Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Siitakesienien hämmästyttävä kasvuprosessi – tämä selittää korkean hinnan

Julkaistu 14.11.2014 15:01

MTV LIFESTYLE

Siitakesienien hinta saattaa hämmästyttää kuluttajaa, mutta siitakkeiden kasvattamisen haasteellisuuden vuoksi viljelijät eivät pysty vastaamaan sientä koskevaan kysyntään. Vain muutamassa paikassa Suomessa viljellyn siitakkeen kasvatus on kokeneellekin viljelijälle suuri haaste.

Itä-Aasiasta kotoisin oleva ruokasieni, siitake, on kasvattanut suosiotaan sen jälkeen, kun aasialaisen keittiön suosio on noussut ympäri maailmaa. Siitakkeiden kasvattaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä lajike vaatii kasvaakseen hyvin tarkat olosuhteet. Tästä johtuu myös kuuluisien sienien korkea hinta.

– Se on todella tarkkaa hommaa ja olosuhteet täytyy hallita hyvinkin tarkkaan, jotta sienet saa riittävästi kasvamaan, Mykora Oy:n Managing Director Hannu Pitkänen kertoo.

Prosessi on hidas

kuva 2

Siitakesienet kasvavat tarkoin määritellyissä olosuhteissa.

Siitakkeiden kasvualusta on puupurupohjainen pötikkä, joka on kooltaan noin 30 senttimetriä pitkä ja halkaisijaltan noin kahdeksan senttimetriä. Siitakesienen alku, ymppi, asetetaan puupötikkään porattuihin reikiin, joihin sienet kasvavat tarkan työn tuloksena – jos ovat kasvaakseen.

– Kun puu alkaa lahota, se alkaa tuottamaan rihmastoa pintaan asti. Vähitellen siitä alkaa sitten kasvamaan niitä sieniä, kun rihmasto tulee pintaan, Pitkänen kertoo.

– Viime viikkoina ja viime kuukausina on siitakkeen rihmastosta on ollut todella vaikeaa saada kasvua aikaiseksi, Pitkänen toteaa.

Prosessi ympin kasvamisesta kaupassa myydyksi sieneksi on kuitenkin uskomattoman pitkä. Siitakkeet eivät nimittäin suinkaan kasva samaan tahtiin kuin sienet monelle tutuissa saduissa.

– Siitakkeiden esikasvatusvaihe on kolme kuukautta ja sen jälkeen sieniä aletaan hoivaamaan. Vähitellen sieniä alkaa tästä eteenpäin kasvamaan, Pitkänen kertoo.

Tarkat vaatimukset kosteudelle, värinälle ja lämpötilalle

Luonnonvaraiset siitakkeet kasvavat hyvin kosteissa olosuhteissa. Ilmankosteus on Mykora Oy:n siitakkeiden kasvattamiseen tarkoitetussa tiloissa siksi yli yhdeksänkymmentä prosenttia.

Siitakkeiden kasvattamisen saralla mietitään jatkuvasti erilaisia menetelmiä, jotta sienien kasvu saataisiin maksimoitua. Kosteuden lisäksi myös oikealla lämpötilalla on suuri vaikutus siihen, kuinka siitakkeet menestyvät. Luonnonvaraisina siitakkeet kasvavat parhaiten luolalämpötilassa, noin kahdeksassatoista asteessa. Viljelyolosuhteissa siitakkeiden kasvunopeutta pyritään kuitenkin tehostamaan ja tästä syystä sopivinta lämpötilaa haetaan jatkuvasti.

– Yritämme luoda luonnolliset olosuhteet omia rihmastoja käyttäen, Pitkänen toteaa.

Pienetkin muutokset kasvuolosuhteissa voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka siitakkeet menestyvät. Yksi erikoisista sienten kasvuun vaikuttavista tekijöistä on tärinä, jonka avulla siitakkeiden on todettu aloittavan kasvunsa nopeammin.

– Pieni liike aktivoi pötikän kolmen kuukauden jälkeen, mutta jos se tekee liian aikaisessa vaiheessa ei saa satoa niin paljon, Pitkänen kertoo.

LUE MYÖS: Näin uskomattomissa oloissa herkkusienet kasvavat Suomessa

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Miksi perunat eivät kypsy?Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Katjan unelma omasta ravintolasta vaihtui laboratorioksi omassa kodissa – pyörittää nyt yhden naisen sienibisnestä: "En olisi muutama vuosi sitten uskonut"Maailman toiseksi kalleimman sienen sato räjähti käsiin Suomessa: Outi keräsi yhdellä reissulla 64 matsutakea – kilohinta Japanissa jopa 4 000 euroaMikä möhkäle! Tenholan metsästä löytyi lähes kilon painoinen jättitatti – "Olo oli epätodellinen"Sieniä voi kasvattaa kahvinporoissa tai puupölkyssä – sienten kotiviljely lisääntyy
SienetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 30.10.09:00
    Väkivaltarikokset

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 27.10.06:11
    Myrkylliset kasvit

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • 26.10.17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 2.10.07:00
    Australia

    Australian myrkkysienimurhaaja aikoo valittaa tuomiostaan