Satu vinkkaa yllättävän raparperipiirakkaohjeen – moni ei ole hoksannut

Näin teet herkullisen Maisemakahvilan raparperipiirakan 3:00 Näin teet herkullisen Maisemakahvilan raparperipiirakan
KATSO MYÖS: Näin valmistuu puolestaan legendaarinen, makea Maisemakahvilan raparperipiirakka.

Kokeile yllättävää raparperipiirakkaohjetta.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin vinkattu erilaisia raparperireseptejä. Suosituin raparperiohjeemme on tietenkin legendaarinen Maisemakahvilan raparperipiirakka. Seitsemän vuotta sitten turkulaisen kokkiduon, Pasi Kurosen ja Matias Haapsaaren, ideoimasta grilliherkusta, raparpekonista, tuli sen sijaan valtakunnallinen ruokailmiö.

Raparperi sopii myös suolaiseen ruoanlaittoon

Suomalaiset yhdistävät raparperin helposti makeisiin jälkiruokiin, eivätkä tule ajatelleeksi raaka-aineen potentiaalia suolaisessa ruoanlaitossa. Ruokatoimittaja ja -vaikuttaja Satu Koivisto suosittelee kokeilemaan raparperia rohkeasti myös suolaisissa ruoissa.

Satu luki vuosia siten lehtijutun, jossa Lähi-Idästä kotoisin oleva henkilö ihmetteli suomalaisten tapaa käyttää raparperia vain makeiden ruokien kanssa. Lähi-Idässä raparperia käytetään usein esimerkiksi pataruoissa. Lehtijutusta inspiroituneena Satu päätti itsekin kokeilla raparperia suolaisiin ruokiin.
 
– Raparperi on hapan raaka-aine, joka leikkaa kivasti täyteläisiä ja rasvaisia ruokia, Satu toteaa Myllyn Parhaan haastattelussa.

Koivisto kannustaa testaamaan raparperia esimerkiksi coleslaw-salaatissa, mausteena dippikastikkeissa tai vaikka lohinyyteissä.  

Satun suolainen raparperipiirakka

Raparperia voi hyödyntää myös suolaisessa piirakassa. Testaa Satun ohjetta.

Pohja:
1 pkt suolaista piirakkataikinaa

Täyte:
1 nippu kesäsipulia
2 raparperinvartta
pieni kourallinen mäkimeiramia tai muuta tuoretta yrttiä
1 rkl rypsiöljyä
1 prk pieniä kapriksia
ripaus suolaa
1 prk ranskankermaa
1 kananmuna
150 g voimakasta juustoa esim. cheddar tai vanha gouda
ripausmustapippuria

  1. Ota piirakkapohja sulamaan, se sulaa noin tunnissa.
  2. Hienonna sipuli varsineen. Hienonna raparperi, ei tarvitse kuoria ja hienonna yrtti.
  3. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Kuullota sipulia ja raparperia, kunnes sipuli muuttuu raukeaksi, noin 10 minuuttia. Lisää yrtti ja valutetut kaprikset. Mausta suolalla. Jäähdytä.
  4. Painele sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle (⌀ 25–30 cm).
  5. Lisää ranskankerma, kananmuna ja juustoraaste pannulle ja sekoita. Mausta mustapippurilla.
  6. Levitä täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia, kunnes pohja irtoaa reunoista.
  7. Tarjoa piirakka vähän lämpimänä raparperimehun tai vaikka viinin seurassa. Huoneenlämpöinen pohja pysyy hyvin kasassa ja sen voi syödä sormin, kätevää kesäjuhlissa!
     

Lähde ja resepti: Satu Koivisto/Myllyn Paras

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!