Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokki tyrmää ravintolaruoan kalleuden: "Hesburgerissakin maksaa porkkanat 2,5 euroa"

Michelin-ravintola Olo muutti elokuun alussa 2013 Torikortteleihin. Kuvassa ravintolan lohiannos.
Michelin-ravintola Olo muutti elokuun alussa 2013 Torikortteleihin. Kuvassa ravintolan lohiannos.
Julkaistu 13.01.2015 10:22

MTV LIFESTYLE

Keittiömestari Pekka Terävä ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pohtivat tiistaiaamuna Huomenta Suomessa ravintoloiden nykytilaa heikossa taloustilanteessa.

Talouden taantuma on viime aikoina ajanut monen suomalaisen huippuravintolan tiukille. Viime viikolla Nyt.fi uutisoi Michelin-ravintola Luomon lopettaneen toimintansa ainakin toistaiseksi. Viime vuonna ovensa sulki myös helsinkiläinen Michelin-ravintola Postres. Hans Välimäen kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkeutui puolestaan jo vuonna 2013.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan huippuravintoloiden alamäki on monen asian summa.

– Kuluttajien ostovoima laskee, yritykset säästävät ja venäläiset ovat ruplan heikkouden takia pysyneet kotimaassaan. Samanaikaisesti meillä on erittäin raskas kustannuskehitys: elintarvikkeiden hinnat ravintoloille ovat nousseet parissa vuodessa yli 10 prosenttia. Hallitus on muistanut meitä myös monilla veronkorotuksilla, Lappi summaa.

Pekka Terävä: Ravintolaruoan kalleus on suhteellista

Kärsivätkö huippuravintolat sitten liian tyyriiden annoshintojen vuoksi? Yhden Michelin-tähden ravintola Olon keittiömestari Pekka Terävän mielestä kallis hinta on suhteellinen käsite.

– Tietysti jos mietitään, että Ravintola Olon annoshinta on 4,85 euroa ja annoksia tulee 15-16 kappaletta vieraalle, niin se hinta ei ole todellakaan iso. Hesburgerissa maksaa porkkanat 2,5 euroa. Siinä on pari euroa eroa. Tässä menee aina nämä jyvät ja akanat sekaisin.

Hesburgerin hinnaston mukaan annos miniporkkanoita maksaa 2 euroa. Terävä muistuttaa, että fine dining -ravintolan keittiössä tehdään kuitenkin käsityötä kymmenien ihmisten voimin ja pienikin asiakaskato näkyy ravintolan tuloksessa.

Ruokamatkailu Suomessa vielä alkutekijöissä

Timo Lapin mukaan huippuravintoloiden katoaminen vaikuttaa merkittävästi myös turismiin. Jos yhä useampi Michelin-ravintola sulkee ovensa, voi Suomi kadota kulinaristiseltä maailmankartalta.

– Kyllä se on huolestuttavaa. Pekan kaltaiset huippukokit ovat taiteilijoita ja tekevät todella hienoja elämyksiä ihmisille, Lappi pohtii.

– Ruokamatkailu on iso juttu. Esimerkiksi Tanska on pystynyt hyvin käyttämään sen hyväksi: siellä on maailman paras ravintola ja paljon huippukokkeja. Tanskaan tullaan pelkästään ravintoloiden takia. Suomessakin meillä on hieno ravintolakulttuuri ja se on harmi, jos meiltä häviää vuodessa puolet tähtiravintoloista. Emme oikein näe ruokamatkailua kuitenkaan tarpeeksi isona toimialana. Uskon kuitenkin, että tulevaisuus on meillekin hyvä pidemmällä aikavälillä, Lappi jatkaa.

Keittiömestari Pekka Terävän mielestä asiaan olisi herättävä heti.

– Jos me nyt päästämme tämän junan menemään ohi, niin seurakset ovat katastrofaaliset.

Mitä ehdotuksia keittiömestari Pekka Terävällä ja MaRan toimitusjohtaja Timo Lapilla sitten on asian ratkaisemiseksi? Miten suomalaiset huippuravintolat saadaan kukoistamaan? Katso Pekka Terävän ja Timo Lapin haastattelu videolta:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

LUE MYÖS:

Keittiömestari tyrmää fine diningin kuoleman: "Miksi suomalaiset maksavat huonosta palvelusta?"

Hans Välimäki huippuravintoloiden sulkubuumista: "Masentavaa"

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Moni ei ole kuullutkaan Jessen ja Jussin ravintolasta, vaikka se on porskuttanut jo 10 vuotta: "Helsingin tuntemattomin huippuravintola""Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteestaAla, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Kari Aihinen joutui laittamaan lapun luukulle ravintolassaan – MaRa:n Timo Lappi katastrofaalisesta tilanteesta: "Olemme törmänneet seinään"Michelin-tähti voi olla ravintolalle rasite – "Jos tippuu tähtiä, se on bonusta"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein