Vanhin edelleen myynnissä oleva makeinen – tiedätkö, mistä ikonisen "kettukarkin" nimi on peräisin?

Kettukarkki
Ikonisen Pihlaja-makeisen pakkaus on muuttunut vuosien varrella, mutta kettu on säilynyt. SAMPO LINKONEVA

Fazerin vanhin, edelleen myynnissä oleva tuote on kaikille tuttu Pihlaja. Makeisen resepti ja nimi ovat kuitenkin muuttuneet vuosien varrella.

Pihlaja-marmeladimakeisia alettiin valmistaa Fazerin konditoriassa Helsingin Kluuvikadulla jo vuonna 1895 ja sen suosio on jatkunut jo usean sukupolven ajan. Alkuaikoina makeista kutsuttiin kuitenkin Pihlajanmarja-nimellä.

Marjat korvattiin aromeilla

Pihlajanmarja-makeisten resepti tuli ilmeisesti Karl Fazerin mukana tämän opiskelukaupungista Pietarista ja alkuperäinen resepti sisälsikin nimenomaan pihlajanmarjoja. Myös Fazerin ensimmäinen marmeladimestari oli kotoisin Pietarista.

Näin rakennat suklaalevytalon. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Makeisten tuotanto alkoi siis jo reilu sata vuotta sitten ja niiden valmistus on jatkunut lähes taukoamatta tähän päivään saakka. Ainoastaan sota-aikojen sokeripula aiheutti katkoksia tuotantoon.

Sotien jälkeen reseptiä jouduttiin hieman muuttamaan, sillä pihlajanmarjoja ei ollut markkinoilla saatavana enää tarvittavaa määrää. Marjat korvattiin aromeilla ja vuonna 1982 makeisten nimi lyhentyi nykyiseen muotoonsa ”Pihlaja”.

Tuttu repolainen

Moni tuntee Pihlajan kuitenkin tuttavallisemmin ”kettukarkkina”, mikä tulee makeisen käärettä koristavasta ketun kuvasta. Kettu on ollut kuvituksena mukana makeisten alusta asti, vaikka pakkaus ja tyyli ovatkin muutoin hieman päivittyneet.

Ketun inspiraationa on ollut tuttu kansansatu repolaisesta, joka leimasi pihlajanmarjat happamiksi, kun ei yltänyt poimimaan niitä puunoksilta.

Historiansa aikana Fazer on tehnyt yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa, muun muassa Olga Gummerus-Ehrströmin kanssa, joka suunnitteli Fazerille erilaisia etikettejä ja makeispakkauksia 1900-luvun alkupuolella.

Olgan ja tämän puolison Ericin elämäntyötä esittelevän näyttelyn kunniaksi Fazer on tuottanut Pihlaja-erikoispakkauksen yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.

Rasian kannessa on Gummerus-Ehrströmin suunnittelema pakkauskääre ”Fazerin makeistehtaan Pihlajanmarjakaramelliin” vuodelta 1908.

Lähde: Fazer

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja