Pauliina Martikaisen isoisä, karamellimestari Aimo Martikainen, kehitteli Marianne-karamellin vuonna 1949. Nimensä suomalaispöytien 68-vuotias kestoherkku sai miehen salaiselta ihastukselta.
Aimo Martikainen aloitti uransa karamellien parissa jo ennen sotia ja jatkoi makeiskehittelyä viisivuotisen sotapalveluksensa jälkeen. Ystäviensä, aikansa tunnettujen makeisgurujen, luona vieraillessaan hän perehtyi ranskalaiseen makeisvalmistukseen.
Erään vierailun yhteydessä Aimo Martikaisen ystävät veivät tämän vierailemaan Pariisin kuuluisaan Moulin Rougeen.
– Isoisä ihastui yhteen tanssijoista – uskomattoman kauniiseen tummaan ranskattareen, kertoo Pauliina Martikainen Makuja-sivustolle. Hän on kirjoittanut Marianne-karkkeja sivuavan tutkielman ”Menestyjäbrändin tarina – Kuinka brändistä rakentuu ikoni”, joka valmistui Helsingin yliopistossa keväällä 2017.
Karamellimestari Martikainen piti tunteensa pitkään salassa. Ranskalaiskaunottaresta saivat kuulla vain Martikaisen parhaat sotakaverit yhteisissä saunailloissa, kaksi 1950-luvun esimiestä sekä miespuoliset jälkeläiset. Vielä 90-vuotiaanakin Martikainen kuvaili mielellään jälkipolvelleen Mariannen kuvankauniita kasvonpiirteitä, vihreitä silmiä, tummia hiuksia sekä sulavia liikkeitä.

