Pistä kampoihin diabetekselle! Salaisuus on lautasella

Runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella auttaa diabeteksen lykkäämisessä. Tutkimuksista tiedetään, että monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sairastumisia.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 49 000 keskimäärin 62-vuotiasta naista satunnaistettiin kahdeksaksi vuodeksi joko verrokkiryhmään tai koeryhmään, jossa vähennettiin rasvan käyttöä ja lisättiin kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen syöntiä. Naisia seurattiin keskimäärin 17 vuotta.

Ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan muuttaneista naisista selvästi harvemmat joutuivat aloittamaan insuliinilääkityksen seurannan aikana.

Suurin vaikutus nähtiin naisilla, joilla oli vyötärölihavuutta ja useita metabolisen oireyhtymän osatekijöitä tutkimuksen alussa. Ruokavaliomuutokset paransivat myös glukoositasoja.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla pienenee myös monien muiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, riski.

Ruokavalion lisäksi liikunta on tärkeä tekijä diabeteksen ehkäisyssä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

Diabeteksen riskitesti verkossa - mitä tuloksilla tehdään? 7:45

Lue myös:

    Uusimmat