Ravintoloitsija ja huippukokki Hans Välimäki on huolissaan suomalaisten huippuravintoloiden sulkubuumista ja näkee tilanteessa monta ongelmaa.
Viime viikolla Nyt.fi uutisoi, että Michelin-ravintola Luomo on lopettanut toimintansa ainakin toistaiseksi. Viime vuonna ovensa sulki myös helsinkiläinen Michelin-ravintola Postres. Vuoden lopussa ravintola G.W. Sundmansilta ilmoitettiin sen muuttuvan tammi-helmikuussa tilaus- ja juhlaravintolaksi. Hans Välimäen kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkeutui puolestaan jo vuonna 2013.
– Täällä on vähän masentunut ilmapiiri Suomessa kaiken kaikkiaan, Välimäki kommentoi tilannetta.
Ravintoloitsijoille erilaiset tiukennukset lainsäädännössä ovat yhdessä tiukentuneen taloustilanteen kanssa ajaneet monet tiukkaan paikkaan.
– Kyllähän nämä uudistukset, jotka ovat valtiovallankin taholta tulleet – viimeisenä tietysti tämä paljon puhuttu alkoholilain muutos –, heikentävät selviämismahdollisuuksia tässä pykäläviidakossa.
Suomalaiset viihtyvät kodeissaan
Yksi syy siihen, että huippuravintolat sulkevat oviaan, on Välimäen mukaan se, että suomalaiset eivät enää syö ulkona totuttuun tapaan.
– Trendi on se, että nyt hirveästi kotoillaan ja tehdään ruokia kotona ja käydään niin sanotuissa matalan profiilin ravintoloissa – se mitä käydään. Ei minun käsittääkseni niissäkään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kauppa ole ihan entiseen malliin käynyt, Välimäki toteaa.
Välimäen mukaan fine dining -ravintolat ovat monelle suomalaiselle harrastus, jota vaalitaan silloin, kun taloudessa menee vahvasti. Toisaalta harrastuksesta myös luovutaan helposti heti, jos taloudellinen tilanne heikkenee.