Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusterapeutti ylistää elintarviketta, joka hänen keittiöstään löytyy aina: "Paljon kuitua ja proteiinia"

Kikherneet sopivat monenlaisiin ruokiin.
Kikherneet sopivat monenlaisiin ruokiin.Shutterstock
Julkaistu 02.06.2021 09:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti paljasti CNBC-uutissivustolle oman terveellisen ykköselintarvikkeensa, joka häneltä löytyy aina keittiönsä kaapista.

Minkä keittiön peruselintarvikkeen ravitsemuksen ammattilainen nostaisi jalustalle hyvinvoinnin näkökulmasta, jos pitäisi valita yksi? CNBC-uutissivustolle kirjoittavalle ravitsemusterapeutti Rahaf Al Bochille vastaus on selvä: kikherneet.

Kuivattuja kikherneitä suositellaan keitettäväksi noin 45–75 minuuttia, joskin idättämällä keittoaikaa voidaan lyhentää huomattavasti. Kikherneitä tulisi liottaa ennen keittämistä 6–8 tuntia. Kaupassa (suola)liemessä myytävät kikherneet on valmiiksi keitetty, joten ne voi lisätä ruokiin sellaisenaan. Lue lisää ohjeita Marttojen sivuilta.

– Suosikkiterveysruokaani, jota minulta löytyy aina keittiöstä, ovat kikherneet. Ne ovat tärkeä osa Välimeren ruokavaliota, ja sisältävät paljon kuitua ja proteiinia, Rahaf Al Bochi sanoo. 

Hän muistuttaa, että 2,5 desilitran annos kikherneitä sisältää peräti 12,5 grammaa kuitua sekä 14,5 grammaa proteiinia.

Muut asiantuntijat samoilla linjoilla kikherneiden hyödyistä

CNBC:n mukaan myös pitkäikäisyyttä tutkinut kirjailija Dan Buettner on samaa mieltä kikherneiden ylivertaisuudesta. Buettner tunnetaan yhdessä tutkijoiden kanssa kehittämästään ”sininen vyöhyke” -termistä. Sinisen vyöhykkeen asukkailla on keskimääräistä vähemmän terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, syöpiä ja diabetesta. Näin ollen alueilla myös eletään keskiarvoa vanhemmiksi.

Buettner selvitti aikoinaan kymmeniltä ravitsemusasiantuntijoilta ja ruokatutkijoilta, mitä ihmisten tulisi syödä saavuttaakseen terveellisen ja pitkän elämän. Asiantuntijoiden suositteluissa korostuivat Buettnerin mukaan ”välkkyvien nevonvalojen lailla” kikherneet.

Kikherneiden käyttö ruoanlaitossa

paahdetut kikherneet

Mitä kikherneistä sitten kannattaa tehdä? Ravitsemusterapeutti Rahaf Al Bochi suosittelee kokeilemaan kikherneitä esimerkiksi krutonkien vaihtoehtona salaateissa.

Tiesitkö? Kikherneiden säilöntä- tai keitinlientä (aquafaba) voidaan käyttää korvikkeena munan valkuaiselle. Siitä on mahdollista valmistaa esimerkiksi marenkia.

– Tämä on loistava tapa lisätä rapeutta, kuitua, proteiinia ja makua salaatteihin. Paahdettuja kikherneitä saa valmiina joistain kaupoista, mutta voit tehdä niitä myös itse. Huuhtele ja kuivaa talouspaperilla säilötyt kikherneet, lisää hieman oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Jos haluat enemmän makua, lisää joukkoon mausteita kuten paprikaa tai juustokuminaa.

Lisäksi kypsiä kikherneitä voi lisätä esimerkiksi smoothieiden joukkoon tai jopa lettutaikinaan.

– Tarvitset huuhdeltuja, säilöttyjä kikherneitä, munia, pähkinävoita, leivinjauhetta, vaniljauutetta ja maitoa, ravitsemusterapeutti vinkkaa.

Kikherneet maistuvat myös esimerkiksi erilaisissa pastoissa ja kastikkeissa. Testaa huippusuosittu Natalia Salmelan kikherne-limonello. Klassinen vaihtoehto on tietysti myös kikhernedippi eli hummus.

Lue myös: Suomen suosituimmat sipsit 2021 – nämä viedään nyt erityisesti käsistä: "Myydään parhaimmillaan satoja tuhansia kuukaudessa"

Lähteet: CNBC, Martat

1:26Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenPitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroRavitsemusterapeutti paljastaa ostoslistansa – 7 terveellistä valintaaLuulitko tämän kasvisruoan olevan terveellistä herkkua? Yksi asia voi muuttaa suosikkiruoan hetkessä melkoiseksi kaloripommiksiRavitsemusterapeutti hehkuttaa: Näitä trendiruokia jokaisen kannattaa kokeilla!4 tuotetta, joista ravitsemusterapeutit toivoisivat sinun luopuvan kokonaan
RuokaTerveys ja hyvinvointiMakuja
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?