Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juhlavuoden nimikkomakeinen yhdistelee venäläistä ja ranskalaista perinnettä

Marianne-karkkeja valmistetaan myös toffeella ja appelsiinilla maustettuna.
Marianne-karkkeja valmistetaan myös toffeella ja appelsiinilla maustettuna.Shutterstock
Julkaistu 27.08.2017 07:59

Valpuri Haapala

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi maamme nimikkomakeiseksi on valittu kaikkien tuntema ja suurimman osan meistä rakastama Marianne.

Pauliina Martikaisen isoisä, vuonna 2008 edesmennyt Aimo Martikainen, keksi karamellin kollegansa Antti Östermanin kanssa jo vuonna 1949. Eläkeikäinen Marianne viehättää edelleen piparminttua ja suklaata yhdistelevällä maullaan.

Karamellimestari Martikainen aloitti uransa karamellien parissa venäläistaustaisen makeismestarin oppipoikana jo ennen toista maailmansotaa. Viisivuotisen sotapalveluksen jälkeen Martikainen jatkoi työtään makeiskehittelijänä ja matkusteli usein Keski-Eurooppaan, jossa hän tutustui myös ranskalaiseen makeisvalmistukseen.

Innostusta Marianne saikin venäläisestä konvehtiperinteestä ja ranskalaisesta mausta.

Maku pysyy, brändi muuttuu

Alun perin piparminttumakeisen työnimi oli Lyhde, jonka se sai valumuottinsa muodosta. Lopulta Marianneksi kastettu karamelli on säilyttänyt muotonsa vuodesta toiseen.

Makeisen keksijän lapsenlapsi pitää Marianne-karkin saamaa huomiota kunnianosoituksena.

– On upeaa, että Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleen isoisäni kädenjälki näkyy Suomen satavuotisjuhlassa tässäkin muodossa. Se kertoo Mariannen ja Fazerin kulttuurisesta merkityksestä, Pauliina Martikainen sanoo.


Nuorempi Martikainen on kirjoittanut isoisänsä työn innoittamana Helsingin yliopistossa keväällä 2017 valmistuneen tutkielman ”Menestyjäbrändin tarina – Kuinka brändistä rakentuu ikoni”.

Pauliina Martikainen uskoo, että Marianne on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten namihampaiden kolotukseen vastaajana sekä makunsa että muuntautumiskykyisen brändinsä vuoksi. Aluksi Mariannea tuotteistettiin ranskalaiseen eleganssiin liitetyillä mielikuvilla, jotka muuttuivat myöhemmin perinteikkyyttä ja suomalaisuutta korostaviksi. Tämän ansiosta makeinen on saavuttanut nykyisen roolinsa karkkimaailman designtuotteena. 

Juhlavuoden kunniaksi tavallisesti punavalkoraidalliseen kääreeseen kietoutuneita Fazerin Marianne-karamelleja tarjoillaan virallisissa tapahtumissa sinivalkoisesta paperista.

Osittaislähde: "Menestyjäbrändin tarina – Kuinka brändistä rakentuu ikoni"

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Fazerin Sinisen alkuperä voi yllättää – tiesitkö näitä faktoja Fazerin suosikkimakeisista?Tiesitkö tätä Brunbergista? Makeistehtaan "kohutuotteella" edelleen miljoonamyynnit – kauppoihin kohta uusi suukkomaku!Tiesitkö tätä "kettukarkeista"? Fazerin todellinen seniorimakeinen vaihtoi nimeään selkeästä syystäVanhin edelleen myynnissä oleva makeinen – tiedätkö, mistä ikonisen "kettukarkin" nimi on peräisin?Joulun suosikkisuklaa jakaa mielipiteet – halpisversiot yli puolet edullisempia kuin alkuperäinenSuomalainen perinnemakeinen sai nimensä ranskalaiselta tanssijattarelta: "Tarina muuttui matkan varrella"
MakeisetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 27.10.09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"