Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!

7:00Ötököistä herkkuruokaa
Julkaistu 23.04.2018 12:06
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Henri Alénin mukaan sirkassa on raaka-aineena paljon mahdollisuuksia. Kiinnostusta hyönteisten myyntiin elintarvikkeena löytyy muiltakin ravintola-alan toimijoilta.

Yllä olevalla videolla ötökkäkokki Topi Kairenius kertoo, miksi meidän pitäisi syödä hyönteisiä.

Ravintoloitsijat näyttävät ottaneen hyönteiset myönteisesti vastaan. Huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen avaavat toukokuussa Helsinkiin kiertotalousravintola Ultiman, jonka ruokalistalta löytyy muun muassa sirkkoja.

Viking Linella puolestaan voi matkaaja valita toukokuun loppuun saakka kokonaisen hyönteismenun, johon kuuluu muun muassa jauhomatoja ja kuoriaistoukkia.

Samu-tuotteita valmistavan Entocuben toimitusjohtaja Perttu Karjalainen povasi jo aiemmin, että sirkoista voisi tulla Suomen seuraava vientivaltti.

​​​​​​​

sirkat sirkka-ateria
Miltä kuulostaisivat sirkat sipsien sijaan?Shutterstock

Huippukokki näkee sirkoissa paljon mahdollisuuksia

Marraskuun alussa Evira myönsi luvan kasvattaa hyönteisiä elintarvikekäyttöön. Lupa koskee kuitenkin vain tiettyjä ötököitä, kuten kotisirkkaa ja jauhomatoa. Lisäksi niitä saa käyttää vain kokonaisina eli niistä ei saa irrottaa osia, kuten siipiä tai päätä eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Kokonaisia öttiäisiä saa kuitenkin rouhia, jauhaa tai kuivata.

Henri Alén näkee sirkoissa paljon potentiaalia raaka-aineena. Sirkka toimii Alénin mukaan hyvin esimerkiksi toast skagenissa katkaravun sijaan, sillä sirkoissa on hyvin katkarapumainen maku.

Alen kertoo yllättyneensä keskustellessaan hyönteisten myynnissä taannoin ruotsalaisen ruokatoimittajan kanssa.

– Suomalaisten sanotaan usein olevan ruotsalaisia sen kaksi vuotta jäljessä, mutta Suomessa saa myydä ja kasvattaa sirkkoja, kun taas Ruotsissa ei, hän kertoo.

Muun muassa Aasiassa ja Afrikassa hyönteisten syömisessä ei ole mitään uutta. Suomesta tuli Euroopan kuudes maa, joka sallii hyönteisten myynnin elintarvikkeena. Muita maita ovat Belgia, Iso-Britannia, Hollanti, Itävalta ja Tanska.

Osittainen lähde: Evira

Lisää aiheesta:

Kokki selätti ötökkäkammon – tuo ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille: ”Minulle ne ovat jo sama asia, kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”Hyönteisruokien menekki jäänyt odotettua vaatimattomammaksi – Viking Linella voi kuitenkin valita nyt kokonaisen hyönteismenunRisteilymatkustajille tarjotaan nyt ötökkäruokaa: "Jotta ihmiset ihastuisivat tähän, pitää löytyä myös niitä, jotka sitä vihaavat"Startup-yrittäjä povaa Suomen seuraavaa vientihittiä: "Kasvatetaan niitä kanervan oksilla tai jotain vastaavaa"Katoavien possutilojen tilalle sirkkaloita: "Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla paras"Tulevaisuuden superhitti, joka jakaa taatusti mielipiteet: Miksi suomalaiset eivät jo syö näitä proteiinipommeja?
RuoanlaittoRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?