Säästä joulun ruokaostoksissa sievoinen summa – näin se onnistuu

Jouluruoka 2
Shutterstock

Joulun ruokalaskua voi nipistää helposti hyvällä suunnittelulla.

Jouluruokahankinnoissa voi säästää kymmeniä euroa, jos kiinnittää hieman huomiota valintoihinsa. Pidä joulun ruokaostoksilla mielessä nämä vinkit:

Onko kaikkia perinneruokia pakko ostaa?

Ostatko tiettyjä perinneruokia, kuten rosollia ja lipeäkalaa joka vuosi joulupöytään vain huomataksesi, ettei kukaan halua niitä syödä? Suomalaisia jouluperinteitä saa ja pitääkin toki vaalia, mutta ruokaa ei silti kannata ostaa pöydälle pilaantumaan. Jos joku ruokalaji on koko perheen ehdoton inhokki, jätä se suosiolla pois listalta. Ruokien määriä kannattaa muutenkin miettiä. Kukaan ei halua syödä joululaatikoiden jämiä viikkotolkulla.

Kannattaako tehdä itse vai ostaa valmiina?

Laske ensimmäisenä joulupöydän ruokailijoiden määrä ja mieti, kuinka paljon ja mitä ruokia tarvitaan. Jos joulupöydän ääreen saapuu iso joukko nälkäisiä perheenjäseniä, jotka pitävät erityisen paljon vaikkapa porkkanalaatikosta, voi olla kannattavampaa valmistaa iso laatikko itse. Kaupan pieni valmislaatikko voi kuitenkin tulla pidemmän päälle edullisemmaksi, jos syöjiä on vain muutama, eikä ruokaa joudu heittämään hukkaan.

Osta osa jouluruoista vasta aattona

Joidenkin ruokien, kuten suklaakonvehtien ostaminen kannattaa ehdottomasti jättää aattoaamuun. Monia jouluruokia myydään jo aattona puoleen hintaan! Ota kuitenkin huomioon, että valikoimat saattavat olla aattona jo suppeammat, joten et välttämättä saa ostoskärryihisi kaikkia suosikkejasi.

Joulun ruokalaskun voi jakaa

Jos herkuista notkuvan joulupöytäsi ääreen on saapumassa puolet suvustasi, kannattaisi ehkä miettiä kulujen jakamista. Sopikaa siis etukäteen, kuka tuo perunalaatikon, kuka joululeivät ja kuka paistaa kinkun.

Vältä kalliita herkkukoreja

Valmiit herkkukorit näyttävät houkuttelevilta ja helpoilta ratkaisuilta jouluostoksilla, mutta todellisuudessa voit säästää sievoisen summan kokoamalla herkut koriin itse.

Vertaa hintoja ja kyttää tarjouksia

Pidä itse huoli siitä, ettet maksa tuotteesta ylihintaa. Lueskele ennakkoon mainoksia ja vertaa eri kauppojen hintatasoja. Tarjouksiin kannattaa tarttua, kunhan et ostaa turhaan isoja satseja ruokaa kaappiin pilaantumaan.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat