Legendaarista herkkua valmistetaan Porvoossa 10 000 kappaletta tunnissa – oletko maistanut?
Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina porvoolaisen makeisyhtiö Brunbergin pitkään ja mielenkiintoiseen historiaan.
Brunbergin Suukot lienevät suurimmalle osalle suomalaisista tuttu herkku jo vuosien takaa. Porvoolaisen makeisyhtiön "pusu" täyttääkin tänä vuonna jo pyöreät 70 vuotta.
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina makeisyhtiön 150-vuotiseen historiaan aina sen alkutaipaleesta nykypäivään. Tänä päivänä porvoolaistehtaalla valmistetaan vuosittain huimat 1,3 miljoonaa kiloa makeisia vuosittain.
10 000 suukkoa tunnissa
Brunbergin Suukot saivat alkunsa vuonna 1951. Brunbergin myyntipäällikkö Nina Samlihan kertoo, että kaikki alkoi tanskalaisen myyntimiehen ollessa vierailulla Suomessa.
– Hän lähestyi Börje Brunbergia ja tarjosi tällaista suukkokonetta. Börje rakasti koneita ja teknologiaa ja halusi tietysti silloin nuorena miehenä kehittää tehdasta, niin hän sitten osti suukkokoneen. Silloin ei ollut tietysti suukko-osaamista, niin saimme vähän suukontekoapua Tanskasta. Sieltä tuli suukkomestari opettamaan suukkojen tekoa, Samlihan kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Vuodesta 2011 Brunbergin toimitusjohtajana toiminut Katarina Enholmkertoi alkuvuodesta, että Suukot ovat olleet alusta lähtien yksi makeisyrityksen myydyimmistä tuotteista.
– Suukkojen valmistus oli alkuvuosina pitkälti käsityötä, mutta tänä päivänä tuotanto on automatisoitu ja Suukkoja valmistetaan noin 10 000 kappaletta tunnissa.
Brunbergin Suukot ovart historiansa varrella nousseet useampaan otteeseen uutisotsikoihin, sekä niiden alkuperäisen nimen että pakkausken ulkoasun vuoksi. Nuorempi sukupolvi ei ehkä enää edes muista suukkojen alkuperäistä nimeä, joka vaihdettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2001. Myös suukkojen ulkoasua on muutettu useampaan otteeseen ja suutelevan pariskunnan sijaan suukkopakkauksessa komeilee nyt klassinen Porvoo-maisema.
Miten Brunbergin makeistehdas sai alkunsa ja mitä muita legendaarisia tuotteita siellä valmistetaan? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria