Sikatilojen määrä on vähentynyt viime vuosien aikana. Olisiko sirkkaloissa pelastus?
Huomenta Suomen perjantaiaamussa vierailleet EntoCuben perustaja Robert Nemlander ja toimitusjohtaja Perttu Karjalainen maistattivat juontajilla sirkkamysliä. Tuotteillaan yritys haluaa vastata maailman kasvavaan proteiinin tarpeeseen sekä helpottaa suomalaisten maanviljelijöiden ahdinkoa.
Suomalaisten viljelijät kärsivät tuottajahintojen laskusta, Venäjä-pakotteista ja katokausista. Esimerkiksi sikatilojen määrä on vähentynyt radikaalisti viimeisten vuosien aikana, eikä trendille näy loppua. Sirkkoja syötävään muotoon kasvattava ja tuottava EntoCube-yritys tarjoaa tähän helpotusta.
– Maanviljelijät etsivät Suomessa vaihtoehtoisia elinkeinoja. Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla maailman paras, sanoo Nemlander.
Suomi on kuudes EU-maa, joka mahdollisti lainsäädännössään hyönteisten kasvattamisen elintarvikkeiksi. Karjalainen pitää todennäköisenä, että ensi vuonna koko EU:n markkina-alue aukeaa hyönteiselintarvikkeille.
– Tässä on isot vientinäkyvät. Suomen elintarvikesektorilla viennin osuus on melko pieni. Hyönteiselintarvikkeilla on isot Keski-Euroopan markkinat, joille voidaan lähteä suomalaisilla korkealaatuisilla elintarvikkeilla, sanoo Karjalainen.
EntoCube uskoo hyönteisruokaan, sillä proteiinin kysynnän ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Vaihtoehtoisia valkuaisaineiden lähteitä tarvitaan väestön kasvaessa ja ilmaston muuttuessa.
Sääoloilla ei ole merkitystä sirkkojen kasvatukseen
Sekä Nemlander että Karjalainen korostavat, ettei Suomen sääolosuhteilla ole merkitystä hyönteisten kasvattamiseen.