuotinen juoma, jota kysytään myös kesäkuukausien ulkopuolella, Alkosta kerrotaan.

Roseeoppia kansalle

Viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto uskoo roseeviinien suosion jatkuvan tulevaisuudessakin. Tulevana lauantaina Meriluoto tekee itse uuden aluevaltauksen ja järjestää avoimen roseeviinitastingin verkossa. Tavoitteena on tehdä roseeviinit tutuksi kaikille ja matalalla kynnyksellä.

– Olen pyrkinyt asiantuntijana keskittymään mahdollisimman kuluttajaystävällliseen kommunikointiin viineistä. Usein alalla kuin alalla asiantuntijat tuppaavat etääntymään arjesta ja korostamaan aihealueensa monimutkaisuutta.

Meriluodon järjestämästä roseeviiniaiheisesta tastingista povataan Suomen kaikkien aikojen suurinta, sillä ilmoittautuneita on jo toista sataa.

Asiantuntija murtaa roseeviinimyytit

Meriluodon mukaan roseeviineihin ja niiden nauttimiseen liittyy monenlaisia uskomuksia, jotka eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Asiantuntija murtaa nyt kolme roseeviinimyyttiä.

Myytti: Roseeviini tehdään sekoittamalla valkoista ja punaista viiniä

Meriluoto kertoo, että roseeviinit valmistetaan lähtökohtaisesti aina ainoastaan punaisista rypäleistä muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Punaistenkin viinirypäleiden mehu on kirkasta tai valkoista. Punaviini ja roseeviini saavat värinsä kuorimassan ja mehun liottamisesta valmistuksen yhteydessä. Roseeviinejä valmistettaessa rypälemehun kuorikontakti jätetään hyvin lyhyeksi, jolloin väriä, eikä myöskään kuorissa sijaitsevia tanniineja päädy valmistettavaan viiniin läheskään kuten punaviineissä.

Samppanjan alueella kuitenkin on Meriluodon mukaan sallittua valmistaa roseeviiniä lisäämällä valkoisista rypäleistä valmistettuun viiniin tilkka punaviiniä. Myös Euroopan ulkopuolisissa maissa lainsäädäntö sallii valkoisista rypäleistä valmistetun viinin ”maustamisen” punaisella viinillä.

Myytti: Roseeviini on viinituotannon kakkoslaatua

– Tämä on täyttä puppua, varsinkin nykyään.

Meriluodon mukaan historiallisesti roseeviinin valmistukseen on suhtauduttu vähemmän vakavasti, ja jopa huippuviinejä valmistavat tilat saattoivat valmistaa roseeviiniä muiden viinien sivussa. Näitä roseeviinejä tarjottiin ehkä myyntiin ainoastaan tilalla vierailleille ihmisille tai lounasravintolaan.

– Roseeviini on kuitenkin viimeisen vuosikymmenen aikana noussut valtavaksi trendiksi. Niinkin merkittävissä viinimaissa kuin Ranska sen kulutus on ohittanut jo valkoviinin.

On olemassa lukuisia viinintuottajia, joiden tärkein tuotekategoria on nykyään roseeviinit. Sen lisäksi on viinintuottajia, jotka valmistavat pelkästään roseeviinejä.

Myytti: Roseeviini sopii vain tissutteluun

Roseeviinit eivät ole vain kevyitä kilistelyjuomia. Meriluodon mukaan roseeviinit itse asiassa ovat erinomaisia ruokaviinejä.

Etenkin jos enimmäkseen käyttää valkoviinejä ruokajuomina, ovat roseeviinit lähes yhtä toimiva kategoria, koska usein samat elementit löytyvät laadukkaista roseeviineistä.

Meriluodon mukaan roseeviinit sopivat ruokaviineiksi erityisesti siksi, että niistä löytyy valmistusprosessin ansiosta jonkin verran tanniineja.

– Tanniinisuus viinissä on usein se elementti, joka saa viinin laulamaan samaa nuottia ruoan kanssa, varsinkin jos ruoassa on vaikkapa happamuutta tai suolaisuutta. Mitä tummempi roseeviini, sitä todennäköisemmin siinä on myös aavistus tanniinisuuden tuomaa karheutta. 

– Toki roseeviinit ovat herkullisen marjaisuuden, raikkauden ja elegantin hentojen makuvivahteiden ansiosta myös erinomaisia viinejä seurusteluun sekä aperitiiviksi nälkää herättelemään.

Katso myös video: Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi?

Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi? 1:19
Viinitollona tunnettu Maija Männistö kertoo, miten toimia monia kuumottavassa tilanteessa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat