Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjoja

Juhlakauden herkkuja leipoessa on syytä muistaa erityisesti ulkomaisissa pakastemarjoissa piilevä riski.
Juhlakauden herkkuja leipoessa on syytä muistaa erityisesti ulkomaisissa pakastemarjoissa piilevä riski.MTV
Julkaistu 26.05.2025 07:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Erityisesti ulkomaisiin pakastemarjoihin liittyy virusriski. 

Toukokuussa uutisoitiin kotimaisen pakastemansikan saatavuushaasteista. Kauppojen mukaan mansikan viime satokausi oli haastava, minkä vuoksi pakastemansikkaa ei ole riittänyt altaissa normaaliin tapaan.

Moni onkin nyt saattanut turvautua ostoksilla ulkomaisiin marjoihin.

Lue myös: Pakastealtaiden uusi hittituote loppui kaupoista

Erityisesti ulkomaisissa pakastevadelmissa riski

Ruotsalaislehti Expressenissä muistutetaan juhlakauden kynnyksellä ulkomaisten pakastemarjojen kuumentamisesta. 

Asiantuntija kertoo, että erityisesti ulkomaisiin pakastevadelmiin liittyy riski.

– Ne saattavat sisältää norovirusta, mutta myös hepatiitti A -virusta, vaikkakin se on hyvin harvinainen. Siksi neuvomme, että ulkomaisia pakastevadelmia tulisi keittää minuutin ajan varmuuden vuoksi, Ruotsin elintarvikeviraston mikrobiologi Catarina Flink sanoo.

Flink muistuttaa, että norovirus ei tuhoudu kylmässä, vaan se kuolee vain kuumennettaessa.Virukset voivat myös kulkea erittäin happaman mahalaukun läpi. 

– Norovirus on myös erittäin tarttuva; sairastumiseen tarvitaan vain muutama viruspartikkeli.

Lue myös: Pahoja saatavuushaasteita: Suosikkituotteesta on nyt pulaa ruokakaupoissa

Näin Suomessa ohjeistetaan

Suomessa Ruokavirasto ohjeistaa keittämään ulkomaisia pakastemarjoja pidempään. 

Ruokaviraston mukaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Suomessa on esiintynyt toistuvasti norovirusvepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014.

Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.

Pitääkö ruotsalaiset marjatkin kuumentaa?

Monissa suomalaiskaupoissa myydään myös ruotsalaisia pakastemarjoja. 

Ruotsin elintarvikeviranomaisten tietojen mukaan ainakaan ruotsalaiset vadelmat eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet epidemioita, eivät pakastetut eivätkä tuoreet.

Suomen ohjeistuksissa ei tarkemmin erotella sitä, minkä alkuperän marjoja kuumennnusohje koskee. Periaatteessa ohjeistus koskee siis kaikkia ulkomaisia marjoja. 

Marjapakasteita myyvän Kasvishovi Oy:n Henri Isohätälä kommentoi viime vuonna Ylelle, että suomalaisten ja ruotsalaisten puutarha- ja luonnonmarjojen käyttö kuumentamattomana on aina turvallista, mutta muista maista tuodut marjat on syytä kuumentaa.

Lue myös: Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettä

Katso myös: Mansikan kannan poisto helposti

0:18Mansikan kannan poisto helposti: Nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!Tällä nerokkaalla kikalla ei tule hävikkiä!

Lähteet: Expressen, Livmedelsverket, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistäPakastealtaiden uusi hittituote loppui kaupoista Ruokavirastolta tärkeä neuvo kevään ja kesän juhliin leipovilleTutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tuontimarjoista ja -hedelmistä löytynyt listeriabakteeria – Tulli varoittaa: ”Pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista”Ulkomaisissa tuoremarjoissa voi olla tartuntariski – "kuluttajan omassa harkinnassa, uskaltaako syödä"
MarjatRuokakauppaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä