Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäki huippuravintoloiden sulkubuumista: "Masentavaa"

Shutterstock
Julkaistu 12.01.2015 14:54

MTV LIFESTYLE

Ravintoloitsija ja huippukokki Hans Välimäki on huolissaan suomalaisten huippuravintoloiden sulkubuumista ja näkee tilanteessa monta ongelmaa.

Viime viikolla Nyt.fi uutisoi, että Michelin-ravintola Luomo on lopettanut toimintansa ainakin toistaiseksi. Viime vuonna ovensa sulki myös helsinkiläinen Michelin-ravintola Postres. Vuoden lopussa ravintola G.W. Sundmansilta ilmoitettiin sen muuttuvan tammi-helmikuussa tilaus- ja juhlaravintolaksi. Hans Välimäen kahden Michelin-tähden ravintola Chez Dominique sulkeutui puolestaan jo vuonna 2013.

– Täällä on vähän masentunut ilmapiiri Suomessa kaiken kaikkiaan, Välimäki kommentoi tilannetta.

Ravintoloitsijoille erilaiset tiukennukset lainsäädännössä ovat yhdessä tiukentuneen taloustilanteen kanssa ajaneet monet tiukkaan paikkaan.

– Kyllähän nämä uudistukset, jotka ovat valtiovallankin taholta tulleet – viimeisenä tietysti tämä paljon puhuttu alkoholilain muutos –, heikentävät selviämismahdollisuuksia tässä pykäläviidakossa.

Suomalaiset viihtyvät kodeissaan

Yksi syy siihen, että huippuravintolat sulkevat oviaan, on Välimäen mukaan se, että suomalaiset eivät enää syö ulkona totuttuun tapaan.

– Trendi on se, että nyt hirveästi kotoillaan ja tehdään ruokia kotona ja käydään niin sanotuissa matalan profiilin ravintoloissa – se mitä käydään. Ei minun käsittääkseni niissäkään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kauppa ole ihan entiseen malliin käynyt, Välimäki toteaa.

Välimäen mukaan fine dining -ravintolat ovat monelle suomalaiselle harrastus, jota vaalitaan silloin, kun taloudessa menee vahvasti. Toisaalta harrastuksesta myös luovutaan helposti heti, jos taloudellinen tilanne heikkenee.


– Olen aina sanonut, että fine dining -ravintolan pitäminen Suomessa on tällaista aallonharjalla olemista, Välimäki kertoo.

Fine dining -kulttuuri uhattuna

Erityisen suurta huolta asian tiimoilta aiheuttaa se, että fine dining -kulttuurin heikkeneminen vie Suomea pois maailmankartalta ruokakulttuurin saralta.

– Onhan se tietysti vähän masentavaa ja heikentää sitä olemassaolevaa kulttuuria jollain tasolla.

– Muutama vuosi sitten puhuttiin tosissaan, että Suomi rupeaa olemaan muiden Pohjoismaiden verrokki nimenomaan ruokakulttuurin saralla. Silloin verrattiin yleisesti, että Suomi alkaa olemaan aika lähellä Tukholmaa tai Kööpenhaminaa, mutta kyllä me tällä hetkellä olemme näitä kaupunkeja jäljessä, Välimäki toteaa.

Vaikeista ajoista huolimatta Välimäki on toiveikas sen suhteen, että aurinko paistaa vielä suomalaisen fine dining -kulttuurin eduksi.

– Jos ollaan alhaalla, niin eihän sieltä pääse kuin ylöspäin, Välimäki toteaa.

7:00Hans Välimäen savustettu lohi

LUE MYÖS:

Nyt: Jälleen huonoja uutisia: Helsinkiläinen Michelin-ravintola sulki ovensa

Kauppalehti: Helsinkiläinen huippuravintola lopettaa toimintansa

Keittiömestari tyrmää fine diningin kuoleman: "Miksi suomalaiset maksavat huonosta palvelusta?"

Heli Mettänen, heli.mettanen(a)mtv.fi

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Hans Välimäeltä yllättävä peliliike: "Nyt tuntui, että oli oikea aika"Jopa 30 ravintolaa kiinni joka kuukausi – Henri Alén: "On kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi""Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteestaAla, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Yökerhojen sulkemisella oleellinen vaikutus myös ruokaravintoloihin – Hans Välimäki katsoo kuitenkin tulevaisuuteen: "Ihan sama mitä Suomen lääkärit sanovat, mutta..."
RavintolatHans VälimäkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"