Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Katoavien possutilojen tilalle sirkkaloita: "Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla paras"

7:49Possujen tilalle sirkkoja - hyönteisfarmit tulevat
Julkaistu 01.12.2017 12:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sikatilojen määrä on vähentynyt viime vuosien aikana. Olisiko sirkkaloissa pelastus?

Huomenta Suomen perjantaiaamussa vierailleet EntoCuben perustaja Robert Nemlander ja toimitusjohtaja Perttu Karjalainen maistattivat juontajilla sirkkamysliä. Tuotteillaan yritys haluaa vastata maailman kasvavaan proteiinin tarpeeseen sekä helpottaa suomalaisten maanviljelijöiden ahdinkoa.

Suomalaisten viljelijät kärsivät tuottajahintojen laskusta, Venäjä-pakotteista ja katokausista. Esimerkiksi sikatilojen määrä on vähentynyt radikaalisti viimeisten vuosien aikana, eikä trendille näy loppua. Sirkkoja syötävään muotoon kasvattava ja tuottava EntoCube-yritys tarjoaa tähän helpotusta.

– Maanviljelijät etsivät Suomessa vaihtoehtoisia elinkeinoja. Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla maailman paras, sanoo Nemlander.

Suomi on kuudes EU-maa, joka mahdollisti lainsäädännössään hyönteisten kasvattamisen elintarvikkeiksi. Karjalainen pitää todennäköisenä, että ensi vuonna koko EU:n markkina-alue aukeaa hyönteiselintarvikkeille.

– Tässä on isot vientinäkyvät. Suomen elintarvikesektorilla viennin osuus on melko pieni. Hyönteiselintarvikkeilla on isot Keski-Euroopan markkinat, joille voidaan lähteä suomalaisilla korkealaatuisilla elintarvikkeilla, sanoo Karjalainen.

EntoCube uskoo hyönteisruokaan, sillä proteiinin kysynnän ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Vaihtoehtoisia valkuaisaineiden lähteitä tarvitaan väestön kasvaessa ja ilmaston muuttuessa.

Sääoloilla ei ole merkitystä sirkkojen kasvatukseen

Sekä Nemlander että Karjalainen korostavat, ettei Suomen sääolosuhteilla ole merkitystä hyönteisten kasvattamiseen.


Sirkkoja kasvatetaan hiilidioksidi- ja happitasot optimoivissa konteissa, joissa on kuumat ja kosteat olosuhteet. Yhteen keskikokoiseen kokoiseen konttiin mahtuu puolisen miljoonaa laatikoissa kasvatettavaa sirkkaa. EntoCube kaavailee, että syrjäseutujen maatilat voivat hyödyntää tyhjät tilansa sirkkojen kasvattamiseen vuoden ympäri.

Sirkkojen kasvukausi on 30–35 päivää. Teurastaminen tapahtuu pakastamalla.

– Pakastamista pidetään humaanina prosessina, ja se on myös tuottajalle yksinkertainen. Vaihtolämpöiset hyönteiset laitetaan pakastimeen, jolloin ne vaipuvat horrokseen. Kun ne ovat tarpeeksi pitkään jäässä, ne eivät enää herää, kertoo Karjalainen.

Asennemuutosta tarvitaan

Ainoa este hyönteisten elintarvikekäytön läpimurrolle on enää asenteissa. Ihmiset pitäisi saada pitämään hyönteissyöntiä normaalina, ja hyönteisruokaa pitäisi tarjota niin koulu- kuin työpaikkaruokaloissa.

– Matkaa on vielä siihen, että opitaan arkinen ja normaali hyönteisten käyttö elintarvikkeita, sanoo Karjalainen.

Suomessa hyönteissyönnille on kuitenkin hyvä pohja. Meillä jopa 70 prosenttia ihmisistä on kiinnostunut hyönteissyönnistä, ja moni onkin jo hyönteisiä maistanut esimerkiksi Fazerin uutuustuotteessa – Sirkkaleivässä.

Myös juontajat pääsivät maistelemaan sirkkoja EntoCuben Samu-sirkkagranolan muodossa. Samu-sirkkaa ei maistanut granolasta erikseen, vaan tuote maistui juontajan mukaan mysliltä.

Lisää aiheesta:

Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottoriBiotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaHeinäsirkka hittituotteena olikin hutiHuippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!Pian sinäkin pääset herkuttelemaan hyönteisillä! Suomi sallii vihdoin niiden kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeeksiViiden vuoden päästä arkipäivää? Hyönteisruoalle odotetaan hurjaa suosiota
hyönteissyöntiMakuja