Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolakoulu muutoksessa: "Fine diningille ei riitä kysyntää"

Lehtikuva
Julkaistu 23.01.2015 12:51

MTV LIFESTYLE

Ravintola-alan opiskelijat työllistyvät yhä useimmin muualle kuin ravintoloihin. Vastaako alan koulutus tämän hetkisen työelämän vaatimuksia?

Ravintola-ala elää muutosten aikaa, kun useat Helsingin huippuravintolat ovat joutuneet sulkemaan oviaan. Löytyykö ravintola-alan opiskelijoille tulevaisuudessa työpaikkoja, ravintolakoulu Perhon rehtori Gun Marit Nieminen?

Ketjupaikat työllistävät

Ravintolakoulu Perho on lisäämässä opiskelijamääriään ensi vuonna ravintola-alan epävarmasta tulevaisuuden näkymästä huolimatta. Koulun rehtori Gun Marit Nieminen perustelee opiskelijamäärän nostamista työvoimakysynnällä.

– Pääkaupunkiseudulla on kysyntää koulutetusta työvoimasta, sekä kokeista että tarjoilijoista. Tarjolla on paljon työpaikkoja erityyppisissä alan yrityksissä, muun muassa ketjut työllistävät hyvin, kertoo Nieminen

Suuri osa, noin 70 prosenttia opiskelijoista, sijoittuu heti tutkinnon suorittamisen jälkeen niihin yrityksiin, joissa ovat olleet opintojensa aikana työssäoppimassa.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittanut ei työskentele pelkästään ravintolassa. Muita työllistäjiä ovat esimerkiksi juhlapalvelut, hotellit ja huoltoasemat. Myös matkailupalvelu on alati kasvava ala.

Koulussa opitaan perusasiat

Ravintola-ala elää vahvasti erilaisten trendien mukaan. Kokkiopiskelijat oppivat trendien mukaista ruuanvalmistusta työssäoppimisjaksoillaan erityyppisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Kouluissa keskitytään perusasioihin.


– Fine diningille ei enää riitä kysyntää, se ala on menossa koko ajan alaspäin, kertoo ravintola Perhon vuoromestari Miika Ihander.

Tämän vuoden ruokatrendit perustuvat hänen mukaansa yksinkertaisuuteen. Lähiruoka-termin sijasta keskitytään enemmän tuntemaan raaka-aineiden lähtöpaikka.

– Avainsanoina ovat raaka-aine lähtöisyys ja kikkailemattomuus, Ihander kertoo.

Helsinki kiinnostava ravintolakaupunki

Ravintolat joutuvat miettimään konseptejaan uusiksi. Nieminen uskoo, että tulevaisuudessa menestyvät kustannustehokkaat ravintolat, joissa saa maukasta ruokaa ja hyvää palvelua kohtuuhintaan. 

– Tulevaisuuden näen sellaisena, että elämme hitaan kasvun aikaa. Fine-dining-ravintoloiden huono kannattavuus johtuu yksinkertaisesti siitä, että meitä suomalaisia on niin vähän, Nieminen toteaa. 

– Vaikka muutama helsinkiläinen fine-dining-ravintola on lopettanut tai yksinkertaistanut tarjontaansa, Helsinki on mielestäni edelleen korkeatasoinen, erittäin monipuolinen ja kiinnostava ravintolakaupunki, toteaa Nieminen. 

LUE LISÄÄ:

Luomuruokaa ja omaa hunajaa – täältä valmistuvat Suomen huippukokit

Keittiömestari tyrmää fine diningin kuoleman: "Miksi suomalaiset maksavat huonosta palvelusta?"

Huippukokki tyrmää ravintolaruoan kalleuden: "Hesburgerissakin maksaa porkkanat 2,5 euroa"

Laura Matilainen, laura.matilainen(a)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanRavintolassa saa palvelua yhä useammin englanniksi – ala olisi pulassa ilman ulkomaista työvoimaa: Näin asiakkaiden suhtautuminen vieraskieliseen palveluun on muuttunutAla, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Food Camp perustaa Suomeen ainutlaatuisen ruokaverkoston – yksinkertainen idea voi mullistaa tulevaisuuden syömisen: "Suomessa on aivan hirveän iso tarve sille"Tällä alalla olisi Suomessa töitä, mutta tekijöistä on huutava pula – nyt palautetaan ravintola-alan ja kokin ammatin arvostus: "Mielestäni parasta, mitä maailmassa voi olla""Monelle kokille iltatyö ei oikeasti sovellu, mutta vaihtoehtoja ei ole" – huippukokki Matti Jämsen yllättää avaamalla lounasravintolaketjun
RavintolatFine diningMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"