Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen kalatuote valittiin maailman parhaaksi: "Uskomaton yllätys"

Kirjolohipekoni pokkasi arvostetun kilpailun pääpalkinnon.
Kirjolohipekoni pokkasi arvostetun kilpailun pääpalkinnon.MTV
Julkaistu 07.05.2025 09:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen kalatuoteinnovaatio palkittiin arvostetussa kilpailussa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin maaliskuussa suomalaisen kalatuoteyritys Kalaneuvoksen kehittämästä aivan uudenlaiseta pekonista. Yrityksen ideoima kirjolohipekoni palkittiin maaliskuussa ravintola-alan FFCR-messuilla parhaana innovaationa.

Nyt kirjolohipekoni on noteerattu myös kansainvälisesti. Kirjohipekoni voitti arvostetun Seafood Excellence Global -kilpailun. Voittajat palkittiin tiistai-iltana 6. toukokuuta Barcelonassa.

Seafood Excellence Global -kilpailu järjestetään vuosittain Barcelonassa osana Seafood Expo Globalia, maailman suurinta kala-alan tapahtumaa, joka kokoaa yhteen kymmeniä tuhansia ostajia, toimittajia ja alan asiantuntijoita yli 150 maasta. Kilpailussa oli tällä kertaa mukana 40 finalistia kaikkiaan 15 eri maasta ympäri maailman

Lue myös: Suomessa keksittiin täysin uudenlainen pekoni

Historiallinen voitto kirjolohipekonille

Pro Kala ry:n mukaan v

oitto on historiallinen, sillä suomalaiset tuotteet eivät ole koskaan ennen saaneet kisassa voittoa.

Kalaneuvoksen tuote- ja markkinointijohtaja Juho Järvinen osasi odottaa tuotteelle menestystä, mutta voitto tuli silti yllätyksenä. 

– Se oli silti uskomaton yllätys, kun lavalta kuulutettiin, että "Kalaneuvos Trout Bacon" ja pääsimme pokkaamaan pääpalkinnon, Järvinen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Hän sanoo, että palkitsemisen jälkeen tuomaristo tuli kehumaan tuotetta ainutlaatuiseksi.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partasen mukaan palkinto on upea asia koko suomalaiselle kala-alalle ja tuo näkyvyyttä suomalaiselle osaamiselle.

Mitä on kirjolohipekoni?

Kalaneuvoksen Juho Järvisen mukaan kirjolohesta valmistetun pekonin idea on yksinkertainen:

– Normaalisti kirjolohen kylmäsavustuksessa otetaan pois vatsarasvat, jotka ovat todella herkullisia ja hyviä. Ne otetaan pois muun muassa ulkonäön vuoksi.

– Tässä tuotteessa ne on jätetty. Näin me saamme pekonimaisuuden ja rasvaisuuden hyvällä tavalla. Kala on siivutettu, kylmäsavustettu ja suolattu.

Kirjolohipekonia voi Järvisen mukaan käyttää tavallisen pekonin tapaan ruoissa. 

Lue myös: Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Katso myös: Sushia limun tapaan automaatista? Pian se on mahdollista Suomessakin

2:15Sushia saa pian limun tapaan automaatista SuomessakinSushiautomaatit rantautuvat Suomeen.

Lisää aiheesta:

Suomessa keksittiin täysin uudenlainen pekoni Hiilaritonta sushia! Ennennäkemätön suomalaiskeksintö palkittiin maailman parhaanaSuomalainen menestysresepti -ohjelman voiton vei pientä savustamoa luotsaava Tero – ja savu maistuu myös voittajatuotteessaMarjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Viedäänkö nämä pian käsistä? S-ryhmän ruokakisan finalistit selvillä: "Odotamme tämän vuoden voittajatuotteesta isoa hittiä" Suomalaisesta säilykkeestä kasvoi niin iso hitti, että tuotanto kymmenkertaistetaan – sai nyt myös arvostetun palkinnon
KalaRuokaPalkinnotMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla