Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Leipä, jonka moni poimii ostoskoriinsa – suomalaisten suosikki toimitettiin ennen kauppoihin polkupyörällä

Maalahden Limppu
Julkaistu 14.03.2017 09:51

Yhteistyössä: Maalahden Limppu

Maalahden Limppu on suomalaisille erityisen tuttu leipä, jolla on pitkä historia. Tiesitkö, että leipähyllyistä tuttu tuote toimitettiin aikoinaan alun perin ruokakauppoihin suomalaisperheen voimin polkupyörällä ja soutuveneellä?

Limpusta puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen Maalahden Limppu. Perinteikkään, aitoon ruisjuureen leivotun limpun valmistus on jatkunut katkeamattomana jo vuodesta 1906 lähtien.

Limput tuotiin ruokakauppoihin polkupyörällä

TIESITKÖ? Maalahden limpun taikina tehdään edelleen käsityönä perinteitä kunnioittaen, kuten jo 1900-luvun alussa, ilman lisä-ja säilöntäaineita aitoon ruisjuureen.

Kuuluisuuteen nousseen limpun isä, Karl "Bagar-Kalle" Malmberg, aloitti vuonna 1893 leipomotoiminnan Maalahdessa, Pohjanmaalla. Siihen aikaan leivottiin muun muassa kakkuja ja pikkuleipiä. Vuonna 1906 alkoi hapanmakean Maalahden limpun valmistus.

Aikoinaan Bagar-Kalle kuljetti tuotteet pyörällä Maalahden kauppoihin. Matkat olivat pitkiä, jopa 10-12 kilometriä.

Limppuja kuljetettiin myös soutuveneellä

mll_nosto
Karl Malmberg perusti myös Yhdysvaltoihin leipomon 1900-luvun alussa.

Polkupyöräkuljetusten ohessa Karlin tytär Anna teki myyntimatkoja myös soutuveneellä Maalahdesta Vaasan Vaskiluodon satamaan. Satamassa merimiehet ja satamatyöläiset oppivat pian, että nuori nainen toi säännöllisesti hyväksi havaittua leipää, minkä säilyvyys ja maku olivat erinomaisia juuri merillä.

– Tuolloin monet kalastajat ja hylkeenpyytäjät toivoivat hyvin säilyvää leipää, Maalahden Limpun toimitusjohtaja Jarmo Latvasalo kertoo.

Vähitellen tieto erinomaisesta leivästä levisi myös muualle.

– Vuosien saatossa monet pääsivät maistamaan limppua ravintoloissa, erilaisissa tilaisuuksissa ja tuliaisena Vaasan alueelta, sanoo Janette Peltokoski.

Kuuluisa limppu maistuu myös vuonna 2017

mll

Latvasalojen perhe on kasvattanut Kallen ja Annan kotileipomosta huippumodernin tuotantolaitoksen. Latvasalojen aikana leipomo on muuttanut Maalahden Åminnesta Vaasaan – uusiin ja ajanmukaisiin tuotantotiloihin.

– Alussa kaikki työvaiheet olivat käsityötä ja fyysisesti raskaita, mutta toiminnan ja kysynnän kasvaessa rakensimme uuden tuotantolaitoksen Vaasaan, Latvasalo kertoo.

– Uusi tuotantolaitoksemme on pitkälle koneellistettu, mutta taikina tehdään edelleenkin käsityönä alkuperäistä reseptiä kunnioittaen, hän lisää. 

Tänä päivänä Maalahden Limppua on saatavilla kaikkialla Suomessa ja Ruotsissa.

Lisää aiheesta:

Ostatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"Legendaarista herkkua valmistetaan Porvoossa 10 000 kappaletta tunnissa – oletko maistanut?"Harvinainen herkku" tekee paluun leipähyllyihin – yllättävä poisjäänti aiheutti palautevyörynTiesitkö tätä hapankorpuista? Yksi fakta tulee monelle yllätyksenä: "Usein unohtuu..."Kouvolassa ahmitaan tänään 60-metristä lohileipää – näin paljon kalaa kului jättiläisen valmistamiseen: "Mottomme on, että leipä ei saa näkyä"Suomalaiset kaipaavat rapeaa ranskista ja polakkaa: Miksi ranskanleipä oli ennen parempaa?
Tanssii Tähtien Kanssa

Tuoreimmat aiheesta

Tanssii Tähtien Kanssa
  • 09:46
    Marko Anttila

    TTK:n keskeyttänyt Marko Anttila välttyy leikkaukselta – Kia Lehmuskoski muistelee hetkeä, kun sai pahaenteisen puhelun

  • Eilen18:02
    Johannes Holopainen

    Johannes Holopainen ja Katri Riihilahti yllättivät puvustuksellaan: "Tehtävänanto on mikä on"

  • Eilen18:01
    Jarkko Niemi

    Myös nämä tähtioppilaat ovat jättäytyneet TTK-kisasta kesken kauden

  • Eilen15:04
    Tanssiraati

    Näin dramaattisella tavalla yllätyskeskeytys todella vaikutti TTK-lähetykseen kulisseissa

  • Eilen12:03
    TV-ohjelmat

    Kia Lehmuskoskelta tunteikas julkaisu Marko Anttilalle: "Ei voi opettaja parempaa paria pyytää"