Huippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!

Ötököistä herkkuruokaa 7:00 Ötököistä herkkuruokaa

Henri Alénin mukaan sirkassa on raaka-aineena paljon mahdollisuuksia. Kiinnostusta hyönteisten myyntiin elintarvikkeena löytyy muiltakin ravintola-alan toimijoilta.

Yllä olevalla videolla ötökkäkokki Topi Kairenius kertoo, miksi meidän pitäisi syödä hyönteisiä.

Ravintoloitsijat näyttävät ottaneen hyönteiset myönteisesti vastaan. Huippukokit Henri Alén ja Tommi Tuominen avaavat toukokuussa Helsinkiin kiertotalousravintola Ultiman, jonka ruokalistalta löytyy muun muassa sirkkoja.

Viking Linella puolestaan voi matkaaja valita toukokuun loppuun saakka kokonaisen hyönteismenun, johon kuuluu muun muassa jauhomatoja ja kuoriaistoukkia.

Samu-tuotteita valmistavan Entocuben toimitusjohtaja Perttu Karjalainen povasi jo aiemmin, että sirkoista voisi tulla Suomen seuraava vientivaltti.

Huippukokki näkee sirkoissa paljon mahdollisuuksia

Marraskuun alussa Evira myönsi luvan kasvattaa hyönteisiä elintarvikekäyttöön. Lupa koskee kuitenkin vain tiettyjä ötököitä, kuten kotisirkkaa ja jauhomatoa. Lisäksi niitä saa käyttää vain kokonaisina eli niistä ei saa irrottaa osia, kuten siipiä tai päätä eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Kokonaisia öttiäisiä saa kuitenkin rouhia, jauhaa tai kuivata.

Henri Alén näkee sirkoissa paljon potentiaalia raaka-aineena. Sirkka toimii Alénin mukaan hyvin esimerkiksi toast skagenissa katkaravun sijaan, sillä sirkoissa on hyvin katkarapumainen maku.

Alen kertoo yllättyneensä keskustellessaan hyönteisten myynnissä taannoin ruotsalaisen ruokatoimittajan kanssa.

– Suomalaisten sanotaan usein olevan ruotsalaisia sen kaksi vuotta jäljessä, mutta Suomessa saa myydä ja kasvattaa sirkkoja, kun taas Ruotsissa ei, hän kertoo.

Muun muassa Aasiassa ja Afrikassa hyönteisten syömisessä ei ole mitään uutta. Suomesta tuli Euroopan kuudes maa, joka sallii hyönteisten myynnin elintarvikkeena. Muita maita ovat Belgia, Iso-Britannia, Hollanti, Itävalta ja Tanska.

Osittainen lähde: Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.