Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiömestari tyrmää fine diningin kuoleman: "Miksi suomalaiset maksavat huonosta palvelusta?"

Ravintola G.W. Sundmansin keittiömestari Matti Jämsen Helsingissä 24. syyskuuta 2014. Jämsen osallistuu kokkien maailmanmestaruuden ratkaisevaan Bocuse d'Or -finaaliin Ranskan Lyonissa tammikuussa.
Ravintola G.W. Sundmansin keittiömestari Matti Jämsen Helsingissä 24. syyskuuta 2014. Jämsen osallistuu kokkien maailmanmestaruuden ratkaisevaan Bocuse d'Or -finaaliin Ranskan Lyonissa tammikuussa.Lehtikuva
Julkaistu 31.12.2014 08:02

MTV LIFESTYLE

Suomen Bocuse d´Or-edustaja, keittiömestari Matti Jämsén toivoo fine dining -kulttuurille valoisampaa tulevaisuutta.

Keittiömestari Matti Jämsénillä on paraikaa käynnissä hurjan treenivuoden loppurutistus. Ammattilaiskokki on viimeisen vuoden ajan harjoitellut ja valmistanut tuhansia koeannoksia. Jämsénin tavoitteena on päihittää kilpakumppaninsa Ranskan Lyonissa tammikuun lopussa järjestettävässä Bocuse d’Or -mittelössä, maailman arvostetuimmassa ruoanlaittokilpailussa. Suomi on ollut kilpailussa mukana eri edustajilla yhteensä 11 kertaa ja paras kokonaissijoitus kilpailussa on vuosilta 1999 ja 2011 saavutettu 5. sija. Tänä vuonna tavoite on kuitenkin selkeä: Jämsén ja hänen avustajansa Antti Lukkari lähtevät Lyoniin voittamaan.

– Voitto olisi todella hieno juttu ja itselleni kunnia-asia sekä merkkipaalu. Toki se tekisi varmasti hyvää myös teollisuudelle, Suomen matkailulle ja ravintoloille. Erityisesti viimeksi mainittu on itselleni tärkeää, koska tällä hetkellä Suomen ravintolat kärsivät, Jämsén pohtii.

Onko huono palvelu ja jonottaminen trendikästä?

Ja ravintolat todella kärsivät. Viimeisten vuosien aikana yhä useampi suomalainen fine dining -ravintola on joutunut sulkemaan ovensa kannattamattomana ja samalla myös Michelin-tähtiä on sammunut. Jämsén ei kuitenkaan suostu sulattamaan väitteitä fine dining -kulttuurin kuolemasta. Keittiömestari sen sijaan ihmettelee kehnon palvelun ravintoloiden suosion kasvua.

– Se on todella kurjaa. Pohdimme juuri Pekka Terävän kanssa, miksi suomalaiset ovat nykypäivänä valmiita maksamaan ravintoloissa epämääräisestä, huonosta palvelusta sekä pitkästä jonotteluajasta vain sen takia, että se on trendikästä.

Jämsén viittaa kommentillaan tiettyihin viime aikoina avattuihin ravintoloihin, joita ei kuitenkaan halua mainita nimeltä. Keittiömestari kertoo asioineensa paikoissa muutaman kerran ja pettyneensä saamaansa palveluun.

– Nämä tietyt paikat ovat koko ajan täynnä. Odotat siellä kaksi tuntia kaikea ja joudut pyytämään erikseen voita, leipää ja vettä. En vaan halua maksaa sellaisesta täyttä hintaa. Sitten kun menet sellaiseen ravintolaan, jossa palvelu toimii, niin sitä kutsutaan heti pönöttämiseksi. ”Siellä pönötettiin ja ovella tervehdittiin - en mene sinne!” Se on ihan naurettavaa.

– En tietenkään tarkoita, että kaikki uudet ravintolat olisivat huonoja. On avattu paljon myös hyviä paikkoja, Jämsén tarkentaa.

"Fine dining saa kuolla nimenä"

Fine dining saa Jämsénin mukaan kuolla nimenä, mutta käsitteenä sen soisi kuitenkin elävän.

– Fine diningille pitää olla aina kysyntää, mutta millä nimellä sitä sitten kutsutaan – se voi olla vaikka fun dining. Hienosti syöminen on mun mielestä mageeta, se kuuluu ihmisille ja on joka miehen oikeus.

Jämsén toivoo myös, että ruokaan ja erityisesti ulkona syömiseen opittaisiin tulevaisuudessa suhtautumaan entistä "tavallisemmin". Kokki kertoo lukeneensa taannoin artikkelin, jonka mukaan keskivertosuomalainen käy ulkona syömässä vain kolme kertaa kuukaudessa – ja nämä käyntikerrat sisältävät myös pikaruokaravintolat sekä työpaikkaruokalat. Esimerkiksi ranskassa ulkona syödään monta kertaa viikossa.

– Joku oli kommetoinut aihetta sitten Facebookissa, että eihän Suomessa ole tällaiseen varaa ja eihän kaikki voi olla kulinaristeja tai ruokaharrastajia. On se aika hassua, että jos käyn kerran viikossa ulkona syömässä, niin olen sitten ilmeisesti ruokaharrastaja tai kulinaristi. Kävin tänään itse asiassa Mäkkärissä aamupalalla, joten olen kulinaristi, Jämsén nauraa.

– Oli siinä jutussa yksi positiivinen juttu: Tällä hetkellä keskivertosuomalainen käy ulkona syömässä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Hans Välimäeltä yllättävä peliliike: "Nyt tuntui, että oli oikea aika"Ala, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Helena Puolakka teki 18-tuntisia työpäiviä matkalla yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi keittiömestariksi – oppi ratkaisevan asian Gordon Ramsayn alaisuudessaAteria kohutussa suomalaisravintolassa maksaa 180 euroa, eikä erikoisruokavalioita toteuteta – illallispaikat myytiin silti hetkessä loppuun: "Jonossa on 500–600 ihmistä" Tässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoonPalacen keittiömestari tylyttää: "Televisiossa on todella paljon kokkeja, jotka eivät tiedä ruoanlaitosta yhtään mitään"
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • ma07:00
    Ruoka

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 24.10.18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • 23.10.10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa