Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi maamme nimikkomakeiseksi on valittu kaikkien tuntema ja suurimman osan meistä rakastama Marianne.
Pauliina Martikaisen isoisä, vuonna 2008 edesmennyt Aimo Martikainen, keksi karamellin kollegansa Antti Östermanin kanssa jo vuonna 1949. Eläkeikäinen Marianne viehättää edelleen piparminttua ja suklaata yhdistelevällä maullaan.
Karamellimestari Martikainen aloitti uransa karamellien parissa venäläistaustaisen makeismestarin oppipoikana jo ennen toista maailmansotaa. Viisivuotisen sotapalveluksen jälkeen Martikainen jatkoi työtään makeiskehittelijänä ja matkusteli usein Keski-Eurooppaan, jossa hän tutustui myös ranskalaiseen makeisvalmistukseen.
Innostusta Marianne saikin venäläisestä konvehtiperinteestä ja ranskalaisesta mausta.
Maku pysyy, brändi muuttuu
Alun perin piparminttumakeisen työnimi oli Lyhde, jonka se sai valumuottinsa muodosta. Lopulta Marianneksi kastettu karamelli on säilyttänyt muotonsa vuodesta toiseen.
Makeisen keksijän lapsenlapsi pitää Marianne-karkin saamaa huomiota kunnianosoituksena.
– On upeaa, että Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleen isoisäni kädenjälki näkyy Suomen satavuotisjuhlassa tässäkin muodossa. Se kertoo Mariannen ja Fazerin kulttuurisesta merkityksestä, Pauliina Martikainen sanoo.
