Siitakesienien hämmästyttävä kasvuprosessi – tämä selittää korkean hinnan

kuva 1

Siitakesienien hinta saattaa hämmästyttää kuluttajaa, mutta siitakkeiden kasvattamisen haasteellisuuden vuoksi viljelijät eivät pysty vastaamaan sientä koskevaan kysyntään. Vain muutamassa paikassa Suomessa viljellyn siitakkeen kasvatus on kokeneellekin viljelijälle suuri haaste.

Itä-Aasiasta kotoisin oleva ruokasieni, siitake, on kasvattanut suosiotaan sen jälkeen, kun aasialaisen keittiön suosio on noussut ympäri maailmaa. Siitakkeiden kasvattaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä lajike vaatii kasvaakseen hyvin tarkat olosuhteet. Tästä johtuu myös kuuluisien sienien korkea hinta.

– Se on todella tarkkaa hommaa ja olosuhteet täytyy hallita hyvinkin tarkkaan, jotta sienet saa riittävästi kasvamaan, Mykora Oy:n Managing Director Hannu Pitkänen kertoo.

Prosessi on hidas

Siitakesienet kasvavat tarkoin määritellyissä olosuhteissa.

Siitakkeiden kasvualusta on puupurupohjainen pötikkä, joka on kooltaan noin 30 senttimetriä pitkä ja halkaisijaltan noin kahdeksan senttimetriä. Siitakesienen alku, ymppi, asetetaan puupötikkään porattuihin reikiin, joihin sienet kasvavat tarkan työn tuloksena – jos ovat kasvaakseen.

– Kun puu alkaa lahota, se alkaa tuottamaan rihmastoa pintaan asti. Vähitellen siitä alkaa sitten kasvamaan niitä sieniä, kun rihmasto tulee pintaan, Pitkänen kertoo.

– Viime viikkoina ja viime kuukausina on siitakkeen rihmastosta on ollut todella vaikeaa saada kasvua aikaiseksi, Pitkänen toteaa.

Prosessi ympin kasvamisesta kaupassa myydyksi sieneksi on kuitenkin uskomattoman pitkä. Siitakkeet eivät nimittäin suinkaan kasva samaan tahtiin kuin sienet monelle tutuissa saduissa.

– Siitakkeiden esikasvatusvaihe on kolme kuukautta ja sen jälkeen sieniä aletaan hoivaamaan. Vähitellen sieniä alkaa tästä eteenpäin kasvamaan, Pitkänen kertoo.

Tarkat vaatimukset kosteudelle, värinälle ja lämpötilalle

Luonnonvaraiset siitakkeet kasvavat hyvin kosteissa olosuhteissa. Ilmankosteus on Mykora Oy:n siitakkeiden kasvattamiseen tarkoitetussa tiloissa siksi yli yhdeksänkymmentä prosenttia.

Siitakkeiden kasvattamisen saralla mietitään jatkuvasti erilaisia menetelmiä, jotta sienien kasvu saataisiin maksimoitua. Kosteuden lisäksi myös oikealla lämpötilalla on suuri vaikutus siihen, kuinka siitakkeet menestyvät. Luonnonvaraisina siitakkeet kasvavat parhaiten luolalämpötilassa, noin kahdeksassatoista asteessa. Viljelyolosuhteissa siitakkeiden kasvunopeutta pyritään kuitenkin tehostamaan ja tästä syystä sopivinta lämpötilaa haetaan jatkuvasti.

– Yritämme luoda luonnolliset olosuhteet omia rihmastoja käyttäen, Pitkänen toteaa.

Pienetkin muutokset kasvuolosuhteissa voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka siitakkeet menestyvät. Yksi erikoisista sienten kasvuun vaikuttavista tekijöistä on tärinä, jonka avulla siitakkeiden on todettu aloittavan kasvunsa nopeammin.

– Pieni liike aktivoi pötikän kolmen kuukauden jälkeen, mutta jos se tekee liian aikaisessa vaiheessa ei saa satoa niin paljon, Pitkänen kertoo.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.