Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Graavatut ja kylmäsavustetut kalat ovat suosittuja erityisesti jouluna.
Graavatut ja kylmäsavustetut kalat ovat suosittuja erityisesti jouluna.Shutterstock
Julkaistu 07.12.2024 17:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö, miten joulunajan suositut kalatuotteet eroavat toisistaan?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin käsitelty lohen ja kirjolohen eroa. Asia nousi puheenaiheeksi myös tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa, jossa maisteltiin suomalaiskauppojen graavikirjolohia. Jakson näet MTV Katsomossa 8.12.

Toinen maistelijoita askarruttanut kysymys oli graavikalan ja kylmäsavustetun kalan ero.
Mitä siis oikeastaan on graavilohi tai -kirjolohi, ja miten se eroaa kylmäsavustetusta kalasta?

Lue myös: Vappu Pimiän suosikkileipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"

Graavikala

Pro Kala ry:n mukaan graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen. Sitä käytetään muun muassa cevicheä valmistaessa. Parhaimpia kaloja graavattavaksi ovat lohi, kirjolohi ja siika. Lohi on suomalaisille se tärkein ja suosituin graavikala. 

Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä graavikala on saanut nimensä. Kalan graavaaminen ei vaadi muuta. Suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä.

Katso ohje: Maailman paras graavilohi Harri Syrjäsen tapaan

Kylmäsavustettu kala

Kylmäsavustettu kala on periaatteessa graavikalaa, joka graavaamisen jälkeen vielä kylmäsavustetaan. 

Kivikangas-kalastusvälinekaupan mukaan kylmäsavustus on savustustapa, jossa kala ensin suolataan, minkä jälkeen sen pinta kuivataan ja kala savustetaan matalassa lämpötilassa, esimerkiksi vanhassa jääkaappissa. Kala ei siis pääse varsinaisesti kypsymään.

Muista, että kylmäsavustukseen sellaisenaan sopivat vain kalalajit, jotka eivät vaadi kypsentämistä yli 65 asteessa.

Lue myös: Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukasta

Katso myös video: Neljä helppoa ideaa graavilohen maustamiseen

0:49Graavilohen maustaminen: Neljä helppoa ideaaNäin maustat graavilohen.

Lisää aiheesta:

Tee tämä graavilohikikka jo nyt – säästät jouluna rahaa ja aikaaTee tämä graavilohikikka jo nyt – säästät jouluna aikaa ja jopa rahaaMoni ei tiedä, mitä graavilohen nimi oikeasti tarkoittaa – tämä kaikki sinun täytyy tietää graavatusta kalastaMoni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!"
KalaRuokaHalpa vs. kallisUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?