Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalainen kalatuote valittiin maailman parhaaksi: "Uskomaton yllätys"

kirjolohipekoni
Kirjolohipekoni pokkasi arvostetun kilpailun pääpalkinnon.MTV
Julkaistu 07.05.2025 09:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen kalatuoteinnovaatio palkittiin arvostetussa kilpailussa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin maaliskuussa suomalaisen kalatuoteyritys Kalaneuvoksen kehittämästä aivan uudenlaiseta pekonista. Yrityksen ideoima kirjolohipekoni palkittiin maaliskuussa ravintola-alan FFCR-messuilla parhaana innovaationa.

Nyt kirjolohipekoni on noteerattu myös kansainvälisesti. Kirjohipekoni voitti arvostetun Seafood Excellence Global -kilpailun. Voittajat palkittiin tiistai-iltana 6. toukokuuta Barcelonassa.

Seafood Excellence Global -kilpailu järjestetään vuosittain Barcelonassa osana Seafood Expo Globalia, maailman suurinta kala-alan tapahtumaa, joka kokoaa yhteen kymmeniä tuhansia ostajia, toimittajia ja alan asiantuntijoita yli 150 maasta. Kilpailussa oli tällä kertaa mukana 40 finalistia kaikkiaan 15 eri maasta ympäri maailman

Lue myös: Suomessa keksittiin täysin uudenlainen pekoni

Historiallinen voitto kirjolohipekonille

Pro Kala ry:n mukaan voitto on historiallinen, sillä suomalaiset tuotteet eivät ole koskaan ennen saaneet kisassa voittoa.

Kalaneuvoksen tuote- ja markkinointijohtaja Juho Järvinen osasi odottaa tuotteelle menestystä, mutta voitto tuli silti yllätyksenä. 

– Se oli silti uskomaton yllätys, kun lavalta kuulutettiin, että "Kalaneuvos Trout Bacon" ja pääsimme pokkaamaan pääpalkinnon, Järvinen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Hän sanoo, että palkitsemisen jälkeen tuomaristo tuli kehumaan tuotetta ainutlaatuiseksi.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partasen mukaan palkinto on upea asia koko suomalaiselle kala-alalle ja tuo näkyvyyttä suomalaiselle osaamiselle.

Mitä on kirjolohipekoni?

Kalaneuvoksen Juho Järvisen mukaan kirjolohesta valmistetun pekonin idea on yksinkertainen:

– Normaalisti kirjolohen kylmäsavustuksessa otetaan pois vatsarasvat, jotka ovat todella herkullisia ja hyviä. Ne otetaan pois muun muassa ulkonäön vuoksi.

– Tässä tuotteessa ne on jätetty. Näin me saamme pekonimaisuuden ja rasvaisuuden hyvällä tavalla. Kala on siivutettu, kylmäsavustettu ja suolattu.

Kirjolohipekonia voi Järvisen mukaan käyttää tavallisen pekonin tapaan ruoissa. 

Lue myös: Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Katso myös: Sushia limun tapaan automaatista? Pian se on mahdollista Suomessakin

2:15imgSushiautomaatit rantautuvat Suomeen.

Tuoreimmat aiheesta

Kala