Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjoja

pakastemarjat
Juhlakauden herkkuja leipoessa on syytä muistaa erityisesti ulkomaisissa pakastemarjoissa piilevä riski.MTV
Julkaistu 26.05.2025 07:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erityisesti ulkomaisiin pakastemarjoihin liittyy virusriski. 

Toukokuussa uutisoitiin kotimaisen pakastemansikan saatavuushaasteista. Kauppojen mukaan mansikan viime satokausi oli haastava, minkä vuoksi pakastemansikkaa ei ole riittänyt altaissa normaaliin tapaan.

Moni onkin nyt saattanut turvautua ostoksilla ulkomaisiin marjoihin.

Lue myös: Pakastealtaiden uusi hittituote loppui kaupoista

Erityisesti ulkomaisissa pakastevadelmissa riski

Ruotsalaislehti Expressenissä muistutetaan juhlakauden kynnyksellä ulkomaisten pakastemarjojen kuumentamisesta. 

Asiantuntija kertoo, että erityisesti ulkomaisiin pakastevadelmiin liittyy riski.

– Ne saattavat sisältää norovirusta, mutta myös hepatiitti A -virusta, vaikkakin se on hyvin harvinainen. Siksi neuvomme, että ulkomaisia pakastevadelmia tulisi keittää minuutin ajan varmuuden vuoksi, Ruotsin elintarvikeviraston mikrobiologi Catarina Flink sanoo.

Flink muistuttaa, että norovirus ei tuhoudu kylmässä, vaan se kuolee vain kuumennettaessa.Virukset voivat myös kulkea erittäin happaman mahalaukun läpi. 

– Norovirus on myös erittäin tarttuva; sairastumiseen tarvitaan vain muutama viruspartikkeli.

Lue myös: Pahoja saatavuushaasteita: Suosikkituotteesta on nyt pulaa ruokakaupoissa

Näin Suomessa ohjeistetaan

Suomessa Ruokavirasto ohjeistaa keittämään ulkomaisia pakastemarjoja pidempään. 

Ruokaviraston mukaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Suomessa on esiintynyt toistuvasti norovirusvepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014.

Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.

Pitääkö ruotsalaiset marjatkin kuumentaa?

Monissa suomalaiskaupoissa myydään myös ruotsalaisia pakastemarjoja. 

Ruotsin elintarvikeviranomaisten tietojen mukaan ainakaan ruotsalaiset vadelmat eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet epidemioita, eivät pakastetut eivätkä tuoreet.

Suomen ohjeistuksissa ei tarkemmin erotella sitä, minkä alkuperän marjoja kuumennnusohje koskee. Periaatteessa ohjeistus koskee siis kaikkia ulkomaisia marjoja. 

Marjapakasteita myyvän Kasvishovi Oy:n Henri Isohätälä kommentoi viime vuonna Ylelle, että suomalaisten ja ruotsalaisten puutarha- ja luonnonmarjojen käyttö kuumentamattomana on aina turvallista, mutta muista maista tuodut marjat on syytä kuumentaa.

Lue myös: Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettä

Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti

0:18imgTällä nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!

Lähteet: Expressen, Livmedelsverket, Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Marjat