Ruokavaliosi voi olla yhteydessä muistiongelmiin – vältä näitä ruokia!

Rapeat pekonisiivut nostavat veden kielelle.
Shutterstock

Unohteletko paljon asioita? On ehkä aika tarkistaa ruokavalio!

Kaikki me unohdamme välillä, mihin laitoimme avaimet tai kärsimme keskittymisvaikeuksista, joita korjaamme pannullisella kahvia. Jos kuitenkin tunnet jatkuvasti olosi uuvahtaneeksi etkä pysty keskittymään, on ehkä syytä ottaa ruokavalio kunnon syyniin. Syömistottumukset voivat nimittäin olla suorassa yhteydessä henkiseen hyvinvointiin ja tietyt ruoat jopa estävät meitä toimimasta ihanteellisella tasolla.

Newyorkilaisen Lenox Hillin lääkäri Robert Glatter selittää, että yksinkertaisten hiilihydraattien ja tyydyttyneen rasvan – jotka ovat erityisen tyypillisiä länsimaiselle ruokavaliolle – liika syöminen on yhdistetty kognitiivisiin ongelmiin, erityisesti oppimis- ja muistivaikeuksiin.

Muistiongelmia aiheuttavat ruoat – varo näitä!

Pekoni

Ravintoasiantuntija Keri Gansin mukaan pekonia voi syödä vain siivun silloin tällöin. Yhtään enemmän pekonia ruokavaliossa voi vaikuttaa jo muistiin. Gansin mukaan tyydyttynyttä rasvaa ei saa nauttia enemmän kuin neljä grammaa tunnissa, sillä muutoin huonon kolesterolin määrä veressä nousee ja aiheuttaa tulehduksia aivojen neuroneissa.

Olut

Ravintoasiantuntija Lauren Elkinsin mukaan oluen juominen edesauttavaa tulehduksia. Jatkuvasti toistuvina nämä tulehdukset voivat aiheuttaa tiedollista heikentymistä. Myös muiden alkoholijuomien runsas ja säännöllinen nauttiminen aiheuttaa tunnetusti ongelmia kognitiivisissa toiminnoissa sekä muistinmenetystä.

Keksit ja muut leivonnaiset

Elkinin mukaan teolliset ruoat, kuten keksit ja voileipäkeksit, sisältävät runsaasti natriumia ja rasvaa, jotka aiheuttavat muistiongelmia edesauttavaa hapettumista ja tulehduksia. Ne sisältävät kuitenkin myös lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia niille, jotka ovat näille aineille herkkiä. Leivonnaisten sisältämät rasvat voivat aiheuttaa tukoksia verisuonissa, mutta ne voivat myös muun muassa aiheuttaa plakin kerääntymistä aivoihin. Leivonnaisissa on yleensä paljon kolesterolia, joka on merkittävä verihyytymien aiheuttaja.

Sokeriset juomat

Sokeripitoisten juomien, kuten limujen, juominen kasvattaa sokerin määrää veressä. Lisääntynyt verensokeri voi Elkinsin mukaan aiheuttaa välitöntä "aivosumua" sekä lisätä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tai dementiaan.

LUE MYÖS: 

Lähde: Daily Meal

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat