Ravintolakoulu muutoksessa: "Fine diningille ei riitä kysyntää"

kokkiopiskelijat
Lehtikuva

Ravintola-alan opiskelijat työllistyvät yhä useimmin muualle kuin ravintoloihin. Vastaako alan koulutus tämän hetkisen työelämän vaatimuksia?

Ravintola-ala elää muutosten aikaa, kun useat Helsingin huippuravintolat ovat joutuneet sulkemaan oviaan. Löytyykö ravintola-alan opiskelijoille tulevaisuudessa työpaikkoja, ravintolakoulu Perhon rehtori Gun Marit Nieminen?

Ketjupaikat työllistävät

Ravintolakoulu Perho on lisäämässä opiskelijamääriään ensi vuonna ravintola-alan epävarmasta tulevaisuuden näkymästä huolimatta. Koulun rehtori Gun Marit Nieminen perustelee opiskelijamäärän nostamista työvoimakysynnällä.

– Pääkaupunkiseudulla on kysyntää koulutetusta työvoimasta, sekä kokeista että tarjoilijoista. Tarjolla on paljon työpaikkoja erityyppisissä alan yrityksissä, muun muassa ketjut työllistävät hyvin, kertoo Nieminen

Suuri osa, noin 70 prosenttia opiskelijoista, sijoittuu heti tutkinnon suorittamisen jälkeen niihin yrityksiin, joissa ovat olleet opintojensa aikana työssäoppimassa.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut ei työskentele pelkästään ravintolassa. Muita työllistäjiä ovat esimerkiksi juhlapalvelut, hotellit ja huoltoasemat. Myös matkailupalvelu on alati kasvava ala.

Koulussa opitaan perusasiat

Ravintola-ala elää vahvasti erilaisten trendien mukaan. Kokkiopiskelijat oppivat trendien mukaista ruuanvalmistusta työssäoppimisjaksoillaan erityyppisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Kouluissa keskitytään perusasioihin.

– Fine diningille ei enää riitä kysyntää, se ala on menossa koko ajan alaspäin, kertoo ravintola Perhon vuoromestari Miika Ihander.

Tämän vuoden ruokatrendit perustuvat hänen mukaansa yksinkertaisuuteen. Lähiruoka-termin sijasta keskitytään enemmän tuntemaan raaka-aineiden lähtöpaikka.

– Avainsanoina ovat raaka-aine lähtöisyys ja kikkailemattomuus, Ihander kertoo.

Helsinki kiinnostava ravintolakaupunki

Ravintolat joutuvat miettimään konseptejaan uusiksi. Nieminen uskoo, että tulevaisuudessa menestyvät kustannustehokkaat ravintolat, joissa saa maukasta ruokaa ja hyvää palvelua kohtuuhintaan. 

– Tulevaisuuden näen sellaisena, että elämme hitaan kasvun aikaa. Fine-dining-ravintoloiden huono kannattavuus johtuu yksinkertaisesti siitä, että meitä suomalaisia on niin vähän, Nieminen toteaa. 

– Vaikka muutama helsinkiläinen fine-dining-ravintola on lopettanut tai yksinkertaistanut tarjontaansa, Helsinki on mielestäni edelleen korkeatasoinen, erittäin monipuolinen ja kiinnostava ravintolakaupunki, toteaa Nieminen. 


LUE LISÄÄ:


Laura Matilainen, laura.matilainen(a)mtv.fiLue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja