Hans Välimäki huippuravintoloiden sulkubuumista: "Masentavaa"

ravintola
Shutterstock

Ravintoloitsija ja huippukokki Hans Välimäki on huolissaan suomalaisten huippuravintoloiden sulkubuumista ja näkee tilanteessa monta ongelmaa.

Viime viikolla Nyt.fi uutisoi, että Michelin-ravintola Luomo on lopettanut toimintansa ainakin toistaiseksi. Viime vuonna ovensa sulki myös helsinkiläinen Michelin-ravintola Postres. Vuoden lopussa ravintola G.W. Sundmansilta ilmoitettiin sen muuttuvan tammi-helmikuussa tilaus- ja juhlaravintolaksi. Hans Välimäen kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkeutui puolestaan jo vuonna 2013.

– Täällä on vähän masentunut ilmapiiri Suomessa kaiken kaikkiaan, Välimäki kommentoi tilannetta.

Ravintoloitsijoille erilaiset tiukennukset lainsäädännössä ovat yhdessä tiukentuneen taloustilanteen kanssa ajaneet monet tiukkaan paikkaan.

– Kyllähän nämä uudistukset, jotka ovat valtiovallankin taholta tulleet – viimeisenä tietysti tämä paljon puhuttu alkoholilain muutos –, heikentävät selviämismahdollisuuksia tässä pykäläviidakossa.

Suomalaiset viihtyvät kodeissaan

Yksi syy siihen, että huippuravintolat sulkevat oviaan, on Välimäen mukaan se, että suomalaiset eivät enää syö ulkona totuttuun tapaan.

– Trendi on se, että nyt hirveästi kotoillaan ja tehdään ruokia kotona ja käydään niin sanotuissa matalan profiilin ravintoloissa – se mitä käydään. Ei minun käsittääkseni niissäkään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kauppa ole ihan entiseen malliin käynyt, Välimäki toteaa.

Välimäen mukaan fine dining -ravintolat ovat monelle suomalaiselle harrastus, jota vaalitaan silloin, kun taloudessa menee vahvasti. Toisaalta harrastuksesta myös luovutaan helposti heti, jos taloudellinen tilanne heikkenee.

– Olen aina sanonut, että fine dining -ravintolan pitäminen Suomessa on tällaista aallonharjalla olemista, Välimäki kertoo.

Fine dining -kulttuuri uhattuna

Erityisen suurta huolta asian tiimoilta aiheuttaa se, että fine dining -kulttuurin heikkeneminen vie Suomea pois maailmankartalta ruokakulttuurin saralta.

– Onhan se tietysti vähän masentavaa ja heikentää sitä olemassaolevaa kulttuuria jollain tasolla.

– Muutama vuosi sitten puhuttiin tosissaan, että Suomi rupeaa olemaan muiden Pohjoismaiden verrokki nimenomaan ruokakulttuurin saralla. Silloin verrattiin yleisesti, että Suomi alkaa olemaan aika lähellä Tukholmaa tai Kööpenhaminaa, mutta kyllä me tällä hetkellä olemme näitä kaupunkeja jäljessä, Välimäki toteaa.

Vaikeista ajoista huolimatta Välimäki on toiveikas sen suhteen, että aurinko paistaa vielä suomalaisen fine dining -kulttuurin eduksi.

– Jos ollaan alhaalla, niin eihän sieltä pääse kuin ylöspäin, Välimäki toteaa.

LUE MYÖS:

Heli Mettänen, heli.mettanen(a)mtv.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja