Huippukokki tyrmää ravintolaruoan kalleuden: "Hesburgerissakin maksaa porkkanat 2,5 euroa"

Michelin-ravintola Olo muutti elokuun alussa Torikortteleihin. Kuvassa ravintolan lohiannos.
Michelin-ravintola Olo muutti elokuun alussa 2013 Torikortteleihin. Kuvassa ravintolan lohiannos.

Keittiömestari Pekka Terävä ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pohtivat tiistaiaamuna Huomenta Suomessa ravintoloiden nykytilaa heikossa taloustilanteessa.

Talouden taantuma on viime aikoina ajanut monen suomalaisen huippuravintolan tiukille. Viime viikolla Nyt.fi uutisoi Michelin-ravintola Luomon lopettaneen toimintansa ainakin toistaiseksi. Viime vuonna ovensa sulki myös helsinkiläinen Michelin-ravintola Postres. Hans Välimäen kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkeutui puolestaan jo vuonna 2013.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtajaTimo Lapin mukaan huippuravintoloiden alamäki on monen asian summa.

– Kuluttajien ostovoima laskee, yritykset säästävät ja venäläiset ovat ruplan heikkouden takia pysyneet kotimaassaan. Samanaikaisesti meillä on erittäin raskas kustannuskehitys: elintarvikkeiden hinnat ravintoloille ovat nousseet parissa vuodessa yli 10 prosenttia. Hallitus on muistanut meitä myös monilla veronkorotuksilla, Lappi summaa.

Pekka Terävä: Ravintolaruoan kalleus on suhteellista

Kärsivätkö huippuravintolat sitten liian tyyriiden annoshintojen vuoksi? Yhden Michelin-tähden ravintola Olon keittiömestari Pekka Terävän mielestä kallis hinta on suhteellinen käsite.

– Tietysti jos mietitään, että Ravintola Olon annoshinta on 4,85 euroa ja annoksia tulee 15-16 kappaletta vieraalle, niin se hinta ei ole todellakaan iso. Hesburgerissa maksaa porkkanat 2,5 euroa. Siinä on pari euroa eroa. Tässä menee aina nämä jyvät ja akanat sekaisin.

Hesburgerin hinnaston mukaan annos miniporkkanoita maksaa 2 euroa. Terävä muistuttaa, että fine dining -ravintolan keittiössä tehdään kuitenkin käsityötä kymmenien ihmisten voimin ja pienikin asiakaskato näkyy ravintolan tuloksessa.

Ruokamatkailu Suomessa vielä alkutekijöissä

Timo Lapin mukaan huippuravintoloiden katoaminen vaikuttaa merkittävästi myös turismiin. Jos yhä useampi Michelin-ravintola sulkee ovensa, voi Suomi kadota kulinaristiseltä maailmankartalta.

– Kyllä se on huolestuttavaa. Pekan kaltaiset huippukokit ovat taiteilijoita ja tekevät todella hienoja elämyksiä ihmisille, Lappi pohtii.

– Ruokamatkailu on iso juttu. Esimerkiksi Tanska on pystynyt hyvin käyttämään sen hyväksi: siellä on maailman paras ravintola ja paljon huippukokkeja. Tanskaan tullaan pelkästään ravintoloiden takia. Suomessakin meillä on hieno ravintolakulttuuri ja se on harmi, jos meiltä häviää vuodessa puolet tähtiravintoloista. Emme oikein näe ruokamatkailua kuitenkaan tarpeeksi isona toimialana. Uskon kuitenkin, että tulevaisuus on meillekin hyvä pidemmällä aikavälillä, Lappi jatkaa.

Keittiömestari Pekka Terävän mielestä asiaan olisi herättävä heti.

– Jos me nyt päästämme tämän junan menemään ohi, niin seurakset ovat katastrofaaliset.

Mitä ehdotuksia keittiömestari Pekka Terävällä ja MaRan toimitusjohtaja Timo Lapilla sitten on asian ratkaisemiseksi? Miten suomalaiset huippuravintolat saadaan kukoistamaan? Katso Pekka Terävän ja Timo Lapin haastattelu videolta:

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja