Suomen Bocuse d´Or-edustaja, keittiömestari Matti Jämsén toivoo fine dining -kulttuurille valoisampaa tulevaisuutta.
Keittiömestari Matti Jämsénillä on paraikaa käynnissä hurjan treenivuoden loppurutistus. Ammattilaiskokki on viimeisen vuoden ajan harjoitellut ja valmistanut tuhansia koeannoksia. Jämsénin tavoitteena on päihittää kilpakumppaninsa Ranskan Lyonissa tammikuun lopussa järjestettävässä Bocuse d’Or -mittelössä, maailman arvostetuimmassa ruoanlaittokilpailussa. Suomi on ollut kilpailussa mukana eri edustajilla yhteensä 11 kertaa ja paras kokonaissijoitus kilpailussa on vuosilta 1999 ja 2011 saavutettu 5. sija. Tänä vuonna tavoite on kuitenkin selkeä: Jämsén ja hänen avustajansa Antti Lukkari lähtevät Lyoniin voittamaan.
– Voitto olisi todella hieno juttu ja itselleni kunnia-asia sekä merkkipaalu. Toki se tekisi varmasti hyvää myös teollisuudelle, Suomen matkailulle ja ravintoloille. Erityisesti viimeksi mainittu on itselleni tärkeää, koska tällä hetkellä Suomen ravintolat kärsivät, Jämsén pohtii.
Onko huono palvelu ja jonottaminen trendikästä?
Ja ravintolat todella kärsivät. Viimeisten vuosien aikana yhä useampi suomalainen fine dining -ravintola on joutunut sulkemaan ovensa kannattamattomana ja samalla myös Michelin-tähtiä on sammunut. Jämsén ei kuitenkaan suostu sulattamaan väitteitä fine dining -kulttuurin kuolemasta. Keittiömestari sen sijaan ihmettelee kehnon palvelun ravintoloiden suosion kasvua.
– Se on todella kurjaa. Pohdimme juuri Pekka Terävän kanssa, miksi suomalaiset ovat nykypäivänä valmiita maksamaan ravintoloissa epämääräisestä, huonosta palvelusta sekä pitkästä jonotteluajasta vain sen takia, että se on trendikästä.
